Kako izbrati prve čevlje

Thumbnail

Ko malček naredi prve korake, se starši veselimo njegovega napredka, a hkrati nas ta njegov podvig postavi pred dejstvo, da bo potrebno poskrbeti za prve čeveljce. Ker se njegovo stopalo šele razvija, je prava izbira prvih čevljev še kako pomembna.

Precej dolgo je prevladovalo mnenje, da otroci ne potrebujejo čevljev le za zaščito nogic, pač pa tudi za pravilen razvoj stopal. Zato so otroke, ki so komaj shodili, obuvali v obutev s trdim opetnikom, visoko do gležnjev in s posebnim vložkom za stopalni lok. Vendar pa so to mnenje v strokovnih ortopedskih mednarodnih krogih že pred časom v celoti ovrgli, saj se je izkazalo, da imajo zaradi tega otroci več težav s stopali kot prej. 

Kaj je najbolj zdravo?

Najbolj zdrava in naravna je hoja brez čevljev, saj se stopala na ta način najbolje oblikujejo in je zato najmanj možnosti za deformacije. Nošenje čevljev je »potrebno« zgolj za zaščito stopal pred umazanijo, zunanjimi vplivi in tudi pred poškodbami.  

Kakšne čevlje izbrati?

Najboljši čevlji: 

  • so mehki in prožni, da se čevelj dobro upogiba, 
  • so na sprednjem delu dovolj široki, da ne utesnjujejo otrokovih stopal, 
  • ne segajo prek gležnjev in s tem omogočajo optimalno gibanje, 
  • so udobni in seveda ravno prav veliki. 

Najboljša obutev je tista, ki otroku omogoči, da v njej hodi, kot bi bil bos. 

Stopalo za razvoj ne potrebuje nobene opore, zato se izogibajte trdim čevljem (razvijajoča stopalca se v njih počutijo podobno kot vaše noge v pancerjih) in takim, ki imajo poseben vložek s poudarjenim stranskim lokom (ti vložki slabijo mišice in celo pospešujejo nastanek ploskosti). 

Za otroka torej izberite dobre čevlje (ki niso nujno najdražji in najbolj »priznani«), hkrati pa naj ima možnost biti čim več bos.

Vir: www.orthops.si

Komentarji

  1. zanima me kdaj sem dokončno oblikuje stopalni lok. moja hči (2/8M)ima za moje pojme orenk platfus, a je zdravnica rekla, da je to za punčke normalno. platfus imam tudi sama, tako, da verjetno je po meni. pa tudi drugače je velika in težka za 3-letnega fanta.
    doma je bosa, v vtcu pa v copatih (Pami), drugače pa poleti obožuje krokse, čeprav ima tudi usnjene sandale. nikoli pa (še) ni nosila Cicibanovih “ortopedskih” čevljev.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja