Logično, da se ne marata!

Thumbnail

Koliko časa ste danes preživeli s svojim zakoncem? Uro? Trideset minut? Pet minut? In koliko tega časa je bilo zares kakovostnega, posvečenega drug drugemu, brez govora o otrocih, delu, opravilih?

Nič? “No, potem ni nič čudnega, če se nimata več rada!”

Takole v zapisu na svojem blogu pravi pastor in zakonski svetovalec Kevin A. Thompson, ki se redno srečuje s pari s to težavo. Objavljamo celotno njegovo razmišljanje o tem, zakaj se odnosi med zakonci tako ohladijo.

»Dogaja se skoraj vsakodnevno. V mojo pisarno pride par. Njun zakon je v resnih težavah. Njuna telesna govorica pove vse. Včasih sta jezna. Včasih sta potrta. V najhujših primerih sta čustveno mrtva.

Fizično sicer drug z drugim preživljajo čas, čustveno, duhovno in odnosno pa se niso srečali že mesece ali včasih celo leta.Skoraj vedno imajo že pripravljeno zgodbo o tem, kaj je narobe:

 • Poročila sta se z napačno osebo.
 • Oseba, s katero sta se poročila, se je spremenila.
 • Večna ljubezen ne obstaja.
 • Sozakonec ni več privlačen.

Zelo redko pa priznajo to, kar je očitno. Govorijo o tem, »v kakšnem norem tempu živijo zadnje čase«, »kako stalno tekajo od ene do druge stvari« in »kako zahtevno je delo«. Morda omenijo tudi to, kako utrujeni so od vsega tega.

A nikoli ne priznajo svoje najgloblje napake – prenehali so preživljati kakovosten čas skupaj.

 

Najprej poslušam, potem pa vprašam: »Koliko časa bosta vidva jutri preživela skupaj?«

Večinoma debelo gledajo vame, kot da bi jih zastavil neko povsem trapasto vprašanje.

Včasih skušajo odgovoriti, a običajno odgovorijo z nečim, kar vključuje skrb za otroke ali gospodinjstvo ali drobne vsakdanjosti.

Fizično sicer drug z drugim preživljajo čas, čustveno, duhovno in odnosno pa se niso srečali že mesece ali včasih celo leta.

Je kaj čudnega, če par, ki nikoli ne preživlja časa skupaj (razen prizadevanj za upravljanje vsakodnevnega življenja), ne čuti več globoke čustvene povezanosti in ljubezni drug do drugega?

Spomnita se, kako sta se zaljubljala

Resnična ljubezen se razvije skozi čas, ko spoznamo drugega in se odločimo, da ga bomo ljubili. Tako, kot se ljubezen začne, pa se tudi nadaljuje.

Nihče se ne zaljubi brez tega, da skupaj preživlja čas. Da se dva človeka spoznata, je potreben čas. Brez časa ni poznavanja. Lahko sicer čutiš poželenje do tega, česar ne poznaš, ne moreš pa tega ljubiti. Poznavanje je predpogoj za ljubezen. 

Zato se odnosi pričnejo s hojo na zmenke. Dva človeka, ki sta si ali pa si nista všeč, hodita na zmenke. Na ta način skupaj preživljata čas, da bi drug drugega spoznala in ugotovila, ali se bosta odločila za skupno ljubezen ali ne.

Resnična ljubezen se razvije skozi čas, ko spoznamo drugega in se odločimo, da ga bomo ljubili.

Tako kot se ljubezen začne, pa se tudi nadaljuje.

Brez kakovostno preživetega časa skupaj bo par najmanj pozabil, ali drug drugega sploh ljubita, v najslabšem primeru pa zares prenehal ljubiti drug drugega.

Čas je  potreben za to, da lahko ljubezen raste.

 

Ni vam potrebno vsak dan preživljati časa skupaj

Nikoli nisem presenečen, ko težave v zakonu doživlja par, ki si ni ustvaril in varoval časa za negovanje odnosa.

Čeprav imajo mladoporočenci in pari, katerih otroci so že zapustili gnezdo, priložnost za skupno preživljanje časa vsak dan, to ne velja najbolj za tiste, ki še vzgajajo otroke. Njihovo življenje je prezahtevno, da bi jima dopuščalo uro ali dve samote v dvoje. Včasih je uspeh že, če uspeta pojesti skupaj, kaj šele, da se uspeta pogovarjati.  

A za dober odnos niso potrebne vsakodnevne skupne ure. Dobro nam lahko gre tudi brez tega.

Morata pa redno preživljati čas skupaj

Paru ni potrebno preživljati takšen čas prav vsak dan, morata pa ga preživljati redno. Daljše ko je obdobje, v katerem ne preživljata časa skupaj, večja je nevarnost:

 • da bodo občutja ljubezni zbledela,
 • da bodo frustracije in spori med njima ustvarili večje razdejanje,
 • da bosta odprta za skušnjavo varanja.

Nikoli nisem presenečen, ko težave v zakonu doživlja par, ki si ni ustvaril in varoval časa za negovanje odnosa.

Mar ni prav to razlog, zakaj praktično vsak zakonski terapevt priporoča tedenske zmenke?

Mar ni prav to razlog, da vztrajam pri tem, da si mora vsak par vsaj enkrat na leto privoščiti skupne počitnice (brez otrok)?

Če se par zavestno ne trudi, da preživlja kakovosten čas skupaj, se ta ne bo zgodil.

Mar ni to razlog, zakaj sem že pisal o tem, da lahko celo dan na sodišču poživi zakon?

Par mora preživljati čas skupaj.

Ni potrebno, da je to ravno danes, in ni potrebno, da je vsak dan. Mora pa biti kdaj in mora se zgoditi pogosteje, kot se zgodi mnogim parom.

Če se par zavestno ne trudi, da preživlja kakovosten čas skupaj, se ta ne bo zgodil. Življenje je tako zapolnjeno z napori in motnjami na vsakem koraku, da bomo brez resnega namena brezglavo preživeli svoja življenja, brez da bi preživeli kakovosten čas z našimi sozakonci. Posledice te nespametnosti pa so katastrofalne.

A ni treba, da je tako.

 

Lahko si najdeta čas drug za drugega!

Lahko:

Ni treba, da je drago. Ni treba, da vzame veliko časa. Zahteva pa resen namen in pozornost.

 • se zaustavita med jutranjo rutino, pogledata drug drugega v oči in se dve minutki pogovarjata,
 • si vzameta pavzo sredi delovnega dne in drug drugemu napišeta sporočilce,
 • izklopita televizor in se lepo pogovarjata,
 • gresta na sprehod,
 • poiščeta varuško in gresta skupaj v park,
 • imata skupno kosilo.

Ni treba, da je drago. Ni treba, da vzame veliko časa. Zahteva pa resen namen in pozornost.

Ljubezen potrebuje čas. Kolikor si bomo vzeli časa za našega sozakonca, toliko ljubezni bomo najverjetneje čutili do njega.«

 

PS: Vabimo vaju, da si vzameta čas zase in se nam priključita na čudovitem vikendu Zazrita si v oči. Prijave so mogoče samo še tri dni! Več: http://programi.iskreni.net/zazrita-si

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen.