Kako narediti praznike bolj sproščene?

Thumbnail

Prazniki so tisti čas, ko ljudje postanemo bolj čustveni. Tako kot se hitreje raznežimo ob prijetnih dogodkih, nas toliko bolj zabolijo tudi nepremišljene besede in stavki. Morda to še toliko bolj velja za božične praznike, kjer so izpostavljeni zlasti naši družinski odnosi. 

Največkrat si sami postavimo veliko ovir in preprek s popolno predstavo prazničnih dni. Pozabimo pa, da je velikost skrita največkrat prav v malem in nepopolnem. To je božič.

1. Praznujte po svoje!

Pogosto se zgodi, da smo ob praznikih preobremenjeni s tradicijo ali navadami, ki jih prenesemo iz izvorne družine. Zakaj si ne bi letos zamislili svojega načina praznovanja? Vsakdo od nas pripisuje različen pomen različnim simbolom. Nekateri so navajeni postavljati drevesce in jaslice na sveti večer, drugi prej, eni se obdarujejo, drugi ne, ene družine želijo praznovati same, druge v krogu sorodnikov … Kakorkoli že, pomembno je, da bodo ti prazniki nekaj resnično vašega.

2. Naredite seznam opravil

Velikost je največkrat skrita prav v malem in nepopolnem.Imate navado, da pred prazniki generalno pospravite stanovanje ali hišo? Ni odveč, če si na list papirja napišete vsa opravila in si jih družinsko razdelite. Otroci lahko, medtem ko vi sesate, brišete prah in obešate perilo, izdelujejo božično-novoletne voščilnice, so-zakonec vam lahko v tem času pomaga, morda pripravi predlog »programa«, izbere primerno glasbo, uredi dvorišče, pripravi kamin …

3. Ne pretiravajte s hrano

Običajno prihajajoče praznike povezujemo z bogato obloženimi mizami, ki pa vse prepogosto prinesejo le utrujenost in napor. Naj bo letos drugače. Moč in bogastvo družine je ravno v prijetnem druženju okoli mize, na kateri je lahko čisto preprosta in običajna hrana. Nobena luksuzna večerja ali kosilo ne odtehtata sproščene in nasmejane mame ter mirnega in ponosnega očeta.

4. Za darila poskrbite prej

Zadnje dneve je gneča v trgovinah velika. Če imate navado, da se doma tudi obdarujete, naj bodo darila čim bolj osebna, preprosta, vsebinska in praktična. Posebno bogastvo predstavljajo doma izdelane pozornosti, ki poleg manjše finančne obremenitve prinesejo tudi veliko topline in ljubezni, s katero ste darilo pripravljali. Morda pa je letos tisti čas, ko si namesto darila lahko napišete posebno pismo zahvale in si izrečete tiste stvari, ki jih pri drugem cenite in spoštujete. Otroci pa bodo neizmerno hvaležni vsake spodbude in pohvale.

5. Drevesce, mah, jaslice …

Naj bo vse priložnost za praznovanje in medsebojno zbližanje.Veliko lažje je, če se z vsem tem ne čaka na zadnji hip. Saj veste-zagotovo ne bo primerno nizkega drevesca, utripajoče lučke bodo ravno takrat pregorele, maha pa se ne bo dalo najti nikjer … Zato si že dan ali dva prej vzemite čas za družinski izlet v gozd, ki naj bo sproščen in zabaven. Otroci naj naberejo svoje »storžke, kamenčke in palčke«, ki jih bodo lahko dali v jaslice. Na sam sveti večer pa ustvarjajte skupaj, otroci naj sodelujejo, saj bodo prav s tem veliko globlje doživeli lepoto božiča in toplino vaše navzočnosti. Pa kaj zato, če bo zato kakšen balonček počen, sveti Jožef stal postrani, ovčke pa bodo kar naenkrat »zavile s poti«. Naj bo vse priložnost za praznovanje in medsebojno zbližanje.

6. Vse mora biti popolno …

Vsaj letos naj ne bo! Dovolite si nepopolnost, saj je prav v tem pravo veselje. Pogosto pozabljamo na »originalno« dogajanje, ko se spominjamo noči, v kateri je sveta družina doživljala veliko negotovost, nepredvidljivost in novost. In prav znotraj te »štale« so pustili, da je zasijala Luč in toplina. Pravo veselje je v tem, ko sprotno dogajanje in nepredvidljive stvari zmoremo sprejeti z vsaj malo prave »otroške igrivosti«.

7. Prazniki so lahko odlična priložnost za nov začetek

Treba je vedeti, da naše vsakdanje težave zaradi praznikov ne bodo izginile – še vedno nam bodo ostali krediti, kakšen nerešen spor, nedokončano delo. Praznični dnevi pa vendarle ponujajo priložnost, da se ustavimo, mirno zadihamo, se v krogu ljudi, ki jih imamo radi, spomnimo vseh lepih trenutkov in si naklonimo prijazne besede.

Za vse kristjane pa je prav duhovna vsebina tista, ki daje globino in pomen. Branje Božje besede, spoved, skupen obisk polnočnice, skupna družinska molitev ob jaslicah ali preprosto tiho zrenje jaslic so lahko tisti lepi izviri novega upanja in hvaležnosti nad tem, kar smo in nad tem, da je Bog sam vstopil v našo zgodbo in jo posvetil.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja