Francoski protesti proti porokam in posvojitvam istospolnih parov

Thumbnail

Več kot 100.000 ljudi se je minuli konec tedna zbralo na francoskih ulicah, ker nasprotujejo vladnim načrtom za uzakonitev porok istospolnih parov in njihovi možnosti posvojitve otrok.

V Parizu se je zbralo okrog 70.000 ljudi, ki se zavzemajo za naravno obliko družine, več deset tisoč pa so jih našteli še v drugih francoskih mestih – Marseill, Lyon, Rennes, Nantes … Protestniki so nosili transparente s slogani kot: »Otrok = 1 mama + 1 oče«.

Francoski predsednik Francois Hollande je uzakonitev porok istospolnih postavil kot eno svojih predvolilnih obljub, ki jo zdaj skuša uresničiti do sredine leta 2013. Predlog zakona, ki ga je v začetku meseca potrdila njegova vlada in ki naj bi prišel v parlamentarno obravnavo januarja, poleg porok vključuje tudi možnost posvojitev za istospolne pare, ne pa možnosti oploditve z biomedicinsko pomočjo.

Predlogu nasprotuje več kot 1000 francoskih županov, Katoliška Cerkev in tudi druge verske skupnosti. V časniku Le Monde so v soboto vodilni predstavniki katoliške, muslimanske, protestantske in judovske skupnosti pozvali predsednika, naj dopusti več časa za javno razpravo o tem, kar so označili kot temelje družbe

Po javnomnenjskih raziskavah sicer možnost poročanja istospolnih parov podpira okrog 60 % Francozov, ne pa tudi možnosti posvojitve otrok. V Franciji so že 14 let omogočene civilne zveze, ki jih lahko sklepajo tudi istospolni par – ti predstavljajo okrog 6 % tovrstnih zvez. Posvajajo pa lahko samo poročeni pari. 

V soboto so potekale tudi proti-demonstracije zagovornikov zakona, najbolj zagrete je morala policija ponekod tudi zadrževati, ker so se hoteli soočiti z ljudmi na ulici.

Do sedaj je podobno ureditev legaliziralo šele 11 drugih držav v svetu. Nove demonstracije proti zakonu so napovedane za 13. januar.

Alexandre and Emilie Philippe, mlad pariški par, ki se je po poročanju Reutersa tudi udeležil demonstracij, je svojo udeležbo z dvema od svojih štirih otrok, komentirala takole: »Sicer veva, da bo zakon verjetno slej ko prej šel skozi, ampak prišla sva, da pokaževa vsaj svoje nestrinjanje. To počneva za svoje otroke. Njihova generacija bo tista, ki jo bodo te spremembe prizadele.«