Kako sem v letošnjem poletju zaslužila 4.000 €?

poletje

Nisem zadela na lotu. Kar pošteno sem jih zaslužila. Delala sem več nadur, kot je zakonsko dovoljeno (in za človeško telo sprejemljivo). Malice sem imela zagotovljene, čeprav sem jih poleg za sebe morala pripraviti še za tri do štiri osebe. Je pa res, da sem marsikateri obrok pojedla kar stoje. Čas za odmor mi je menda pripadal, vendar ni bil realiziran. In hrup, oh ta hrup. Pogosto je presegel mejne vrednosti po kolektivni pogodbi, a sem bila večkrat neuspešno zavrnjena, ko sem se pritožila.

Opis dela in nalog je bil tako splošen in privlačen, da sem zagrizla. Počitniško varstvo otrok. In sem podpisala.

Šlo je za skupino treh fantičev (najinih sinov), ki so to minuto lahko najbolj ljubeči bratje med seboj, že naslednjo pa smrtni in nasilni sovražniki. Torej, trije fantje, 9 tednov in ena jaz (z občasno okrepitvijo, da ne bom delala krivic ? ). Pa se pojdimo to počitniško varstvo otrok.

In ker je moja storitev obsegala vse od »razvoja intelektualnih sposobnosti do motoričnih spretnosti, vmes pa še obilo zabave, kot je ne boste našli nikjer drugje«, sem si postavila ceno. Seveda sem upoštevala tudi, da gre »za manjšo skupino, kjer se lahko posamezniku bolj prilagodim« in z vključeno »ponudbo zdrave prehrane«. Tako sem za osnovo izračuna vzela povprečje ponudbe počitniškega varstva, ki znaša 150 € na teden. Skupaj torej dobrih 4.000 € (3 x 150 € x 9).

No, dejansko jih ni na računu in jih ne bo. Fiktivnih 4.000 €, bi lahko rekli. Toliko bi bilo v denarju vredno moje To je znesek in številka, ki mi je povrnila spoštovanje v to, da sem »samo mama, ki je doma«.poletje. V resnici pa je vredno mnogo več. Na mojem računu je vsaj 4.000 fotografij z raznih koncev in krajev (nekaj na telefonu, večina pa v glavi). Vsaj toliko je risbic in slik, narisanih s kredo. Vsaj dvakrat toliko je bilo na dan korakov, ki smo jih naredili, ko smo raziskovali nove poti. Vsaj toliko zamahov v morju in bližnji reki. Vsaj toliko objemov in skokov na trampolinu. In vsaj toliko trenutkov, zaradi katerih so se svetile otroške oči: peka hrenovk in koruze in petje ob kitari in ognju, spanje na trampolinu, ples ob času, ko smo običajno že postelji, zajtrk, ki traja vse do kosila.

4.000 € ni malo denarja, predvsem pa ni malo spominov. Je pa to znesek in številka, ki mi je povrnila spoštovanje v to, da sem »samo mama, ki je doma«.

foto: osebni arhiv avtorice