Hormoni iz kontracepcijskih tablet – pereč okoljski problem

Thumbnail

Sintetični hormoni, ki se nahajajo v hormonski kontracepciji in v velikih količinah prehajajo v naravo predstavljajo tudi vedno večji okoljski problem. Posledice šele spoznavamo …

Nekatere sintezno proizvedene kemikalije imajo neželene učinke na zdravje in plodnost tako živalskega kot človeškega sveta. Nekateri znanstveniki opozarjajo, da je vpliv teh okoljskih kemikalij, ki motijo delovanje endokrinih žlez, na ekosistem in na človekovo zdravje tako resna težava kot podnebne razmere.

Znanstveniki univerze v Aberdeenu so izvedli študijo na ovcah, ki so se hranile na pašnikih, pognojenih z obdelanimi odpadki iz čistilnih naprav (pridobljeni iz obratov za predelavo človeških odplak). Kljub temu, da so uporabili obdelane odpadke, je bila v njih prisotna visoka vsebnost sintetičnih hormonov iz kontracepcijskih tablet.

Gre predvsem za sintetične progestine, ki posnemajo naravni progesteron v ženskem telesu. V kontraceptivih so vsebovani samostojno ali v kombinaciji z estrogeni, preko urina pa se izločajo v naše okolje.

Poškodujejo ovčje jajčnike, testise, dele možganov …

Pri živalih s tako gnojenih pašnikov se je pokazala visoka stopnja motenj in nepravilnosti. Profesorja dr. Paul Fowler in dr. Stewart Rhind trdita, da kemikalije poškodujejo strukturo in delovanje testisov, jajčnikov, maternice, dele možganov ter ščitnično in nadledvično žlezo ovčjih zarodkov. V odraslih živalih pa povzročajo spremembo strukture kosti, testisov in vplivajo na vedenje potomcev.

Študija z ovcami naj bi pomagala pri odkrivanju dolgoročnih posledic vpliva ostankov hormonov na fiziološke procese v organizmu in s tem pomagala pospešiti zmanjšanje koncentracij tovrstnih kemikalij v tabletah in okolju.
 
»Najboljša rešitev težav, ki jih kemikalije povzročajo«, pravijo raziskovalci, »bi bilo preprosto prenehanje njihove uporabe«. Ker se to zdi nemogoče, bodo poskušali odkriti najbolj kritične kemikalije in njihov vpliv ter postopno zmanjšati njihovo uporabo.

Najbolj so prizadeti zarodki in mladiči

Za poškodbe so najbolj dovzetni embriji, fetusi in mladiči. In čeprav se nekatere spremembe v odraslih živalih zdijo komaj opazne, so vendarle povezane z motnjami številnih fizioloških sistemov, povečanim tveganjem obolevnosti in reproduktivnih težav, ki so vse pogostejše tudi med ljudmi.

Med nami je tudi vedno večji porast raka dojk, testisov ter težav s plodnostjo, pri živalih pa se vse bolj opaža izginjanje raznolikosti nekaterih vrst.

V raziskavi o plodnosti ovac, ki so bile izpostavljene kemikalijam, ki motijo endokrini sistem in jih najdemo v okolju, so pri kar 42 % živali odkrili nepravilnost, ki se odražajo v nizkem številu semenčic. To je dr. Michelle Bellingham iz Univerze v Glasgowu vodilo do spoznanja, da je povečevanje neplodnosti pri moških zaradi premajhnega števila moških spolnih celic posledica izpostavljenosti tem okoljskim kemikalijam.

Od človeka preko živali in rastlin nazaj k človeku

»Sintetične kemikalije, ki motijo delovanje endokrinega sistema, lahko najdemo v električni opremi, plastičnih vrečkah in steklenicah, izpušnih plinih, barvah ter gradbenem materialu. S tem predstavljajo veliko zdravstveno nevarnost«, pojasnjujejo znanstveniki.

Sintetični hormoni, vsebovani v kontracepcijskih tabletah, pa predstavljajo še veliko večji problem, saj se jih ne da odstraniti ali uničiti niti z obdelavo odpadnih voda.

»Tovrstne kemikalije so v našem zraku, zemlji in vodi. Nekatere so topne v maščobah in se kopičijo v organizmu, medtem ko so ostale vodotopne in se izločijo preko urina v okolje ter tako vplivajo bodisi na živali bodisi ponovno vstopijo v prehranjevalno verigo. S tem jim je človek na novo izpostavljen,« je povedal dr. Rhind na Britanskem znanstvenem festivalu, ki se je odvijal v začetku septembra na Škotskem.

Progestin prehaja tudi v pitno vodo

Zaradi množične uporabe hormonske kontracepcije se povečuje koncentracija naravnih in sinteznih hormonov tudi v pitni vodi. O tem neizpodbitno govorijo številne študije. Progestin se je namreč v primerjavi z ostalimi spojinami v zdravilih izkazal kot najtežje odstranljiv iz voda.

Kopičenje steroidnih hormonov v vodah je močno vplivalo na vodne vretenčarje, zlasti na njihov reproduktivni sistem. Med drugim je progestin Levonorgestrel (ki je vsebovan tudi v t. i. »jutranjih tabletkah« ter v materničnem vložku) povzročil pri žabah vrste Xenopus tropicalis sterilnost samičk zaradi povzročenih motenj v razvoju jajčnikov in jajcevodov.

Prave posledice bodo vidne čez desetletja …

Čeprav izsledkov študij na živalih ne moremo preprosto prenesti na človeško populacijo, pa vendarle imajo nekaj prednosti. Pri živalih je omogočeno spremljanje dolžine in intenzitete izpostavljenosti, obenem pa so živalski življenjski cikli bistveno krajši od človeških, s tem pa je olajšano multigeneracijsko testiranje.

Stanje je zaskrbljujoče in alarmantno, saj hormoni ne bodo vplivali le na človeško zdravje, temveč na celoten ekosistem, od katerega smo odvisni tudi sami. Če se poruši produktivnost in stabilnost naših kmetijskih sistemov ali celo poruši ekosistem morskih in tekočih voda, bo to drastično vplivalo na celoten sistem živali, od največje do najmanjše, ogroženo pa bo tudi naše lastno preživetje.

Popularnost oralnih kontraceptivov ostaja velika. Tudi tukaj bomo, tako kot pri vsakem večjem tehnološkem ali medicinskem razvoju, ki hitro zajame velik del populacije, prave posledice jemanja, videli šele čez leta ali desetletja. Kljub številnim študijam ostaja ogromno neodgovorjenih vprašanj o tem, kako bo tako množična uporaba hormonov (v kontraceptivih ali drugih oblikah zdravljenja) vplivala na okolje ter človeka samega.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja