Kaj imata skupnega trmast dvoletnik ali nemogoč najstnik?

Thumbnail

Imate doma najstnika? Potem se gotovo sprašujete, zakaj se obnaša tako, kot se. Lahko se zdi, da je prelevil v jamskega človeka, ki hibernira v svoji sobi. Zdi se, kot da spi svoje zimsko spanje, le njegova glasba vas opominja, da je še med živimi. Lahko pa glasno loputa z vrati in kriči na vas, da ste najslabši starš in mu uničujete življenje.

Krivi so hormoni?

Dolgo so strokovnjaki razloge za takšno obnašanje pripisovali hormonom. Testosteron naj bi bil tisti glavni krivec. Sicer pa ni bilo težko videti vpliva hormonov tudi sicer. Že pogled na najstnika je dal jasno vedeti, da se ta spreminja v spolno bitje.

V zgodnjih najstniških letih možgane doseže »poskok v rasti«, podobno, kot se je to zgodilo v zgodnjem otroštvu.In tak telesni razvoj ni brez posledic. Ste se kdaj vprašali, zakaj so najstniki tako nerodni? V puberteti različni telesni deli rastejo z različno hitrostjo. Tudi vi bi bili zelo nerodni, če bi vaše roke, glava in noge rastle hitreje, kot ostalo telo. No, saj ste bili nerodni, ko ste bili v njihovih letih.  

Tako so dolgo vse spremembe, tako telesne kot čustvene, pripisovali hormonom. Ko pa so znanstveniki lahko s pomočjo magnetne resonance spremljali tudi razvoj otrokovih možganov, se je pogled na sam razvoj nekoliko spremenil. Tako kot različni telesni deli rastejo z različno hitrostjo, tudi različni deli možganov zorijo z različno hitrostjo.

Pospeški v rasti možganov

V zgodnjih najstniških letih možgane doseže »poskok v rasti«, podobno, kot se je to zgodilo v zgodnjem otroštvu. To lahko razloži, zakaj imajo nastniki podobne izpade kot dvoletniki. »Obupni dvoletniki« in »travmatični najstniki« imajo zelo podobno nevronsko ozadje.

Če se ob svojem najstniku počutite kot ob vulkanu, ki bo vsak čas izbruhnil, vedite, da je to zato, ker njegovi možgani še niso razvojno sposobni nadzorovati čustev. Ne morejo si pomagati. Kot starši pa jim lahko pomagamo razumeti, kaj se z njimi dogaja.