Jakobova pot: kaj sploh je in zakaj je pomembna?

Vir: Shutterstock

Jakobova pot oz. El Camino de Santiago velja za eno izmed najbolj znanih romarskih poti na svetu. Sestavlja jo več romarskih poti, ki se končajo v Santiagu de Composteli (Španija) v svetišču svetega Jakoba. Najbolj popularna je francoska pot, ki vodi od Saint-Jean-Pied-de-Port na JZ Francije in je dolga 816 km.

Legenda pravi, da je bil sveti Jakob, ki je zavetnik Španije, poslan na to območje, da bi oznanjal evangelij, preden se je vrnil nazaj v Judejo, kjer je bil leta 44 po Kristusu obglavljen.

Pot svetega Jakoba se konča v Santiagu de Composteli, kjer po izročilu počiva telo apostola svetega Jakoba. Puščavnik Pelayo je imel v 9. stoletju sanje, v katerih mu je bilo razkrito, kje so posmrtni ostanki svetega Jakoba. Za sanje je povedal škofu, ta pa se je odločil najprej preveriti, nato pa povedati kralju. Nekateri pravijo, da so Jakobovi učenci njegovo truplo z ladjo peljali na Iberski polotok, da bi ga tam pokopali, a je ladja doživela brodolom. Na obalo je naplavilo truplo, pokrito s pokrovačami (rumenimi školjkami). Drugi pravijo, da je angel prinesel njegovo truplo nazaj, ženina, ki je na obali izrekal svojo zaobljubo pa je konj, ki se je prestrašil, potegnil v vodo. Oba sta čudežno priplavala nazaj, ženin pa je bil pokrit s pokrovačami. Kakorkoli, pokrovače so simbol za romanje na poti.

V srednjem veku so ljudje iz cele Evrope začeli romati na grob apostola Jakoba in je bil poleg Rima in Svete dežele eden od treh glavnih romarskih središč. Takrat je bila ta pot tudi način opravljanja pokore in celo obsodba za državljanske zločine. Pot je bila leta nazaj nevarna, saj so po njej hodili tako romarji kot kaznjenci. Danes pa je to pot romanja, turizma, tradicije in fizičnega izziva.

Zakaj na pot?

Pravijo, da te Camino pokliče sam. Je način, da okrepimo ali začnemo svoje duhovno življenje, ki je vsekakor potrebno, da se izognemo skušnjavam in se spreobrnemo. Mnogi ga ne prehodijo iz verskih razlogov, vendar je pomemben za vse, saj smo na zemlji vsi nomadi. Tudi tisti, ki niso verni, iščejo to pot, ker so tudi oni tu zaradi potovanja.

Kako na pot?

Sama pot običajno traja med 25 in 35 dni, odvisno od tega, koliko prehodite na dan. Pot ni tako zahtevna, si jo pa lahko olajšamo s primerno obutvijo in pravilno izbiro nahrbtnika. S seboj vzemite le najnujnejše, saj vse ostalo lahko dobite na poti.

Za vodenje na poti so na voljo različni vodniki, pa tudi aplikacija za pametne telefone Camino Pilgrim, ki nudi vse potrebne informacije.

Do izhodiščne točke se odpravite z letalom ali vlakom. Tam kupite Romarski potni list, v katerem nabirate romarske žige in s katerim lahko ugodno prespite v prenočiščih za romarje in v restavracijah naročite ugoden romarski meni. Nočitve so enodnevne, saj se smatra, da v prenočišču prenočite in nato odidete naprej.

Običajno v enem dnevu prehodite 25 kilometrov, kar znese nekje do 8 ur hoje dnevno. Preostali čas lahko počivate, spoznavate okolico in se družite z drugimi romarji. V prenočiščih si lahko operete perilo in v nekaterih tudi skuhate lasten obrok.

Na pot se je najbolje odpraviti pozno spomladi, pozno poleti ali zgodaj jeseni, ko ni prevroče in ni preveč dežja.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja