Gospodinjska dela moške osrečujejo

Foto: Shutterstock

Možje, ne bojte se čiščenja stranišča, likanja, kuhanja … Študija med moški v sedmih državah je namreč pokazala, da so tisti, ki več sodelujejo pri gospodinjskih opravilih doma, bolj zadovoljni.

Moški, ki opravljajo več domačih del (kuhanje, pomivanje, nakupovanje, popravila …), imajo manj težav z usklajevanjem dela in preostalega življenja ter so na splošno nekoliko bolj zadovoljni s svojim življenjem. To so po poročanju Telegrapha ugotovili raziskovalci z univerze v Cambridgeu.

Prof. Jacquline Scott, ki je izvajala raziskavo, meni, da je razlog morda v tem, da današnji moški bolj sprejemajo enakopravnost spolov, ženske pa bolj jasno izražajo svoja nezadovoljstvo ob neaktivnosti moških. Moški, ki so doma aktivni, tako nimajo občutka krivde in imajo manj zakonskih konfliktov. Ena od predlaganih razlag pa je tudi ta, da moški ob gospodinjskem delu odkrivajo lepoto umirjenega življenja.

Presenetljivo pa je, da količina domačega dela, ki ga opravlja moški, ne vpliva na srečo njegove žene. »V literaturi so se kazali zelo dobri razlogi za prepričanje, da bodo z večjo vključenostjo moških v gospodinjska dela največ pridobile ženske, ampak naši izsledki kažejo drugače in to je posebej zanimivo,« komentira prof. Scottova in ponuja naslednjo razlago; »Mislim, da gre za to, da so ženske prej jemale za samoumevno, da morajo opravljati dvojno delo. Če moški prevzemal del tega, ne moremo torej reči, da se ženina dobrobit zares dvigne.«

Raziskavo so naredili med moškimi iz Švedske, Norveške, Danske, Nizozemske, Nemčije in Francije.

Brezplačen za vse, ki ga potrebujejo. Z vašo podporo.

Ne zmorejo vsi plačati za kakovostne in poučne vsebine, zato so naši članki brezplačni za vse obiskovalce portala iskreni.net. Če ste med njimi, vabljeni, da nas še naprej berete brezplačno.

Če pa ste med tistimi, ki si na srečo lahko privoščite tudi nekaj več, vabljeni, da naše delo finančno podprete in prispevate k večji kakovosti življenja posameznikov in boljšim odnosom v slovenskih družinah.

Odločite se za enkratno ali mesečno donacijo v poljubnem znesku. Vsak prispevek šteje!

Doniraj

Lahko pa postanete tudi naš naročnik in z enim paketom dostopate do zaklenjenih vsebin in izobraževalnih oddaj s področja medsebojnih odnosov, vzgoje, osebne rasti in financ.

Preveri pakete in se naroči

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja