Kam poleti na duhovne vaje – za otroke in mlade

Vir: donbosko.si

Letos so bili otroci in mladi veliko doma, možnosti za duhovno rast in druženje pa so bile omejene. Vsaj nekoliko lahko to nadomestijo med poletnimi počitnicami, ko lahko prijetno združijo s koristnim in poleg oddiha rastejo tudi duhovno. 🙂

Za vas smo tako na enem mestu zbrali ponudbo duhovnih vaj za otroke in mlade, ki bodo potekale letos poleti. V pestri ponudbi se bo gotovo našlo nekaj za vsakogar, saj so na voljo počitniško-duhovni tedni z druženjem ali v tišini, z učenjem angleškega jezika ali šivanja in kuhanja, s prostovoljnim delom ali romanjem …

Duhovne vaje za otroke

Tedni duhovnosti za otroke Eden bodo ob zgledu bl. Carla Acutisa z naslovom Ne jaz, temveč Bog v Stični potekali v sedmih terminih (27. 6. – 3. 7., 4. 7. – 10. 7., 11. 7. – 17. 7., 18. 7. – 24. 7., 1. 8. – 7. 8., 8. 8. – 14. 8., 15. 8. – 21. 8.).

Duhovne vaje Iščem zaklad so namenjene deklicam od 9. do 12. leta, njihovi cilji pa so zavedanje ustvarjenosti po Božji podobi, odkrivanje lastnega dostojanstva, okrepitev pozitivne samopodobe, sprejemanje lastnega telesa, razvijanje ročnih spretnosti, učenje kuhanja, zanimanje za pereče probleme okolja ter vstopanje v osebno molitev in odnos z Bogom. Potekale bodo 29. junija do 2. julija in 11. do 14. julija v Hiši kruha (Sv. Duh pri Škofji Loki).

Duhovni tabor s tečajem angleškega jezika za otroke Adam bo v Kančevcih potekal med 31. julijem in 6. avgustom.

Duhovne vaje za otroke z naslovom Zapojmo skupaj šolske sestre na Brezjah organizirajo od 2. do 5. avgusta. Namenjene so otrokom do vključno 7. razreda osnovne šole.

V Domu Matere Terezije v Ilirski Bistrici bodo od 25. – 28. avgusta potekali dnevi z duhovnim programom ter delavnicami kuhanja, šivanja, raznovrstnega ustvarjanja ter ročnih spretnosti za dekleta od petega do sedmega razreda. Teden z naslovom „Bili so kakor eno srce in ena duša“ organizirajo šolske sestre de Notre Dame.

Duhovne vaje za najstnike

Poletne duhovne vaje za najstnike šolske sestre na Bledu pripravljajo od 12. do 15. avgusta, namenjene pa so mladim od končanega 8. razreda do končanega 2. letnika srednje šole.

Teden z delavnicami kuhanja, šivanja, ustvarjanja in ročnih spretnosti za dekleta 7., 8. in 9. razreda ter 1. in 2. letnika bo potekal v Domu Matere Terezije v Ilirski Bistrici, šolske sestre de Notre Dame pa ga organizirajo pod naslovom „Svobodna“.

Duhovne vaje Dragocena.si so namenjene dekletom od 16. do 19. leta, ki želijo odkrivati svoje resnično dostojanstvo, poglobiti odnos z Bogom in najti odgovore na življenjska vprašanja. Potekale bodo od 15. do 18. julija v Hiši Kruha (Sveti Duh pri Škofji Loki).

Podoben je tudi teden Lepa.si, namenjen dekletom od 13. do 16. leta, ki želijo odkrivati, kje izvira njihova resnična lepota, dostojanstvo in poslanstvo; bolj spoznati sebe in se veseliti tega, kar so; poglobiti svoj odnos z Bogom in izkusiti različne načine molitve. Termina: 2. – 5. julij in 22. – 25. avgust.

Duhovne vaje za mlade in mlade v poklicih

Uskovniške tedne pod geslom „Učenci smo vsi enako“ že 25 let pripravljajo salezijanci. „Vsak, ki doživi ta uskovniški čudež, odide v dolino duhovno prerojen in bogatejši za vrsto prijateljstev, dobrih pogovorov ter veselih spominov,“ pravijo. Letos se jim na Pohorju ali na Uskovnici mladi lahko pridružijo na katerem od štirih terminov: 11. – 17. julij, 25. – 31. julij, 8. – 14. avgust za mlade od 15. do 23. leta ter 1. – 7. avgust za mlade od 23. do 30. leta.

Mladi za zedinjen svet mlade nad 18. letom vabijo na prostovoljni delovni tabor Summerjob, namenjen vsem, ki so si pripravljeni zavihati rokave in v družbi drugih mladih prostovoljcev pomagati ljudem v različnih socialnih in finančnih stiskah ter priskočiti na pomoč pri različnih opravilih. Temini: 24. – 27. junij (Pobočje), 2. – 4. julij (Šmarjeta) in 15. – 20. avgust (Planina).

V Ignacijevem domu duhovnosti za študente pripravljajo duhovne vaje v tišini V globini zajeti Duha, ki bodo potekale od 16. do 21. julija.

Za srednješolce in študente šolske sestre de Notre Dame v Domu Matere Terezije v Ilirski Bistrici organizirajo duhovne vaje pod naslovom „Blagri – moja osebna izkaznica?!“, ki bodo potekale od 15. do 19. julija.

Peš romanje za mlade od 16. do 30. leta po Sloveniji frančiškani organizirajo od 12. do 14. avgusta.

Čeprav se v Taizé vsakdo lahko sam odpravi katerikoli teden želi, pa je iz Slovenije s skupnim avtobusom organiziran odhod na poletni teden v Taizéju od 25. julija do 1. avgusta. Teden je namenjen mladim od 15. do 35. leta, udeležijo se ga mladi z vse Evrope in širše ter ga v tej francoski vasici preživijo ob taizejskih molitvah, delavnicah, pogovorih, druženju, pa tudi miru.

V gibanju POT vabijo na tedne duhovnosti v Stržišču, ki bodo potekali za dojaki v terminih od 4. do 11. 7., od 11. do 18. 7., od 25. 7. do 1. 8. in od 1. do 8. 8. ter za študente od 18. do 25. 7.

Prav tako gibanje POT v Stržišču organizira dneve duhovnosti za fante in dekleta v parih, ki bodo potekali od 28. 8. do 31. 8..

Duhovni vikend za pare v spoznavanju bo od 11. do 13. julija potekal v Hiši kruha, kjer se bodo pari učili ljubezen in spoštovanje v paru izkazati na drugemu razumljiv način.

Če veste za še kakšne duhovne vaje za otroke in mlade, ki bodo potekale letošnje poletje, pa jih zgoraj niste našli, vabljeni, da jih dopišete v komentar! Želimo vam (tudi) duhovno bogato poletje! 🙂

Jutri boste pri nas našli tudi seznam duhovnih vaj in počitniško-duhovnih tednov za družine in odrasle …

Komentarji

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen.