Kako izbrati porodnišnico v osrednji Sloveniji?

Foto: Canva

Časi, ko so vse ženske rodile v najbližji porodnišnici, so mimo, saj se vse več nosečnic odloči za porodnišnico, v kateri bodo deležne bolj prijazne obravnave. Če nosečnost poteka brez zapletov, je takšna odločitev povsem sprejemljiva, pravijo strokovnjaki. Težja je odločitev, kje roditi.

Na papirju porodnišnice omogočajo praktično vse – različne položaje, naravno lajšanje bolečin, izogibanje nepotrebnim posegom (npr. prerezu presredka). A praksa je žal precej drugačna. Zbrali smo pričevanja šestih mamic, ki so v zadnjih letih rodile v porodnišnicah v »osrednji Sloveniji«: Ljubljani, Kranju, Postojni in na Jesenicah. Večina med njimi ima izkušnjo z dvema različnima porodnišnicama. Porodne izkušnje so odvisne od preveč dejavnikov, da bi jih lahko zajeli v nekaj alinej, a občutek, kako poteka porod v različnih porodnišnicah, vendarle dajo.

Večina mamic, ki nam je zaupala svojo porodno zgodbo, je v porodnišnico prišla s porodnim načrtom in željo po fiziološkem porodu s čim manj posegi.

Ljubljana

“V Ljubljani sem rodila dvakrat. Prvič (2014) sem prišla v porodnišnico z rednimi popadki, odprta 2 cm. V porodni sobi sem morala ležati. O vseh posegih so me obveščali, vendar mi niso dali nikakršne možnosti izbire. Dobila sem umetne popadke in sredstva za lajšanje bolečin, predrli so mi plodovne ovoje, na koncu so mi prerezali presredek. Pri iztisu so bili prisotni študentje, čeprav nisem podpisala nobenega soglasja.

Drugič (2017) sem se odločila, da pridem v porodnišnico čim kasneje. Pozanimala sem se, kdaj ima osebje izmeno, da ne bi prišla tik pred menjavo in bi mi porod spet na silo pospeševali. Pred porodnišnico sem jedla in pila ter se sprehajala, saj sem vedela, da to po sprejemu ne bo več mogoče. V porodno sobo sem prišla odprta 8 cm, zato se je vse odvijalo zelo hitro. Babica mi na mojo prošnjo ni predrla mehurja, morala pa sem ležati, tudi presredek so mi prerezali. V primerjavi s prvo je bila moja druga porodna izkušnja veliko lepša.”

Ana, mama dveh otrok

Ljubljana vs. Kranj

“V Ljubljani sem rodila leta 2014. Zaradi disproporce (prevelike razlike med medenico in otrokovo glavo) so mi vnaprej povedali, da bo verjetno potreben carski rez. Ker sem bila dva tedna čez rok, so me v porodnišnici tri dni »prisilno odpirali« z vsemi mogočimi sredstvi, čeprav ni bilo indikacij za kakršnekoli težave. Tretji dan so me dali v porodno sobo, odprto 4 cm, a brez popadkov. »Ročno« so me odpirali, mi predrli ovoje, nato se zaradi bolečine in zdravil ne spomnim ničesar več. Končalo se je s carskim rezom v splošni anesteziji. Mož ni mogel biti zraven, jaz sem otroka videla čez 6 ur.

Drugič sem rodila v Kranju (2016). Domenili smo se, da bom poskusila roditi vaginalno, če to ne bo šlo, pa sem želela CR pri polni zavesti in v prisotnosti moža. Na koncu smo se zaradi zdravstvenih razlogov odločili za elektivni CR v epiduralni anesteziji. Osebje je bilo čudovito, ozračje pa sproščeno. Takoj po operaciji so sina na hitro obrisali in ga položili k meni na prsi. Otrok se je dojil, mene pa so medtem zašili. Tudi na intenzivni negi so nam dovolili, da smo bili še ves dan skupaj in se crkljali.”

Meta, mama dveh otrok

Ljubljana vs. Jesenice

“Prvič sem rodila v Ljubljani (2010). Ker sem bila 10 dni čez rok, so mi porod sprožili s predrtjem plodovih ovojev. Ko so se začeli popadki, sem morala ležati na postelji. Dali so mi plin proti bolečinam, na koncu pa sem doživela pritisk več babic na trebuh in prerez presredka, za katerega mi niso ne povedali, ne prosili za soglasje. Po porodu sem dojenčka dobila le za trenutek, potem so ga odnesli in očistili. Čeprav se takšnemu porodu reče »porod brez zapletov«, mi je nanj ostal grenek spomin.

Drugič sem rodila na Jesenicah. Z doulo sva predelali prvo izkušnjo in napisali želje za porod. V porodnišnici so me pozitivno presenetili osebni odnos, prijaznost in odprta komunikacija. Porodna soba je bila zatemnjena, imela sem glasbo in solno lučko. Lahko sem se gibala in uporabljala pripomočke (porodna pručka, žoga, ripstol, zaseben tuš in wc), kar mi je zelo olajšalo bolečino. Rodila sem na vseh štirih, ne da bi me prerezali, in takoj dobila mirnega zadovoljnega dojenčka na prsi. Popkovnico so prerezali šele, ko je prenehala utripati. Dojenček je bil pri meni dve uri, šele nato so ga stehtali in oblekli. Zaradi čudovite izkušnje sem na Jesenicah rodila tudi tretjega in četrtega otroka (nazadnje 2018).”

Neža, mama štirih otrok

 

Postojna

“V Postojni sem rodila trikrat, nazadnje leta 2017. Osebje je dosledno upoštevalo moj porodni načrt, vsi trije porodi so minili brez vsakršnih posegov in zdravil ter v mirnem in sproščenem ambientu. Bila sem priključena na prenosni ctg, tako da sem se lahko gibala, jedla, uporabljala žogo in pručko. Babice so bile nevsiljive pri pregledih in v veliko pomoč pri pravilnem dihanju. Na mojo izrecno željo mi niso vstavili kanile, tudi prerezali me niso. Prvič sem otroka porodila na pručki, drugič in tretjič pa kleče na postelji. Po porodu na mojo željo niso takoj prerezali popkovnice, ampak so počakali, da preneha utripati. Otroka so mi pustili v naročju in mi pomagali pri prvem podoju.

Po porodu sva z možem skupaj bivala v nadstandardni sobi, drugič in tretjič pa smo s celo družino bivali v njihovi babiški hiši, kar smo doživljali kot čudovit dopust.”

Nataša, mama treh otrok

Postojna vs. Jesenice

“Prvič sem rodila v Postojni (2012). Ker mi je odtekla voda, sem na oddelku počakala na začetek lastnih popadkov, moža so medtem poslali domov. V porodni sobi sem se lahko gibala in menjavala položaje. Ker je bil porod zelo dolg, so mi hoteli dati umetne popadke, kar sem zavrnila. Tudi iztis je trajal dolgo, zato je babica predlagala prerez presredka, kar sem zopet zavrnila. Rodila sem v polsedečem položaju, niso me prerezali in tudi strgala se nisem.

Drugič sem rodila na Jesenicah. Ko mi je odtekla voda, sva lahko z možem skupaj počakala na začetek poroda. V porodno sobo so nama prinesli zajtrk, da sva se okrepčala. Deležna nisem bila nobenega posega, vaginalni pregledi so bili omejeni na najnujnejše. Babica mi je zelo pomagala z različnimi položaji in pripomočki, ki so lajšali bolečino in pospeševali porod (vroč tuš, žoga, hoja po stopnicah). Rodila sem kleče ob porodni postelji in kljub temu, da je bil otrok zelo velik (4300 g), je presredek ostal cel. Jeseniško porodnišnico sem izbrala tudi za svoj tretji porod (2017).”

Eva, mama treh otrok

Kranj vs. Jesenice

“Nad prvim porodom v Kranju (2011) nisem bila navdušena: morala sem ležati, dali so mi umetne popadke in me prerezali. Drugič sem rodila na Jesenicah (2013), kjer sem doživela lep in sproščen porod brez posegov. Tretji porod (2016) se je odvil tako hitro, da sem zopet pristala v Kranju. Že na sprejemu sem jasno povedala, kakšne so moje želje, in tokrat so jih upoštevali – rodila sem tako, kot sem si želela. Morda zaradi moje odločnosti in dejstva, da rojevam tretjič, ali pa se je v tem času tudi v Kranju kaj spremenilo?”

Vesna, mama treh otrok

Zbrali smo le nekaj zgodb. Je tvoja drugačna? Bi rada še kaj dodala? Vabljena, da jo deliš v komentarju in morda s tem še kakšni mami pomagaš pri odločitvi.

Za iskrene odnose.
Pridružite se naročnikom iskreni.net!

Dobili boste orodja in spodbude v obliki ekskluzivnih videov in člankov, ki vam bodo pomagale, da ustvarite vzpodbudno okolje za vas osebno, vaš zakon, družino, pa tudi širše. Z naročnino podprete tudi naše delo in omogočite rast ter razvoj tako sebe kot tudi izboljšavo bodočih vsebin za vas in ostale.
Hvala vam!

Preveri pakete

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja