»Ljubezen zmaguje« – tudi Barbika stopila na pot promocije istospolne poroke

Foto: Canva

Priljubljena otroška igrača »Barbie« je pred dnevi dobila različico, ki ima jasen cilj, da pri najmlajših utrjuje sporočilo o sprejemljivosti istospolne poroke.

Težko bi sicer zatrdno rekli, da sta barbiki, ki ju je dala na trg ameriška korporacija Mattel, ki to igračo izdeluje že skoraj šest desetletij, lezbijki – lahko pa tudi.

A sporočilo je jasno, saj sta punčki oblečeni v majici z mavričnim napisom »Love wins« (»Ljubezen zmaguje«).

Majico je ob letošnjem »mesecu ponosa« (»Pride month«) zasnovala modna kreatorka Aimee Song (barbika desno na spodnji sliki je tudi dizajnirana tako, da je avtorici majice podobna).

Tovrstne kampanje so bolj učinkovite in imajo pot v javni prostor bolj »zavarovano«, če jih spremlja dobrodelna razsežnost. Tako je bilo tudi ob lansiranju majice »Love wins« – del dobička je bil namenjen organizaciji, ki si prizadeva za zmanjšanje samomorilnosti med mlajšo LGBTQ+ populacijo.

Omenjeni primer kaže na nadaljevanje promocije izenačevanje istospolne zveze z zakonsko zvezo, kakršna se zgodi potem, ko je v določeni državi bitka za izenačitev dobljena na zakonodajni ravni (tako je tudi v ZDA od junija 2015).

V času pred tem bi tovrstna poteza lahko bila dvorezna, še posebej če je rezultat odvisen od mnenja ljudi, izraženega denimo na referendumu.

Širitev promocije istospolnosti na področje popularne mladinske in otroške kulture (risanke, filmi, igrače, oblačila …) tako predstavlja čedalje večji izziv za starše, ki želijo svoje otroke vzgajati v okolju, ki bi posredovalo sporočilo o pomenu in vrednoti zakonske zveze, ki ni v nasprotju s spoštovanjem in sprejemanjem ljudi z istospolno usmerjenostjo.

Primer iz ZDA, kjer so na področju popularne kulture vodilni, pa kaže na trende, ki se prej ali slej začnejo prenašati tudi v druge države.

 

Brezplačen za vse, ki ga potrebujejo. Z vašo podporo.

Ne zmorejo vsi plačati za kakovostne in poučne vsebine, zato so naši članki brezplačni za vse obiskovalce portala iskreni.net. Če ste med njimi, vabljeni, da nas še naprej berete brezplačno.

Če pa ste med tistimi, ki si na srečo lahko privoščite tudi nekaj več, vabljeni, da naše delo finančno podprete in prispevate k večji kakovosti življenja posameznikov in boljšim odnosom v slovenskih družinah.

Odločite se za enkratno ali mesečno donacijo v poljubnem znesku. Vsak prispevek šteje!

Doniraj

Lahko pa postanete tudi naš naročnik in z enim paketom dostopate do zaklenjenih vsebin in izobraževalnih oddaj s področja medsebojnih odnosov, vzgoje, osebne rasti in financ.

Preveri pakete in se naroči

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja