Kako narediti odlično paradižnikovo omako – šalšo? (preprost recept s fotografijami)

Foto: Shutterstock

Zdaj je čas paradižnika in čas priprave paradižnikove omake za ozimnico. Morda vas misel na samo pripravo straši, ko pomislite, kaj vse to prinese s sabo. Kuhanje paradižnika, lupljenje in odstranjevanje pešk, vkuhavanje, segrevanje napolnjenih kozarcev v loncu ali pečici. Zgleda zelo zakomplicirano, sploh če želiš skuhati malo večjo količino.

Ker smo sami veliki porabniki šalše in jo vsako leto pripravimo iz več kot 100 kilogramov paradižnikov, bi bil ta klasičen postopek čisto preveč zahteven in kompliciran. Ko pa so nam sosedje pokazali, da se da dobro paradižnikovo šalšo pripraviti na zelo enostaven način, smo se odločili poskusiti. Zdaj že kar nekaj let pripravljamo šalšo po tem postopku in vedno uspe.

Kaj potrebujete?

  • Zrel paradižnik, najbolje pelate ali kakšne druge bolj mesnate sorte. Mi kupimo pelate, zraven pa dodamo še paradižnike, ki jih vzgojimo sami. Z gojenjem pelatov pred leti nisem imela dobrih izkušenj. No, letos sem jih nekaj ponovno posadila in tokrat smo imeli več sreče. Morda jih bomo v prihodnjih letih uspeli pridelati dovolj za lastno porabo.
(Foto: osebni arhiv)
  • Sama uporabljam grobo piransko sol.
  • Aparat za mletje paradižnika. Teh je več različnih, od ročnih do električnih, izberite takšnega, ki ustreza vašim potrebam. Mi smo našega kupili v kmetijski zadrugi, v sezoni pa jih prodajajo tudi v drugih trgovinah.
  • Večjo posodo, v kateri boste skuhali šalšo.
  • Lij za polnjenje v steklenice.
  • Steklenice in pokrovčke.

Kakšen je postopek?

Paradižnik najprej dobro operem in odcedim. Narežem ga na primerno velike kose in že lahko začnem pasirati.

(Foto: osebni arhiv)

Aparat spasira paradižnik in loči olupke in semena od preostalega mesa.

(Foto: osebni arhiv)
(Foto: osebni arhiv)

Za boljši izkoristek odpadek ponovno spasiram.

(Foto: osebni arhiv)

Sama to ponovim 2x, saj tudi iz odpada pride še kar nekaj uporabnega, kar se vidi tudi po količini in strukturi odpada. Po treh stiskanjih so odpadki suhi.

Olupki po prvem pasiranju (Foto: osebni arhiv)

 

Olupki po tretjem pasiranju (Foto: osebni arhiv)

Na ta način smo elegantno ločili paradižnikovo meso od olupkov in semen. Seveda se kakšno manjše seme znajde v sami spasirani masi, ampak je neopazno in nemoteče.

(Foto: osebni arhiv)

Dobljeno spasirano maso zavrem in kuham toliko časa, da postane primerne gostote. Pri tem jo večkrat premešam. Preden masa prvič zavre, se na njej tvorijo pene in ko zavre, zelo rada prekipi čez. Zato je dobro biti takrat ob loncu. Kasneje je dovolj, če se šalšo občasno premeša.

(Foto: osebni arhiv)

Medtem ko se kuha šalša, pripravim steklenice in pokrovčke. Steklenice sperem z vodo in jih dam v pečico na 150 stopinj. Časovno nikoli ne gledam, koliko časa jih pustim notri, bi rekla, da okvirno od 15 minut pa do pol ure. Enako naredim s pokrovčki. Nekateri jih razkužujejo z alkoholom, sama pa jih dam poleg steklenic v pečico in tako razkužim. Čeprav obstaja nenapisano pravilo, da naj bi uporabili vedno nove pokrovčke, jaz tega ne počnem in recikliram stare. Seveda pa pazim, da so pokrovčki nepoškodovani.

Šalšo solim po okusu in to šele pred polnjenjem v kozarce, ko vidim, kakšna je dejansko količina. Ko dodam sol, še enkrat zavrem in v steklenice, ki sem jih vzela iz pečice, polnim vročo šalšo. Pri tem uporabim lij in zajemalko. Polnim vedno skoraj do vrha, ker se masa kasneje še nekoliko sesede. Steklenice še dobro zaprem (pri tem si pomagam z debelejšo krpo, da me ne opeče) in pustim na pultu, da se ohladijo. Naslednji dan jih prenesem na polico v shrambi, kjer počakajo do uporabe.

(Foto: osebni arhiv)

Tak način priprave je preprost in se dobro obnese. Šalša je obstojna in kljub nekomplicirani pripravi nimamo težav s pokvarljivostjo šalše. Lani se nam je pokvarila ena sama, ki očitno ni bila dobro zaprta.

Ta paradižnikova šalša je okusna in hkrati osnova za različne jedi. Seveda lahko vanjo dodate tudi drugo zelenjavo in začimbe ter si tako pripravite že gotove omake za ozimnico. Mi šalšo uporabljamo za različne namene, zato naredim univerzalno, da jo lahko uporabimo tako za bolognese omako, kot polivko ali za na pico.

Za iskrene odnose.
Pridružite se naročnikom iskreni.net!

Dobili boste orodja in spodbude v obliki ekskluzivnih videov in člankov, ki vam bodo pomagale, da ustvarite vzpodbudno okolje za vas osebno, vaš zakon, družino, pa tudi širše. Z naročnino podprete tudi naše delo in omogočite rast ter razvoj tako sebe kot tudi izboljšavo bodočih vsebin za vas in ostale.
Hvala vam!

Preveri pakete

Komentarji

  1. Paradižnikovo omako delam po podobnem sistemu. Paradižnik najprej operem, nato pa očistim in zrežem na koščke. Vse skupaj pokuham, paradižnik posolim, vedno obvezno dodam tudi žlico sladkorja, ki da paradižnikovi omaki dober okus in je obenem tudi konzervans. Dodam tudi nekaj lističev bazilike in domač majaron. Včasih dodam tudi kakšno papriko ali pa čebulo. Odvisno, kaj imam pri roki. Nato zmiksam s paličnim mešalnikom in zmeljem še z dobro, staro pasirko. Na pasirki ostanejo samo semena in lupine. Nato vse skupaj še enkrat zavrem in napolnim v sterilizirane, čiste, steklene kozarce. Na vrh dam kapljico olja in zaprem. Kozarčke s paradižnikovo omako dam v dobro ogreto pečico in jih pustim čez noč v pečici, da se počasi ohlajajo. Zjutraj so ponavadi vsi pokrovčki potegnjeni “noter”.
    Nekaj kozarčkov paradižnikove omake dam tudi v zamrzovalno skrinjo. Postopek je še bolj enostaven. V tem primeru kozarčkov ne steriliziram in ne ogrevam dodatno v pečici. Dam pa tudi v skrinjo steklene kozarčke, le s to razliko, da jih ne napolnim do vrha.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja