Imamo junake!

Thumbnail

Kaj se zgodi, ko se 120 mladih za 72 ur preda prostovoljskemu delu za druge? Projekt 72 ur brez kompromisa. In mnogo dobrega!

Ta teden se je od nedelje do srede po celi Sloveniji odvijal projekt 72 ur brez kompromisa. Gre za prostovoljsko pustolovščino, pri kateri se mladi prostovoljci za 72 neprekinjenih ur prepustijo izzivu v svojem lokalnem okolju. Posebnost izziva je, da mladi pred začetkom akcije ne vedo, kaj točno bodo počeli. Vsebina izziva je namreč v domeni organizacije gostiteljice.

V letošnjih projektu 72 ur je na 9 izzivov po vsej Sloveniji odgovarjalo 120 mladih prostovoljcev.

Letos je projekt potekal pod geslom »Potrebujemo junake«. Mladi so polepšali dneve prebivalcev doma starejših v Postojni, snemali kratek video za promocija aktivnega življenjskega sloga v Razkrižju, organizirali veliko igro za prebivalce svojega kraja, popravili in polepšali zid na parka v Ormožu, prenavljali Ljudsko kuhinjo v Mariboru, pomagali starejšim občanom Godoviča pri kmečkih opravilih, postavljali igrišče za otroke v Studenicah in še in še.

In kaj je pri letošnjih 72 urah najbolj pozitivno presenetilo organizatorje?

“Vsakič znova me preseneti iznajdljivost prostovoljcev v nepredvidenih situacijah. Tako se je npr. skupina petih deklet poleg izziva soočila še z dvakratno okvaro in servisom avtomobila. V normalni situaciji bi najbrž ena od njih poklicala očeta in nato bi počakale, da se zadeva reši. Zdaj se je mudilo in so se znašle same. Skavti, ki so v Studenicah postavljali otroško igrišče, so izumili nekaj novih igral. Material za njih pa so večinoma nabrali kar okrog samostana …” nam je povedal Franci Bačar z Mladinskega ceha, koordinator projekta.

V nadaljevanju si oglejte nekaj utrinkov z letošnjih 72 ur in preberite vtise nekaterih mladih, vključenih v projekt.

Zakaj ste se odločili za sodelovanje v projektu 72 ur?

Lavra, Budanje: Za sodelovanje smo se odločili, ker je to priložnost, da skupina doživi malo drugačno izkušnjo od stalnih projektov, ki jih izvajamo, je soudeležena v vseslovenskem zanimivem izzivu, pridobi veliko izkušenj z vidika organizacije in s svojim delom vpliva na skupnost, v kateri živi, in hkrati vidi spremembo, ki jo dela.

Ana, Maribor: Za sodelovanje smo se odločile, da bi pridobile novo izkušnjo in naredile nekaj dobrega za skupnost. V tem smo videle tudi priložnost za osebno rast.

Ste imeli kakšen problem oz. prigodo?

Ana, Maribor: Ko smo na steno pisale misel apostola Pavla, ki se glasi: »Zajemajte moč v Gospodu,« smo pozabile napisati predlog »v«. Tako je na steni pisalo: »Zajemajte moč Gospodu«. Ko smo čez nekaj minut to opazile, smo se skupaj nasmejale naši posrečeni nerodnosti, potem pa smo svetopisemsko misel hitro popravile.

Skupina TEH5: Ja, že na začetku smo imele težave z avtomobilom, kar se je še naprej stopnjevalo in končalo na popravilu pri mehaniku. Za dobrodošlico pred spancem pa nas je pozdravil polž slinavec na vratih spalnice.

 

Kaj je vaša skupina pridobila s sodelovanjem?

Lavra, Budanje: Skupina je s sodelovanjem pridobila nova poznanstva v malo širši lokalni skupnosti, različne sposobnosti organizacije in izpeljave projekta, pridobitev izkušenj na področju pridobivanja sponzorjev, obujanje lastne kreativnosti, občutek sodelovanja pri izboljševanju družbe, katere del so itd.

Ana, Maribor: Ta izkušnja nas je naučila potrpežljivosti, medsebojnega sodelovanja in organizacije dela, poleg tega pa smo se članice ekipe med seboj še bolj povezale. Med opravljanjem izziva smo uživale, sočasno pa smo si pridobile nekaj novih izkušenj, predvsem na področju beljenja sten. (smeh)

Skupina TEH5:  Naša skupina se je na novo spoznala, naučila snemanja in montaže filma ter spoznala ljudi z roba družbe in njihove življenjske zgodbe.

Kako so se odzvali na to ljudje iz vašega lokalnega kraja?

Maruša, Slovenske Konjice: Veliko jih je prišlo nas obiskati in priskočili so na pomoč. Lepo so nas sprejeli. Zelo lepo.

Ana, Maribor: Najprej so nas spraševali, za kaj se sploh gre pri tem projektu, nato pa so bili v pričakovanju, kaj vse bo nastalo iz našega dela. Sedaj ko z delom zaključujemo, si upamo reči, da so ljudje z našim ustvarjalnim delom zadovoljni.

Kaj bi radi sporočili mladim?

Ana, Maribor: Mladim bi rade sporočile oziroma, bolje rečeno, bi jih rade vzpodbudile, naj se prostovoljnih akcij udeležujejo, saj jim bodo prinesle zares lepe izkušnje in znanja za nadaljnje življenje. Nekaj najlepšega in nezamenljivega je, ko vidiš na obrazu človeka, ki je v naših očeh prevečkrat prezrt in zapostavljen, da se počuti sprejetega in razumljenega.

Za iskrene odnose.
Pridružite se naročnikom iskreni.net!

Dobili boste orodja in spodbude v obliki ekskluzivnih videov in člankov, ki vam bodo pomagale, da ustvarite vzpodbudno okolje za vas osebno, vaš zakon, družino, pa tudi širše. Z naročnino podprete tudi naše delo in omogočite rast ter razvoj tako sebe kot tudi izboljšavo bodočih vsebin za vas in ostale.
Hvala vam!

Preveri pakete

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja