Kaj podariti ob poroki?

Poroka dariloFoto: Canva

Glavna sezona porok je pred vrati. Če ste na katero povabljeni, ste ob veselju za bodoča mladoporočenca zagotovo tudi že pomislili, kaj za slovesni dogodek obleči in kaj paru ob poroki podariti. Pri slednjem vam z nekaj izvirnimi predlogi lahko pomagamo tudi mi.

Cerkvena poroka vs. cerkvena poroka in ohcet

Obdarovanje je odvisno od navad vašega socialnega kroga. Nekateri se zgolj ob prisotnosti na cerkveni poroki ne obdarujejo, spet drugod je običajno, da se tudi ob tej priložnosti podari nekaj malega. 

Če ste povabljeni tako na cerkveno poroko kot tudi na ohcet, je nepisano pravilo, da vrednost darila “pokrije” vašo hrano in pijačo. Pri tem zaokrožite navzgor kako dobrodušno navzgor, je odvisno od trenutnih finančnih zmožnosti. Če tega ne zmorete, pa vam vaši tesni prijatelji tega po vsej verjetnosti ne bodo zamerili, saj bodo veseli že tega, da ste z njimi na njihov poročni dan.

Ne bodite med tistimi …

Če s parom izgubimo stike ali pa so le naša druženja postala bolj redka, se hitro znajdemo v skušnjavi, da bi jima podarili nekaj, kar se nam zdi, da jima bo všeč. Ali pa bi bilo všeč nam. Ljudje se spreminjamo in če je bila moji prijateljici pred 10 leti nadvse všeč glasba Nine Pušlar, to ne pomeni nujno, da ji je še danes. Morda gre njenemu bodočemu možu nadvse na živce. Zato tovrstna darila podarimo res le v primeru, ko smo prepričani, da bodo všeč obema. Naslednji koncert Nine Pušlar pa lahko s prijateljico izkoristita za vajino druženje. 

Darilo mora biti namenjeno in všeč obema: tako ženinu kot nevesti.

Enako velja, če ste ženinov prijatelj. Če nista oba goreča košarkarska navijača, je morda bolje, da se s prijatelji sami odpravite na kakšno košarkarsko tekmo, mladoporočencema pa privoščite doživetje, nad katerim bosta navdušena oba.

Res ne veste, kaj bi bilo paru všeč?

Čeprav se mnogim zdi neosebno, pa je to darilo za mladoporočenca vedno uporabno: denar. Kuverti z gotovino priložite osebno pismo, kamor zapišete kakšno vašo skupno prigodo in paru s svojimi besedami zaželite trden in dolg zakon. Še kakšna sladka malenkost in je dovolj. 

Nič ni narobe, če mladoporočencema podarite “samo” denar.

Ideje za drugačno, izvirno darilo

Če par osebno dobro poznate, verjamemo, da ne boste imeli hudih težav. Ena izmed možnosti za lepo in zelo osebno darilo je fotoknjiga ali album z utrinki z vaših dosedanjih druženj. Zadnjo stran pustite prazno za fotografijo s poroke (lahko nalepite post-it listek z navodilom, da par tja prilepi svojo najljubšo fotografijo poročnega dne). 

Če se odločite za skupinsko darilo (ali pa ste sami pripravljeni za darilo nameniti nekoliko več) lahko album še nadgradite. Prvo polovico napolnite s fotografijami in anekdotami ali kratkimi “dnevniškimi” zapisi vaših doživetij, nato pa dodajte Leto zmenkov. Za vsak mesec si izmislite zmenek za mladoporočenca, poleg navodil pa nalepite tudi ovojnico, kamor vstavite denar za sam zmenek. Obvezno pustite tudi dovolj prostora za fotografijo in pripišite, da naj se zakonca na zmenku fotografirata in fotografijo nalepita v album. Ni treba, da so zmenki dragi: lahko ju pošljete na sprehod, ki ga zaključita s sladoledom v njuni najljubši slaščičarni. Ali pa januarja mož pripravi ženi zajtrk v postelji, februarja pa zamenjata vlogi. Naj gresta v hribe ali v kino …

Še več idej za zmenke >>

DODATNE IDEJE ZA POROČNO DARILO, ki jih lahko tudi poljubno kombinirate. 

 

Gre predvsem za predmete, ki so nam v primarnem domu samoumevni in nanje ne pomislimo, ko gremo “na svoje”. Pridejo pa še kako prav. 🙂

 

 • Osnovni komplet orodja (kladivo, klešče, kombinirke, križni in “ravni” izvijač, olfa nož, silver tape, vezice, meter …); če imate namen darilu nameniti več denarja, pride v poštev tudi kovček z orodjem in/ali vrtalni stroj
 • Domača lekarna in prva pomoč v lični, a trpežni škatli (sredstvo proti glavobolu, pastile za vneto grlo ali kašelj, obliži, gaze, povoji …)
 • Sveto pismo
 • Kadilnica, oglje in kadilo
 • Aspergil ali posodica za blagoslov doma z vodo ter steklenička blagoslovljene vode
 • Komplet (lesenih) figuric za jaslice
 • Košara in prtiček za velikonočni žegen
 • Lončen pekač za potico ali lončena posoda za žgance
 • Lična lesena deska za narezek ter košarica ali pehar domačih izdelkov (suha salama, sir, kruh, čaj, aperitiv ali vino …)
 • Zabojček prvih: pripravite paketek daril ter nanje napišite, ob kateri priložnosti naj jih par odpre. Na primer komplet personaliziranih steklenic vina, kjer na vsaki piše, ob kateri priložnosti z njo nazdravita (1. obletnica poroke, 1. božič/novo leto, rojstvo otroka, nakup lastnega doma …).
 • Drevo, če ga ima par možnost posaditi
 • Komplet copatov različnih velikosti za goste
 • Pripomočke v povezavi z njunimi hobiji (pripomočki za peko, material za ustvarjanje, pohodniška oprema, vrtnarski pripomočki ali sadike …)
 • Pripomočke za kulinarično razvajanje (set posebnih začimb, set za mešanje koktejlov ter sestavine za njihovo pripravo, vok in sestavine za pripravo azijske hrane …)
 • Slovenska zastava za bolj domoljubne
 • Knjiga >>
 • Naročnina Iskreni (ali subscription na kaj drugega, kar si želita), ki jima bo pomagala pri osebnostni rasti in boljšim odnosom

Če kljub vsemu nikakor ne najdete super darila za “vaš” par, pa je najbolje, da zaročenca kar direktno vprašate, česa si želita. Tako bosta onadva zadovoljna s prejetim, vi pa pomirjeni, da ste podarili nekaj, kar jima je zares všeč. 

Ne spreglejte tudi:

Luka in Mirjam Mavrič: Če moški ni spoštovan in ženska ne ljubljena, odnos ne more uspeti

Dr. Andrej Perko: Zrel človek se vedno vpraša, kaj bo v odnos prinesel, in ne, kaj bo dobil

Rudi Tavčar: Tudi tisti, ki nas ljubi, nas bo enkrat razočaral

Za iskrene odnose.
Pridružite se naročnikom iskreni.net!

Dobili boste orodja in spodbude v obliki ekskluzivnih videov in člankov, ki vam bodo pomagale, da ustvarite vzpodbudno okolje za vas osebno, vaš zakon, družino, pa tudi širše. Z naročnino podprete tudi naše delo in omogočite rast ter razvoj tako sebe kot tudi izboljšavo bodočih vsebin za vas in ostale.
Hvala vam!

Naroči se

Komentarji

 1. Pred davnimi leti se je mladoporočencema kupovalo brisače, pregrinjala za postelje, prte, kristalne kozarce, razne servise, sklede, vaze, likalnik, kakšne druge gospodinjske strojčke…
  Časi so se spremenili. Mnogo parov danes že živi skupaj, ne poročajo se več tako rosno mladi in imajo že vsega. Izjema so tisti res mladi pari, ki se poročijo še kot študenti, pa tudi od staršev ne morejo pričakovati kaj dosti pomoči.
  Najboljše je, da vprašamo mladoporočenca, kaj še nimata, oz. kaj si želita. Ne moremo kupiti kar nekaj, samo da pač nekaj kupimo ali pa je všeč nam.
  In res – z denarjem ne moremo zgrešiti. Napišemo čestitko, noter pa priložimo denar, potem pa naj ta denar porabita, za kar hočeta. Morda tudi za kakšno potovanje. In zaželimo jima vso srečo.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja