Izziv velikega tedna: odpustiti svojim sovražnikom

Thumbnail

Cerkev nas od vekomaj uči, kako pomembno je odpuščati svojim sovražnikom. Eno izmed Jezusovih izstopajočih dejanj med njegovimi zadnjimi urami na Zemlji je bilo sporočilo, naj odpuščamo drug drugemu. Ne samo, da je odpustil tistim, ki so mu zadajali fizične rane, odpustil je celo izdaje s strani prijateljev in tistih, ki so mu sledili.

Težko si predstavljamo, kako se je ob tem počutil. Morda si še najlažje lahko predstavlja tisti, ki ima za seboj izkušnjo izdaje. Čisto vsak izmed nas pa ima gotovo izkušnjo, da je bil v odnosu z drugim človekom prizadet.

Namerno ali nenamerno nas prizadenejo starši, sorojenci, otroci, prijatelji, tudi zgolj znanci in ne tako redko celo Bog resnično pozna in razume celotno sliko. Bil je priča sporu.neznanci. V odnosih okusimo bolečino in žalost, s katerima smo se včasih sposobni soočiti in odpustiti. Prepogosto pa ju premlevamo, »gojimo«, da dobro uspevata in jima omogočamo optimalne pogoje za rast in razvoj, dokler nas vseh ne prevzameta. Znano? Ste za izziv?

Odpustite!

Veliki teden nam je podarjen, da lahko zaživimo na novo. Če je kje kdo, ki je s svojo besedo ali dejanjem posadil seme zamere v naše srce, je sedaj idealen čas, da ga izročimo Bogu. Molimo zanj in zase, da bi zmogli odpustiti. Če se nam zdi, da je to nemogoče, poskusimo z majhnimi koraki in ne pozabimo, da Bog resnično pozna in razume celotno sliko. Bil je priča sporu in toliko bolj je navzoč sedaj. Čaka molitev in prošnjo, da lahko začne celiti rane.

Morda ne vidimo smisla v molitvi za nekoga, ki nam je povzročil trpljenje, morda se nam zdi nemogoče odpustiti, morda si niti ne želimo moliti za tiste, ki so nas prizadeli na kakršenkoli način. A sadovi molitve so veliko večji, kot si jih lahko naš um predstavlja.

Objeti brate in sestre

Papež Frančišek je pojem miru razumljivo opisal, ko je dejal: »Kraljevo tlakovana pot do miru je ta, da na druge ne gledamo kot na sovražnike, temveč kot na brate in sestre.«

Zato lahko vse trpljenje, osamljenost, zavrnitve, notranje bolečine in globoko žalost v teh dneh prinesemo pred Jezusa in opazujemo, kako sovražnike spreminja v brate. Predvsem pa, kako mir prevzema naše srce. Morda sicer ne bomo dobili odgovorov na vsa vprašanja, ki se nam porajajo ob našem trpljenju, toda imamo zagotovilo, da ima On vedno najboljši plan.

Velika noč je pred vrati in Bog želi, da izkoristimo, kar z njo ponuja. Bomo sprejeli izziv?

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja