Kemikalije v plenicah za enkratno rabo

Thumbnail

V današnjem svetu je uporaba plenic za enkratno uporabo neizmerna. Le malokdo pa se zaveda, da pogosto vsebujejo kemikalije, ki so povezane z dolgoročnim zdravjem. V nadaljevanju pa, kaj vse lahko najdemo v plenicah in kaj povzročajo.

Že leta 1999 je bila v Archives of Environmental Health objavljena študija, ki je pokazala, da plenice za enkratno uporabo lahko povzročijo ali poslabšajo astmo in druge respiratorne težave v otroštvu. Nežna dojenčkova koža pa na kemikalije iz plenic reagira z izpuščaji in alergičnimi reakcijami.

Dioksin

Večina plenic je beljenih s klorom, stranski produkt beljena pa je dioksin, ki prehaja tako v plenice kot v okolje. Dioksin je ena najbolj strupenih kemikalij, ki velja za visoko kancerogeno snov. Glede na podatke svetovne zdravstvene organizacije izpostavljenost dioksinu lahko povzroči kožne spremembe in spremembe v delovanju jeter, kot tudi oslabitev imunskega, živčnega in endokrinega sistema ter reproduktivnih funkcij.

Natrijev poliakrilat

Je dobro absorpcijsko sredstvo, ki se uporablja kot polnilo v plenicah za enkratno uporabo. Sestavljeno je iz celuloze, pomešano s kristali poliakrilata. Ta snov absorbira tekočino in tvori površinsko napetost na površini plenice, kar veže tekočino in prepreči puščanje. Natrijev poliakrilat lahko pogosto vidimo kot majhne gelu podobne kristale na dojenčkovi koži, kar lahko povzroči draženje kože in respiratorne probleme. Kemikalijo so odstranili iz tamponov zaradi možnosti sindroma toksičnega šoka. Zadnji dve desetletji se tako uporablja le v plenicah, ni pa nobene preiskave o dolgoročnih učinkih na zdravje dojenčkov.

Tributil-tin (TBT)

Mnoge plenice za enkratno uporabo ga vsebujejo. TBT je strupen onesnaževalec, ki je izjemno škodljiv za vodne organizme, pri katerih povzroča endokrine (hormonske) motnje. TBT se ne razgradi, ampak ostaja v okolju in naši prehranski verigi. Uporabljajo ga tudi kot pesticid in fungicid. Glede na študijo, objavljeno s strani American Institute of Biological Sciences, lahko TBT sproži gene, ki spodbujajo rast maščobnih celic, kar povzroča debelost.  

Hlapne organske spojine

To so kemikalije kot npr. etilbenzen, toluen, ksilen in dipenten. Te hlapne spojine lahko dražijo oči, nos in žrelo, povzročajo glavobol, poškodbe jeter, ledvic in centralnega živčnega sistema ter tudi raka. 

Druge kemikalije

Pogosto so uporabljena barvila, dišave, plastika in petrolej