Kmečka modrost pravi: “S semenskim krompirjem in letnimi gumami se ne hiti!”

Vir: Storyblocks

Ko sem pred dnevi prebral naslovno misel na prijateljevem Facebook profilu, sem se pošteno nasmejal. Nekaj let sem delal v kmetijski zadrugi in se čudil nakupovalni evforiji potrošnikov ob prvih sončnih žarkih v začetku leta, ki so spraševali, kdaj bomo dobili semenski krompir. Ob tem sem se spraševal, kaj je razlog, da tako hitijo? Zakaj so tako nepotrpežljivi?

V zadnjih desetletjih pospešeno izgubljamo stik z naravo, pa tudi drug z drugim. Pozabljamo, da je za določene kreposti potrebna kilometrina. Mnogo življenjske modrosti premorejo ostareli, ki pa so danes potisnjeni ob rob in neupoštevani. Živimo v »instant« kulturi, v kateri vlada logika vzemi, uporabi, zavrzi, ki ne pripomore k naši potrpežljivosti.

Kaj sploh je potrpežljivost? Je sposobnost, da ostanemo mirni in prenašamo težave, ne da bi se vznemirjali. Je veščina, da se soočimo s preizkušnjami in z dogodki, ki jih ne moremo spremeniti. Pomaga nam, da se pogumno in odločno spoprimemo s težavami življenja. Priznajmo si: nekateri dogodki v življenju nas spravijo na takšne obrate, da ponorimo. V takšnih trenutkih ohraniti mirno kri in se imeti pod nadzorom od nas zahteva moč, da zadržimo jezo v sebi in se ji ne prepustimo. Tega se ne da naučiti čez noč, treba je nekaj vaje in vztrajnosti.

Starši se tako soočamo s posebnim izzivom učenja potrpežljivosti. Pri tem nam je v veliko pomoč lahko narava, ki je lahko čudovita učiteljica potrpežljivosti, če smo se pripravljeni odklopiti od socialnih omrežij, zoom srečanj in ostalih sodobnih oblik druženj. Zimski dnevi, ki so se letos zavlekli v april, bodo kmalu minili, toplejši pomladanski pa nas bodo vabili ven. Izkoristite jih lahko tako, da:

  • Preživljajte prosti čas v naravi in raziskujte okolico. Opazovanje travnikov in gozdov je lahko odličen vzgojni pripomoček za krepitev potrpežljivosti, s katerim vzpostavljamo stik z naravo in z otroki odkrivamo nove svetove.
  • Oblikujte svoj vrt. Vrtnarjenje je odličen način za sprostitev, rekreacijo in učenje potrpežljivosti. Nič ne zraste čez noč. Poleg tega nam omogoča pestro paleto dejavnosti, saj lahko na njem pridelamo nekaj zelenjave, zasadimo zelišča ali pa pisano cvetje.
  • Posadite drevo, ki bo potrebovalo nekaj let preden bo obrodilo prve sadove in izkoristite priložnost za učenje o potrpežljivosti.
  • Pojdite v hribe. Osvajanje slovenskih vrhov je odlična rekreacija, ki nas nagradi s čudovitimi razgledi. Obenem se potrpežljivosti učimo tako starši, kot tudi otroci.

Potrpežljivosti pa se lahko učimo tudi pri aktivnostih znotraj hiše:

  • Sestavljanke – poleg potrpežljivosti, se otrok uči tudi motoričnih spretnosti in razmišljanja
  • Peka kruha in peciva – preden lahko poizkusiš končan izdelek, je potrebno pripraviti vse potrebne sestavine, jih zmešati, oblikovati, pustiti vzhajati … z otroci lahko vzgojite tudi svoje droži in jih uporabite za peko kruha. Ta postopek priprave zahteva nekaj več potrpežljivosti, nagradi pa nas z bogatim okusom in svežino kruha.
  • Obisk ostarelih in onemoglih – nas poleg potrpežljivosti uči tudi sočutja in medgeneracijskega sožitja. Zavedajmo se, da so ostareli pravi zaklad modrosti in življenjskih izkušenj iz katerega se vsi lahko veliko naučimo. Otroke povabimo zraven, ko gremo na obisk in skupaj potrpežljivo prisluhnimo njihovim zgodbam.

Za iskrene odnose.
Pridružite se naročnikom iskreni.net!

Dobili boste orodja in spodbude v obliki ekskluzivnih videov in člankov, ki vam bodo pomagale, da ustvarite vzpodbudno okolje za vas osebno, vaš zakon, družino, pa tudi širše. Z naročnino podprete tudi naše delo in omogočite rast ter razvoj tako sebe kot tudi izboljšavo bodočih vsebin za vas in ostale.
Hvala vam!

Preveri pakete

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja