Kaj brati otrokom v dolgih zimskih večerih?

Thumbnail

Pri bolj doživetih adventnih pripravah so lahko knjige v veliko pomoč, da otroci praznike bolje razumejo in tudi pomagajo ustvariti prijetno domače vzdušje. Zato se v teh hladnih dneh, ko se tako hitro znoči, ne obotavljajte vzeti otrok v naročje in z njimi preberite kakšno knjigo o Miklavžu ali božiču.

Izbira knjig na to temo je v knjigarnah, pa tudi v knjižnicah, zares pestra. Žal je veliko knjig, kjer je v središču božič, posvečenih Božičku, se osredotočajo na obdarovanje, krašenje in marsikdaj niti ne omenijo Svete družine. Prav tako nekatere knjige Miklavža ne obravnavajo kot svetega Nikolaja, svetnika, ki je nekoč dejansko živel, temveč le kot veselega, prijaznega starčka, ne da bi ponudile kakšno dodatno vsebino.

Da boste lažje izbrali knjige, ki jih boste brali svojim otrokom v tem obdobju, smo pripravili za vas dva seznama.

Knjige o božiču, ki imajo vsaj nekaj zveze z Jezusom

Kar nekaj takih, kjer je v ospredju, kako božič doživljajo živali.

Najbolj zabavna knjiga na to temo je zagotovo Muc v jaslicah – Michael Foreman. Ta maček namreč zveni kot pravi maček: rahlo tečen, vzvišen in vse mu gre na živce. Vendar božje Dete uspe spremeniti celo zakrknjeno mačje srce.

Podobna, le nekoliko bolj poetična je Medvedkova božična noč – Brigitte Frey Moret, v kateri nastopa lačen, premražen medved, ki se presenečen sreča z Devico Marijo, ki je ravno rodila, kar ga za vedno spremeni.

Malo poznano dejstvo je, da je knjigo o božični zgodbi napisala tudi Astrid Lindgren. Naslov je Božič v hlevu in v njem zgodba o Jezusovem rojstvu zaživi skoži otroško domišljijo. Knjigo odlikujejo tudi zelo nežne ilustracije.

Za nekoliko starejše otroke, ki znajo brati že sami, pa je kot nalašč božična zgodba v obliki stripa Božji zaklad avtorja Davida Ahačiča in ilustratorja Juana Juvančiča. Tudi to knjigo lahko dobite v knjigarni Iskreni.

Nepogrešljiv pripomoček pri seznanjanju otrok z zgodbo o Jezusovem rojstvu pa je tudi kakršnokoli otroško sveto pismo.

Knjige o Miklavžu, kjer je Miklavž dejansko svetnik

Samo eno darilo (Mojiceja Podgoršek) izpostavlja pomembno modrost, da se obdarujemo med seboj in tudi, da so najdragocenejša tista darila, za katere se moramo nečemu odreči, da jih lahko podarimo. Koristna pa je tudi, ker je na koncu na dveh straneh še kratek življenjepis sv. Miklavža in nekaj z njegovim godom povezanih običajev na Slovenskem.

Doživljanje in čarobnost Miklavževega večera skozi otroške oči dobro prikažeta Miklavževo prvo darilo Biljane Škoberne in pa Miklavž Prihaja Konrada Richterja, le da ima slednja nekoliko bolj resne ilustracije.

Sveti Miklavž in tri kepe zlata – Marlene Fritch na ljubek način otrokom predstavi življenjepis svetega Nikolaja. Ilustracije bodo še posebej všeč predšolskim otrokom. Knjige lahko kupite tudi v trgovini Iskreni.

Miklavž piškote peče, ki jo je napisal Božo Rustja prikazuje lepe družinske odnose – oče sinu Janu pripoveduje o življenju sv. Miklavža in na koncu se tudi Jan odloči, da bo tako velikodušen kot on. Z ilustracijami Karmen Smodiš, ki jih vaši otroci verjetno poznajo že iz revije Mavrica.

Pa na obilo prijetnih bralnih uric v decembru!

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja