Ko je zmaga vse

Thumbnail

Ko je Jaka praznoval svoj peti rojstni dan, smo na zabavo povabili njegove sestrične in bratrance. Med drugim smo se igrali tudi igro na izpadanje. Ko je iz igre izpadel Jaka, je užaljen začel kričati in razbijati.

Ni nam preostalo drugega, kot da sva Jako odpeljala ven, ostale otroke pa zamotila s sladkarijami. Z možem nisva vedela, kako naprej. Zakaj je ravno za najinega sina izgubljanje tako boleče? Kaj lahko storiva glede tega?

V fazi besa

Starost ima veliko opraviti z nezmožnostjo sprejeti poraz. Ko so prvič naučijo igrati igre, malčki nanje gledajo le s svojega vidika. Igre igrajo z mislijo, da bodo zmagali, pri tem pa se ne zavedajo, da imajo tudi ostali igralci enak cilj. Tako izguba pomeni šok in otrok se počuti, da je konec sveta.

Na prvi stopnji otroci začnejo razumeti, da obstaja samo en zmagovalec, vendar to še ne pomeni, da jim je to všeč. Zmaga dobro dene in majhni otroci želijo svojim staršem dokazati, da so “dovolj dobri” za zmago. Ko slišijo svojega očeta ploskati in vzklikati, so navdušeni, zato je naravno, da se počutijo jezne, žalostne in osramočene, če ne dobijo takšnega odziva. Torej poskrbite, da pohvalite vsa prizadevanja otroka.

Sčasoma se bo otrokova zmožnost za prenašanje poraza izboljšala. Kot malo večji otroci se naučijo, da včasih dobijo, včasih zgubijo. Starejši ko je otrok, manj bo njegova lastna vrednost odvisna od zmag in porazov. Pri 10-ih njegova identiteta ni več vezana na zmage. Zdaj se zaveda, da je dober pri baseballu, ampak ne najboljši pri reševanju matematičnih ugank.

Reagirajte pravilno

Še vedno obstajajo otroci, za katere se zdi, da tekmovalnost kar raste z njimi. Je to zato, ker so že po naravi bolj agresivni? “Mogoče, ampak ključen je vaš odgovor na to agresijo. Če vedno tolažite svojega besnega petletnika z besedami »ja, ubogi otrok« in mu celo brišete solze, s tem le spodbujate ponovitev takega vedenja. Vaša naloga ni, da odvrnete otroka od občutkov žalosti zaradi izgube, temveč da ga naučite to izraziti na primeren način, da ne bo čez nekaj let v besu mahal s hokejsko palico.

Če pride do izpada, otroku recite: “Razumem, da si žalosten. Bi ti pomagal objem, ali le potrebuješ čas, da se zjokaš?« Priporočljivo je, da otrok sprosti svoj bes s telesno aktivnostjo. Ko se umiri, se pogovorite z njim o bolj primernih načinih izražanja čustev.

Namesto na zmago se osredotočite na to, da se vsi zabavate.

Da bi preprečili izpade, nekateri starši poskušajo preprečiti, da bi se otrok znašel v situaciji, ki bi od njega zahtevala tekmovalnost. Vendar strokovnjaki to odsvetujejo. Na ta način sicer lahko preprečite izbruhe jeze, hkrati pa tudi izgubite dragoceno priložnost za učenje. Otroci potrebujejo tekmovanja, da se naučijo vztrajnosti – tudi v primeru poraza to okrepilo njihov značaj in sposobnosti.

Za iskrene odnose.
Pridružite se naročnikom iskreni.net!

Dobili boste orodja in spodbude v obliki ekskluzivnih videov in člankov, ki vam bodo pomagale, da ustvarite vzpodbudno okolje za vas osebno, vaš zakon, družino, pa tudi širše. Z naročnino podprete tudi naše delo in omogočite rast ter razvoj tako sebe kot tudi izboljšavo bodočih vsebin za vas in ostale.
Hvala vam!

Preveri pakete

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja