Kako odgovoriti na stiske otrok in mladostnikov, ki so posledica epidemije? (VIDEO)

Vpliv epidemije na družine, zaznavanje stiske in odziv nanjo

Zakonska in družinska terapevtka mag. Janja Grilc je v tokratni oddaji o tem, kako je epidemija zaznamovala otroke in mladostnike, spregovorila najprej o stiskah različnih družin v tem času; takšnih, kjer so bili starši bolj obremenjeni, brez službe, kjer je prisoten alkohol, stiskah v ločenih družinah … Ter nato spregovorila tudi o stiskah otrok. Ob tem je podelila tudi, kako otroke razbremeniti bremena, ki ga nosijo zaradi epidemije.

Dotaknila se je načina izražanja stisk pri otrocih, tudi nebesednega izražanja stiske ter psihosomatskega izražanja, pa tudi znakov, na katere je potrebno biti pri otroku pozoren.

Odgovorila je na vprašanje, kako odnos med otrokom ali najstnikom in starši okrepiti, kaj je pri tem najbolj pomembno ter kaj storiti, ko otrok stik odklanja. Poudarila pa je tudi pomen družinske strukture, zaščite otroka in tehnik, ki jih pri tem lahko uporabijo starši.

Stiske mladostnikov, medvrstniški odnosi in nasilje

Drugi del pogovora pa se osredotoči predvsem na mladostnike; na to, kakšne psihološke posledice nosijo zaradi epidemije ter kateri otroci so zaradi dogajanja v preteklem letu in pol najbolj prikrajšani.

Pomemben del je namenjen tudi medvrstniškemu nasilju – tako fizičnemu, kot psihičnemu in spolnemu. Nasilja v šolah ni malo. »Vsak drugi otrok je že imel izkušnjo nasilja v šoli,« pravi Janja Grilc, ki spregovori tudi o tem, kako prepoznati, da je otrok žrtev medvrstniškega nasilja in kako prepoznati storilca nasilja.

Nazadnje pa se dotakne tudi nekaterih pozitivnih vplivov epidemije na mladostnike ter tega, kaj vse v času epidemije drug drugemu lahko dajo.


Komentarji

  1. Korona je stiske otrok in mladostnikov poglobila,ni pa vzrok za stiske. Stiske imamo vsi,odvisno pa je,kako se spopadamo z njimi,kako jih rešujemo. Otroci in mladi,ki so bili ze pred korono povezani s starši,so jih veliko lažje prenašali,kot otroci in mladostniki,ki so bili prepuščeni sami sebi,osamljeni. Posebej so bile stiske takrat ko je bilo vse zaprto,posebej v družinah,kjer je nasilje,zasvojenosti.

    Korona je pokazala tudi to,da vsi sistemi,predvsem javne službe,so zatajile,ker niso organizirane tako da se gre naproti ljudem,otrokom,mladim,ampak je preveč birokracije,zastarelo znanje.

    Delale v dobrobit ljudi so predvsem nevladne organizacije,posebej organizacije ki so jim krščanske vrednote blizu,torej Zavod Iskreni, Študijsko raziskovalni center za družino…
    Delam z mladimi,zato poznam sistem in poznam dobre terapevte,Janja iz Iskreni je med njimi

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja