K skavtom!

img_20190518_161542

Od prostočasnih dejavnosti sem “dala skozi” marsikaj; od glasbene šole, plesa, petja, pa do najrazličnejših tekmovanj. A če bi lahko šla nazaj, bi šla prej k skavtom.

Zaradi trdnih prijateljstev, v vseh pogledih zdravih ljudi, ki jih skavtska metoda vzgaja, norih iger, dogodivščin, Ni je trdnejše opore zmedenemu mladostniku v najtežjih najstniških letih, kot je skavtski voditelj.navadno doživetih na svežem zraku. Zaradi veščin vozlanja, poznavanja (užitnih) rastlin, orientacije, kuhanja na prostem, postavljanja in kurjenja ognjev, zgradbarstva, prve pomoči, življenja v naravi … Ene kul mladosti v glavnem.

Pa tudi zato, ker nikjer drugje še nisem naša tako zelo dodelane strukture, ki bi otroke in mlade spodbujala k telesnemu, duševnemu, duhovnemu in družbenemu razvoju, ki ji dokazano po vsem svetu uspeva vzgajati trdne, odgovorne, zdrave in aktivne državljane.

Vzgoja k pravim vrednotam!

Vrednote skavtskega vzgajanja so optimizem in veselje od življenja, čut za drugega, prijateljstvo in ljubezen, telesno, duševno in duhovno zdravje ter samospoštovanje, svoboda, odgovornost in kritično mišljenje, ustvarjalnost in pobudništvo, spoštljiv odnos do narave, čut do domovine in odnos do družbe, povezanost s svetom ter vera in pripadnost Cerkvi.

Če kaj, potem so skavti tista organizacija, ki najbolje dopolnjuje vzgojo krščanskih staršev. Skavtstvo se od Sama še vedno redko kje najdem bolj razmišljujoče, »out of the box«, aktivne, iznajdljive in spodobne ljudi, kot so skavti.začetka pri bobrih trudi podpirati družino, pri volčičih nato preko Knjige o džungli z igro privzgaja vrednote, v četi (izvidniki in vodnice) mladi, razdeljeni v dekliške in fantovske »vode« najbolj rastejo v skavtskih veščinah, se medsebojno podpirajo in so drug drugemu prijatelji v doživetjih. V klanu so mladi dodatno posebej spodbujeni k služenju v družbi in domovini, kot voditelji pa nato prevzamejo polno odgovornost za mlajše.

Ni je trdnejše opore zmedenemu mladostniku v najtežjih najstniških letih, kot je skavtski voditelj, ki je hkrati vzgojitelj, zaupnik in prijatelj.

V vseh vejah se delo ves čas sproti prilagaja potrebam otrok, vsakega posebej in skupine. Otroci naravno, na njim prijazen način napredujejo na različnih področjih, imajo pri tem dobro družbo – brez elektronskih naprav, z jasno avtoriteto in pravili, ki se jih je treba držati.

 

Sama še vedno redko kje najdem bolj razmišljujoče, »out of the box«, aktivne, iznajdljive in spodobne ljudi, kot so skavti. A seveda tudi skavti niso sama nebeška blaženost. Vsak skavtski voditelj je mlad človek, ki se trudi po svojih močeh, a se tudi sam spopada s svojimi izzivi in težavami. Nekaj razumevanja s strani staršev tako nikoli ni odveč. Tudi v primerih, ko vaš otrok domov pride potolčen, popraskan, umazan, strgan ali kako drugače poln sledov tega, da si je »umazal roke«.

Če otrokom niste že do ure natančno zapolnili urnika, potem, če vašega otroka to seveda zanima, lahko v svoji bližini poiščete skavte. Te dni večinoma začenjajo skavtsko leto in sprejemajo nove člane.

Bodite pripravljeni na nove dogodivščine!

Za iskrene odnose.
Pridružite se naročnikom iskreni.net!

Dobili boste orodja in spodbude v obliki ekskluzivnih videov in člankov, ki vam bodo pomagale, da ustvarite vzpodbudno okolje za vas osebno, vaš zakon, družino, pa tudi širše. Z naročnino podprete tudi naše delo in omogočite rast ter razvoj tako sebe kot tudi izboljšavo bodočih vsebin za vas in ostale.
Hvala vam!

Naroči se

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja