Kako se spopasti s stresom in preobremenjenostjo pred božičem?

foto: freepik.com

Če ljudi vprašate, kako bi opisali adventni ali božični čas, boste slišali, da naj bo praznično, čarobno, mirno, polno hvaležnosti, vere, družine, topline … Če boste mame (in očete, ki čutijo enako) vprašali, s čim one povezujejo ta čas, bi bil odgovor verjetno: peka piškotov in potice, posebni in boljši obroki, družinski obiski, darila, nakupovanje, pospravljanje … skratka stres.

Številne mame čas pred božičem spravi na kolena. Ampak čisto zares. Še posebej, če imajo majhne otroke. Statistično gledano mame oddelajo večji del gospodinjskega dela in skrbi za otroke. In predbožični čas zanje še zdaleč ni čas miru in čarobnosti. Če vštejemo, da naj bi bil čaroben ves adventni čas, potem je pritisk še večji. Pa božična večerja naj bi bila vsaj zelo posebna, dom za božič pospravljen in okrašen, potem so pa tukaj še razna božična obdarovanja, ki se jim je skoraj nemogoče izogniti, pa če si še tako želimo. In ker bi radi dali osebno darilo, pridejo v poštev tista doma narejena. Ali vsaj prav lično zavita. In vse to terja svoj čas …

Številne mame čas pred božičem spravi na kolena.

Vsakdo naj bi imel najlepši in čudovit božič in otroške oči naj bi se ta dan posebej svetile. Ker letošnji božič mora biti še lepši in bolj doživet od lanskega in od praznovanj pri sorodnikih in prijateljih. Kakšen velik stres je to za starše – in za celo družino! Pa ne gre pozabiti, da vzporedno s pripravami na božič teče že sicer naporen vsakdanjik, poln otroškega vrveža, dela, gospodinjskih opravil in korone.

V preteklem letu smo posebej dojeli, kako pomembno je duševno zdravje in kako pomembno je, da ga ne zanemarjamo. Zato je spodaj nekaj nasvetov, da duševno zdravje ohranite tudi čez praznike.

Pogovorite se o pričakovanjih

V družini se pogovorite o tem, kaj pričakujete od božiča. Marsikaj se lahko zdi kot nujen del božiča, pa tega nihče ne bi pogrešal, če bi manjkalo ali pa gre samo za nek ritual, ki se ga od zmeraj držimo, a je v resnici nepotreben. Mnogokrat imajo tako otroci kot odrasli precej preproste želje glede praznovanja božiča in je praznovanje lahko lepše, če ga manj pomembne ali nepotrebne reči ne polnijo. Pa četudi gre za pomita okna ali potico, ki je kupljena namesto domača.  

Postavite jasne meje

Potrebno je poznati svoje meje, mi je enkrat dejala ena od mam, ki piše za portal, ki ga berete. In vedno znova se trudim v tej smeri. Svoje meje je – posebej v času stresa – treba najprej poznati, nato spoštovati in potem močno braniti navzven. Če sami ne morete, naj vam pri tem pomaga kdo, ki vam je blizu.

Prosite za pomoč

Če prosite za pomoč ali naloge delegirate komu drugemu, to ne pomeni, da ne zmorete vsega. Ker marsikdaj, kadar si nekaj resno zadamo, smo se sposobni tako zelo izčrpati, da niti ne dojamemo, kako zelo si škodimo. Sposobnost sprejeti in prositi za pomoč res zahteva veliko mero ljubezni do sebe, a saj smo povabljeni, da druge ljubimo kakor same sebe – ne več. Ljudje na splošno precej radi pomagajo, če jih le prosimo.

Ne zadajte si popolnih praznikov

Ker jih ni. Vedno bo šla vsaj ena malenkost narobe, če bo cilj popolnost. Sama sem vedno sovražila praznike, pri katerih si od vsega dela čakal samo, da si boš lahko spočil. Ker je bilo iz meni neznanega razloga nujno, da je točno tako, kot si je “popolne” praznike nekdo zamislil. A v resnici sploh ne potrebujemo popolnih praznikov, popolne potice, piškotov in popolnoma »zglancanega« doma. Ni treba, da je božična večerja razkošna gurmanska pojedina. Potrudite se v miru preživeti čas z družino. Pa tudi če to pomeni, da božične večerje sploh ni. Ali za večerjo jeste kaj tako povprečnega, kot so recimo hrenovke.

Napišite seznam opravil

Včasih je res lepo, če lahko kaj pozabiš samo zato, ker že visi na nekem seznamu, iz katerega se ne bo prav lahko zbrisalo. Poleg tega je dober občutek, ko narediš seznam in potem opravljeno pobarvaš ali prečrtaš. In vidiš, da si že veliko naredil. Še posebej krasno je, če seznama ne podaljšuješ. Pa tudi, če vidiš, da si naredil le bistveno, doživiš vsaj del zadovoljstva.

V teh dneh krožijo memi, ki se mi zdijo prav prikladni: Za božič ne pride sanitarna inšpekcija, ampak Jezus – ki se je rodil v hlevu. In ki se najraje vedno znova rojeva v čistih srcih. Poskrbimo za prioritete.


Komentarji

  1. Korona nam je dala misliti, da si postavimo prioritete. Zame je najbolj pomembna družina, zato bom ves čas preživela z možem in otrokom. Mogoče gremo kam na obisk, vendar skupno preživeti čas največ pomeni, tudi s svojimi prijatelji, sorodniki, podobno mislečimi. Ne gremo praznovat na štante, trgovske centre, v gnečo.
    Izklopiti računalnik, telefon, socialna omrežja (tisti ki uporabljajo), izklopiti internet in ne pregledovati novic. Jaz vsakič, ko imam dopust, naj bo to za Božič, zimske, jesenske počitnice, si naredim plan, da noben dan dopusta ne prižgem interneta in ne pregledujem novic.
    Ko pridem spet nazaj v službo, vidim da nisem nič zamudila. Ker svet se vrti naprej, tudi če jaz ne gledam in berem novic neprestano.

  2. Ves ta stres in preobremenjenost si tudi sami ustvarimo. Hočemo narediti vse in še več. In zakaj je treba vso žlahto npr. vabiti na kosilo, saj si tudi mama zasluži, da je doma malo bolj v miru s svojo družino. Obiski lahko pridejo tudi popoldan. Kosilo je lahko tudi čisto enostavno in je vseeno dobro, saj nismo na kuharskem tekmovanju. Tudi nakupovanje daril ni nujno, saj imamo itak vsega dovolj. Dovolj so naše iskrene misli in želje, da nekomu pomagamo, ko je v stiski. Lepo je, če kakšnega osamljenega človeka pokličemo po telefonu in mu zaželimo srečen Božič. S tem mu damo vedeti, da nam ni vseeno zanj.
    Če nismo vešči peke, je boljše, da tisto potico kupimo, kot pa da delamo paniko in naredimo živčne še vse okrog sebe.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja