Kulturna proslava kar pri vas doma

Thumbnail

Ja, tudi pri vas doma. Zakaj pa ne? Sooblikujete jo lahko prav vsi družinski člani in na kulturni dan kulturo pripeljete naravnost v vaš dom!

Ob besedi kultura marsikateri zaposlen starš pomisli na “nekaj, za kar zdaj res ni časa, morda bo spet v tretjem življenjskem obdobju«, ob besedi proslava pa na neko svečano množično prireditev, »na kateri bi se moral pretvarjati, da tisti živahni in glasni otroci, ki me cukajo za rokav, ‘kdaj bo že konec’, niso moji«.

A je pravzaprav škoda, da kulture in umetnosti ne uspemo spustiti v naša življenja in v naše družine. V umetnosti namreč nekateri vidijo nič manj kot človekovo osnovno »biološko potrebo« (E. Dissanayake) ali pa vsaj način sporočanja neizrekljivega, pomemben način izražanje sebe in svojega notranjega sveta, dejavnost, ki utrjuje zdravo osebnost, prebuja in dviga duha

Zakaj bi bile družine za vse to prikrajšane?

Za doživetje kulture pa ni nujno potrebno obiskati kakega »hrama kulture«, ampak si je – še posebej ob bolj raznovrstni in živahni družinski zasedbi – mogoče kulturni dogodek ali proslavo pripraviti kar doma, znotraj domačih zidov. Otrokom bo to lahko v veliko veselje in ustvarjalni izziv, nič manj izzivalno pa ne bo za starše, ki se včasih težko umirimo in prestavimo iz vsakodnevnih skrbi in hitenja v bolj duhoven svet. Odpiranje oči in duha za lepo bo lahko za oboje dragoceno družinsko doživetje.

Če se vam zdi primerno, lahko na vaš kulturni dogodek povabite tudi stare starše, sorodnike, sosede, prijatelje, lahko pa je čisto vaš, intimen družinski dogodek.

1. Izbor umetniških del

Možnosti sta dve – lahko se poskusite sami umetniško izraziti ali pa se prepustite umetniškim izrazom drugih:

a) Prav vsak družinski član je spodbujen, da poskusi ustvariti umetnino z izraznimi sredstvi, ki so mu najbližje (barvice, ples, gib, fotoaparat, video, glasba, besede …). Pomembno je, da vsak poskusi čim bolj izraziti sebe, svoje notranje občutje, doživljanje, misli … Lahko pa si tudi skupaj izberete neko osrednjo družinsko temo, na katero nato vsak posebej ustvarja.

b) Vsak družinski član poišče eno (že ustvarjeno) umetniško delo – knjigo, pesem, sliko, glasbo, fotografijo, posnetek, ples, igro … – ki mu je posebej všeč in ga nagovarja. Triletnik lahko izbere kar svojo najljubšo slikanico, pesmico ali ilustracijo, starši pa smo lahko pri iskanju primerne umetnine bolj inovativni. Če nam je trenutno posebej všeč kako določeno umetniško delo, lahko izberemo kar tisto, sicer poskusimo najti nekaj, kar najbolje izraža ali nagovarja (dviga) naše trenutno notranje razpoloženje. Če smo tudi pri tem v zadregi, pa lahko vsaj obudimo spomin na kako delo, ki smo ga posebej občudovali v kakem drugem življenjskem obdobju.

2. Priprava prostora in dogodka

Pripravimo prostor za proslavo. Lahko pripravimo klasičen oder sredi dnevne sobe, lahko pa si zamislimo kako drugo, neobičajno prizorišče – morda hišno stopnišče, klet ali zatemnjeno sobo, osvetljeno s svečkami …

Oder ali prizorišče primerno okrasimo (za to lahko izdelamo posebne okraske), lahko razobesimo otroške risbe, k sodelovanju povabimo lončnice z okenskih polic, z rjuhami pričaramo zanimivo ozadje ali z novo postavitvijo pohištva ustvarimo posebno sceno. Primerno je tudi, da nekje izobesimo slovensko zastavo.

Postavimo še stole ali drugo podlago, na kateri bodo lahko udeleženci proslave sedeli, in primerno opremimo prostor za nastopajoče. Po samem dogodku se bo morda prilegel tudi kak prigrizek, čaj ali pa kar palačinke, pomislimo tudi na to.

Družinske člane povabimo, da se za kulturno proslavo primerno uredijo (oblečejo, počešejo …). Malo pred uro začetka naj nekdo sprejema goste ob prihodu na prizorišče, jih pozdravi in pospremi na njihova mesta.

3. Potek proslave

Primerno razpoloženje lahko na začetku ustvarimo s kako glasbo, zapojemo lahko Zdravljico. Ob uri začetka naj nekdo od družinskih članov naredi krajši uvod.

V nadaljevanju vsak od družinski članov predstavi svoje (ali izbrano) umetniško delo. Za razliko od običajnih prireditev in proslav si tu lahko privoščimo tudi pogovor o videnem ali slišanem – Zakaj sem si izbral ravno to delo? Zakaj mi je všeč? Kaj ob tem občutim? Kakšen pa je tvoj odziv? Kako si to umetnino doživel ti?

Tistim, ki težko mirno sedijo, lahko omogočimo več krajših premorov in več možnosti, da se odzivajo in izrazijo, kljub vsemu pa skušajmo ohranjati občutek, da gre za poseben dogodek, ki zahteva posebno zbranost, pozornost in spoštovanje do nastopajočih.

Posebej dragoceno bo, če dogodek posnamete ali fotografirate. Vaših odzivov ali dodatnih predlogov pa bomo veseli tudi na našem portalu (lahko vpišete kot komentar ali pošljete na [email protected]).

Pa lep družinski kulturni dan!

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja