Kaj nas živali učijo o starševstvu?

Thumbnail

Družinsko življenje nas včasih lahko malce spominja na dogajanje v živalskemu vrtu. S čimer ne mislimo nujno česa slabega. Od nekaterih živalskih vrst se namreč lahko naučimo prav pomembnih lekcij, kaj pomeni biti starši.

Rdeče lisice

Oranžen kožuh, prikupne in rade imajo otroke. Odličen profil na strani za zmenke! Ne samo, da samci rdečih lisic dobro izgledajo, ampak res izvrstno skrbijo tudi za svojo mlado družino, tekajo sem in tja in prinašajo domov hrano, medtem ko samica pazi na mladiče. Očetje se tudi radi ravsajo s svojimi mladički in jih s tem učijo pomembnih veščin za lov. Ko so maldiči stari tri mesece, si morajo sami poiskati kosilo. Čeprav se oče zaveda, kako pomembno je, da si znajo sami poiskati hrano, pa ne pusti, da bi mladiči ostali lačni; na različna mesta poskrije grižljaje hrane in pusti, da jih mladički sami izvohajo – za vsak slučaj, če si ne bi sami našli obroka.

Volkovi

Varuške so na tem območju živalskega kraljestva brezplačne. Volkovi so mojstri skupnostnega pristopa k straševstvu. Čeprav morda delujejo strašljivo, so izvrstni starši … in ne samo svojim otrokom. Vsi odrasli v krdelu pazijo drug na drugega in na otroke drug drugega – kot bi bili ena velika srečna družina. Ko se v krdelu skoti novo leglo mladičev, drugi volkovi mami prinesejo hrano, da ji ni potrebno iti na lov. Pomagajo pa tudi pri varovanju mladičev. Morda pa imeti otroka, ki raste z volkovi, le ni tako slaba stvar.

Divje grlice

Ni čudnega, da se te ptice povezuje z ljubeznijo. Par namreč ostane skupaj vse življenje in si ostaja zvest v dobrem in slabem. Ko enkrat najdejo “pravega/o”, skupaj zgradita gnezdo in se za to trudita skupaj, kot ekipa. Oba starša pomagati vzgojiti male ptičice, potem ko se izvalijo. Če ljubljeni partner umre, drugi kaže znake žalovanja.

Sloni

Nosečnost ni za nikogar povsem enostavna reč, še posebej pa to velja za slone. Slonje samice so noseče 22 mesecev, skoraj dve polni leti. Kot si lahko predstavljate, imajo orjaške novorojenčke, ki tehtajo okrog 100 kg. Uf! Nežni afriški velikani nas tako lahko naučijo lekcije o potrpežljivosti, vzdržljivosti in preživljanju kakovostnega časa s svojimi otroki. Slonice so pozorne mame, ko skrbijo za svoje sprva slepe mladiče, vendar jih spremljajo še tudi kasneje, vse do odraslosti.

Kraljevi pingvini

Očetje, pozor, kajti kraljevi pingvini so res zakon. V najbolj mrzlih in težkih mesecih zime mame zapustijo očete same z neizvaljenimi jajci – ampak, ne skrbite, kasneje se bo vrnila. Medtem, ko mame ni, se vsi očetje zberejo skupaj in stisnejo v gručo, da jim je topleje, ter pestujejo jajca na vrhu svojih stopal. Očetovsko zaobljen trebušček (pivo?) potem postane zelo pomemben, saj poseben trebušni žep poveznejo čez jajce, da je na varnem in toplem. Očetje se odpovejo hrani za dva cela meseca, da valijo jajca in skrbijo za mladičke, ko se izvalijo. Ko se mama vrne, prevzame skrb za otroke, da lahko oče odide na zaslužen obrok.

 

 

Labodi

Elegantni in romantični – labodi so še ena vrsta ptic, ki vztraja v paru skupaj vse življenje. Skupaj imajo več zaporednih skupinic mladih labodkov, vse “dokler ju smrt ne loči”. Če eden v paru umre, drugi za njim žaluje in se pogosto ne “poroči” ponovno. Oba starša skrbita za zarod, če pa eden od njiju izgine, preden so jajca izvaljena, lahko kateri koli od njiju sam vzgoji mladiče kot samohranilec/ka.

Vir: Emily Cummings/Familyshare.com
Prevod: Mica Škoberne

Foto: peregrineprints.com, express.co.uk, entertainment.ie

 

Za iskrene odnose.
Pridružite se naročnikom iskreni.net!

Dobili boste orodja in spodbude v obliki ekskluzivnih videov in člankov, ki vam bodo pomagale, da ustvarite vzpodbudno okolje za vas osebno, vaš zakon, družino, pa tudi širše. Z naročnino podprete tudi naše delo in omogočite rast ter razvoj tako sebe kot tudi izboljšavo bodočih vsebin za vas in ostale.
Hvala vam!

Preveri pakete

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja