Ideologija spola na Harvardu dosegla novo zmago

Thumbnail

Pri vpisu na elitno ameriško univerzo si študenti po novem sami izberejo zaimek, ki označuje njihov spol.

Harvardski študenti si pri vpisu lahko poleg spola  – obkljukajo lahko moški, ženska ali transpolna oseba – po novem izbrejo tudi spolno ali nespolno zaznamovan zaimek, ki ga želijo uporabljati v komunikaciji z zaposlenimi. Tako so poleg tradicioanlnih »he« (on) in »she« (ona) primeroma našteti še (v angleščini) »ze, hir, hirs« ter »they, them, theirs«.

Univerza pojasnjuje, da je njihov namen zgolj to, da se študenti pri njih počutijo čim bolj sprejeti glede njihove spolne identitete. Zato bodo dostop do teh podatkov omogočili tudi vsem profesorjem, ki so dnevno v stiku s študenti. Tako naj bi se izgonili neprijetnim situacijam, ko npr. profesor študenta naslavlja kot moškega, ta oseba pa sama sebe identificira kot žensko, študentko.

Ta pojav v ameriškem okolju ni osamljen primer. Tudi javna univerza v zvezni državi Ohio je uredila študentske domove, ki bodo namenjen prav transspolnim, Bela hiša pa je pred kratkim sporočila, da je na pomembno uradniško mesto v administraciji zaposlila prvo javno znano transspolno osebo.

Podoben ukrep kot na Harvardu pa je pred časom na univerzi v Tennessee dvignil precej prahu, iz neprijetne situacije pa se je vodstvo šole skušalo izveleči z izjavami, da ne gre za uradno politiko univerze, ampak zgolj za priporočila. Takrat so po nasvetu unverzitetnega lobija za pravice isto- in transpolnih namesto tradicionalnih zaimkov »he, she, his, her in hers« začeli uporabljati t. i. spolno navtralne in vključevalne na novo skovane zaimke »ze, hir, hirs, zir, zirs, xem in xyr«.

Vir: reuters.com, christianpost.com, thecrimson.com