Kako ukrepati ob otrokovi driski?

Thumbnail

Driska ali diareja je bolezen, ki pogosto prizadene otroke in lahko vodi do izgube vode in pomembnih mineralnih snovi. Kako takrat ukrepati?

O driski govorimo, ko se pri otroku pojavlja več iztrebljanj mehkega ali tekočega blata. V blatu se lahko pojavljajo tudi kri, sluz ali gnoj. Povzročijo jo številne bolezni prebavil (organski vzrok) ali pa gre za posledico motenj črevesne peristaltike (funkcionalni vzrok). V času driske je zmanjšana tudi absorbcija hranilnih snovi iz črevesja.

Če je izguba vode in mineralnih snovi obsežnejša, lahko pripelje do nevarnega stanja, zato je v primeru driske vredno upoštevati naslednja priporočila:

1. Otrok naj pije dovolj tekočine 

Driska je nevarna prav zaradi pogostih tekočih odvajanj. Izgubljeno tekočino je potrebno nadomestiti z zadostno količino pitja. Tekočino naj se pije precej pogosto. Najprimernejša je prekuhana voda, metin čaj, pa tudi borovničev sok. Posebno učinkovite so rehidracijske mešanice, vendar se je pred uporabo potrebno posvetovati s pediatrom.

2. Primerna hrana

V primeru dojenčkove driske je primerno povečati pogostost dojenja. Če dojenček poleg materinega mleka uživa tudi gosto hrano, jo je v času driske primerno omejiti na banane, naribana jabolka, riževo sluz, jogurt, probiotike in pasirano kuhano korenje. Pri driski ne-doječega otroka pa je poleg navedene hrane primeren tudi prepečenec, zelenjava in kuhano meso (ne pečeno ali cvrto). Količina hrane naj bo enaka kot sicer, pomembno je le, da je uravnotežena, energetsko bogata in lahko prebavljiva. Pogosto koristijo tudi slani prigrizki, kot na primer kokice in slane palčke. Zelo dobro se obnese tudi prežganka. Pomembno je, da v času driske otrok ne uživa sladkarij.

3. Več manjših obrokov

Otrokom je primerneje ponuditi več manjših obrokov in veliko tekočine. Ob manjših obrokih se poveča možnost absorbcije. Normalno hrano je primerno uvesti šele po 3 dneh oziroma po tem, ko se driska umiri. V primeru hujše oblike je potreben obisk pediatra, ki predpiše primerno dieto. Vsekakor pa naj tudi v času driske količina hrane ostane enaka.

Kdaj je potrebno obiskati zdravnika?

  • če se poleg driske pojavi tudi vročina,
  • če je driska dolgotrajna (več kot 3 dni) in pogosta,
  • če je poleg driske prisotno tudi bruhanje,
  • če se v blatu pojavi kri,
  • če odklanja potrebno tekočino in hrano,
  • če so prisotni znaki dehidracije (velika žeja, suh jezik, udrte oči, zaspanost …).

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja