Kaj družinam prinaša sprememba zakona o starševskem varstvu?

Foto: Shutterstock

Državni zbor je v sredo potrdil predlog spremembe zakona o starševskem varstvu. Po njem bodo na boljšem starši, ki koristijo pravico so krajšega delovnega časa zaradi skrbi za otroke.

Država je tem staršem doslej plačevala prispevek za socialno varnost do polne delovne obveznosti  od sorazmernega dela minimalne plače, po novem pa jim bo tega poravnala od sorazmernega dela njihove povprečne bruto plače.

Staršem, ki so do sedaj zaradi koriščenja pravice do krajšega delovnega časa prejemali nižje plačilo in posledično plačevali nižje socialne prispevke, tako po novem ne bo več potrebno delati dlje oz. ne bodo prejemali nižje pokojnine, temveč bodo bolj izenačeni s tistimi starši, ki pravice do krajšega delovnega časa ne koristijo.

Predlog izboljšuje socialno varost staršev, ki zaradi skrbi za otroka delajo krajši čas in prispva k pogostejšemu odločanju za krajši delovni čas zaradi skrbi za otroke in tako k boljšim možnostim za usklajevanje družinskega in poklicnega življenja.

Po novem se tako osnova za plačilo prispvekov izračunava na enak način kot za starševsko, materinsko in očetovsko nadomestilo.

Predlog državnega sveta, ki je bil sprejet z 72 glasovi podpore in brez glasu proti, so podprli tako poslanci koalicije, kot opozicije.

Zakon začne veljati 1. januarja 2021.

 

Na portalu Iskreni, smo o pravici do koriščenja krajšega delovnega časa že pisali. Ta pripada enemu od staršev. Koristi pa jo lahko do dopolnjenga otrokovega 3. leta pri staršu enega otroka oz. do končanega prvega razreda najmlajšega otroka pri dveh ali več otrocih.

Pravico lahko uveljavljate tudi v kolikor imate doma težje, zmerno gibalno oviranega ali duševno prizadetega otroka in sicer do njegovega 18. leta starosti.

Država vam ob tem krije razliko prispevkov za socialno varnost, ne pa tudi razliko od plače.

Za iskrene odnose.
Pridružite se naročnikom iskreni.net!

Dobili boste orodja in spodbude v obliki ekskluzivnih videov in člankov, ki vam bodo pomagale, da ustvarite vzpodbudno okolje za vas osebno, vaš zakon, družino, pa tudi širše. Z naročnino podprete tudi naše delo in omogočite rast ter razvoj tako sebe kot tudi izboljšavo bodočih vsebin za vas in ostale.
Hvala vam!

Preveri pakete

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja