Ideje za današnji dan otrok

Thumbnail

Današnji dan so Združeni narodi izbrali za dan otrok po vsem svetu, saj so bili ravno 20. novembra sprejeti najpomembnejši mednarodni dokumenti o pravicah otrok. Jih poznate?

Če ste danes morda uporabili Googlov iskalnik, ste morda opazili, da danes po svetu obeležujemo poseben dan  mednarodni dan otrok.

Združeni narodi so v svoji resoluciji 14. decembra 1954 priporočili, da vse države obeležujejo svoj Univerzalni dan otrok. (Universal Children’s Day), ki naj ga praznujejo kot dan svetovnega bratstva in razumevanja med otroki. Priporočili so še, da se v tem dnevu z raznimi dejavnostmi promovira ideale in cilje Listine OZN in dobrobit otrok sveta.

20. novembra 1959 je namreč skupščina OZN sprejela Deklaracijo o otrokovih pravicah, tri desetletja za tem pa še Konvencijo o otrokovih pravicah. Leta 2000 so svetovni voditelji začrtali še Milenijske razvojne cilje, ki se v šestih od osmih točk nanašajo neposredno na otroke.

V letošnjem letu so pri OZN sprožili novo pobudo Najprej izobraževanje, s katero želijo okrepiti izobraževanje in ga povsod po svetu narediti dostopnega.  

Čas in način praznovanja tega dne je OZN prepustila posameznim državam in tako v Sloveniji dan otroka praznujemo na prvi ponedeljek v oktobru. Ker pa prireditve potekajo vse do konca tedna, se pri nas to imenuje tudi Teden otroka.

Kako izkoristiti današnji dan?

Tudi današnji dan pa lahko izkoristimo za razmislek o otrocih  tako o svojih kot o otrocih sveta. Morda lahko danes:

1. Preberemo mednarodne dokumente, ki se nanašajo na otroke, in razmislimo, kaj še lahko naredimo za njihovo uresničevanje

2. Starši razmislimo o svojem odnosu do naših lastnih otrok, pa tudi do otrok v družbi in svetu. Kakšen zgled smo jim s svojim življenjem? Kakšen svet ustvarjamo zanje?

3. Se svojimi otroki pogovorimo o položaju in načinu življenja otrok drugod po svetu (obstajajo knjige in filmi, ki prikazujejo zgodbe otrok z vseh koncev sveta).

4. Se v družini odločimo za botrstvo otroku v Sloveniji ali v tujini (v misijonih) ali kako drugo gesto solidarnosti

5. Ali svojemu otroku že dlje časa obljubljate, da mu boste posvetili kaj več časa, z njim počeli kaj zanimivega? Izpolnite svojo obljubo danes ali pa enostavno posvetite več časa in pozornosti svojemu otroku.

6. Priredite druženje (na ulici ali doma) za otroke iz vaše okolice ali povabite otroke prijateljskih družin.

V razmislek še video o tem, kako s svojim načinom življenja danes krojimo tudi usodo jutrišnjega  otroci nas posnemajo

Za iskrene odnose.
Pridružite se naročnikom iskreni.net!

Dobili boste orodja in spodbude v obliki ekskluzivnih videov in člankov, ki vam bodo pomagale, da ustvarite vzpodbudno okolje za vas osebno, vaš zakon, družino, pa tudi širše. Z naročnino podprete tudi naše delo in omogočite rast ter razvoj tako sebe kot tudi izboljšavo bodočih vsebin za vas in ostale.
Hvala vam!

Preveri pakete

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja