Izziv: na počitnice z otroki vzemimo le najnujnejše!

Vir: Envato

Za večino staršev je pripravljanje prtljage eno najbolj stresnih počitniških opravil. Še posebej, če ne izberemo all inclusive variante, ampak preprost apartma ali kamp. A minimalizem nam bo olajšal tako odhod kot prihod domov. Preprostost med počitnicami je zakon!

Zakaj je minimalizem dobra ideja?

Ko gremo na pot z otroki, si želimo biti pripravljeni na vse. Zato spakiramo vse in še več – da le ne bi česa pogrešali. A počitnice so čas, ko si lahko privoščimo pogled izven okvirja in si poskušamo življenje poenostaviti. S čim manj navlake in tovorjenja ter s ščepcem improvizacije.

Ob pripravi prtljage imejmo v mislih, da na počitnice v povprečju vzamemo med 30 in 50 % preveč stvari.Malo prtljage ni enostaven cilj, saj se moramo odpovedati želji po popolni kontroli in počitnicam brez presenečenj. A če nam uspe narediti preskok iz »kaj vse bomo morda rabili« v »česa vsega ne potrebujemo«, bo izkušnja presenetljivo osvobajajoča. Zakaj?

  • Ugotovili bomo, da večino stvari, ki se nam zdijo nujno potrebne, v resnici ne potrebujemo.
  • S pripravo in pospravljanjem prtljage bomo imeli mnogo manj dela.
  • Manj stvari pomeni več prostega časa.
  • Morda si bomo morali kaj izposoditi, pri čemer bomo krepili medsebojne vezi in sklepali nova prijateljstva. Morda bomo morali improvizirati, pri čemer bomo urili skrite sposobnosti. Morda ne bo vse tako, kot smo navajeni, kar je prav. Nove situacije ohranjajo možgane mlade!
  • Vse, kar bomo pogrešali, bomo ob prihodu domov znali bolj ceniti.
  • Za otroke je pomembna izkušnja, da nimajo vedno na razpolago vsega.
  • Manj ko smo navezani na stvari, bolj smo svobodni. Tako preprosto je to.

Kako torej spakirati čim manj?

Kaj spada pod »nujno potrebno«, mora oceniti vsaka družina posebej, saj smo si med seboj zelo različni. A ob pripravi prtljage imejmo v mislih, da na počitnice v povprečju vzamemo med 30 in 50 % preveč stvari.

Napišimo seznam

Seznam potrebščin, ki ga bomo lahko (z manjšimi prilagoditvami) uporabljali več let. Najbolje je, če ga napišemo sami, saj seznami s spleta vsebujejo točno to, čemur se želimo izogniti – vse in še več. Če že uporabimo takšen vzorec, poskrbimo, da iz njega zbrišemo vse, kar ni res potrebno.

Ocenimo, kaj je nujno in kaj ne

Če nismo prepričani, ali bomo stvar potrebovali, jo pustimo doma. Izjema so stvari, ki jih na počitnicah težko dobimo ali so drage. Če npr. oklevamo, ali bi s seboj vzeli papirnate brisačke, jih pustimo doma, saj jih lahko kupimo v vsaki trgovini. Če nismo prepričani, ali bo deževalo, pa vzemimo s seboj škornje. Dež brez otroških škornjev hitro postane nočna mora, nakup obutve pa ni majhen zalogaj.

Manj oblek, manj igrač

Med počitnicami si lahko privoščimo malo robinzonstva: kakšno oblačilo, ki ne bo brezhibno čisto in celo kakšen »uh, tega nam je pa zmanjkalo«. V skrajnem primeru lahko kakšen kos oblačil še vedno operemo na roke. Enako velja za igrače – vsaj polovico predvidenega lahko brez težav pustimo doma. Otroci si bodo stvari sposodili od vrstnikov in se zabavali z vsem, kar najdejo v naravi. Edino, kar je na morju nepogrešljivo, so igrače za pesek (za najmlajše), kakšna družabna igra (za starejše) in seveda dobra knjiga.

Dojenčki ne potrebujejo veliko

Dojenčki so na počitnicah najmanj zahtevni. Starši smo tisti, ki se nam zdi, da brez kupa opreme ne bodo uživali. A dojenčku je vseeno, če namesto v stolčku za hranjenje sedi v vozičku, če ga uspavamo v nosilki, če med opoldanskim spanjem ne spi v posteljici, ampak v vozičku/ viseči mreži/ na piknik odejici in če se namesto s sofisticiranimi plavalnimi pripomočki kopa kar v našem naročju.

 

Ni treba, da je vse, kot doma

Poenostavimo! Otroci bodo preživeli, če dva tedna ne bodo jedli palačink ali če bomo brisače menjali manj pogosto kot doma. Počitnice so čas, ko so stvari počitniške. Za »kompliciranje« bo čas, ko se vrnemo domov. Do takrat pa uživajmo v preprostosti.

Za iskrene odnose.
Pridružite se naročnikom iskreni.net!

Dobili boste orodja in spodbude v obliki ekskluzivnih videov in člankov, ki vam bodo pomagale, da ustvarite vzpodbudno okolje za vas osebno, vaš zakon, družino, pa tudi širše. Z naročnino podprete tudi naše delo in omogočite rast ter razvoj tako sebe kot tudi izboljšavo bodočih vsebin za vas in ostale.
Hvala vam!

Preveri pakete

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja