Festival družin: »Človek vrže seme in potrpežljivo čaka …« (pridiga Janeza Cerarja, FOTO)

Thumbnail

Na Visokem v Poljanski dolini se danes z nedeljskim programom končuje 12. Festival družin. Sveto mašo tokrat ob somaševanju p. Tomaža Pinterja daruje Janez Cerar, duhovnik v Stari in Novi Oselici, ki je pripravil tudi pridigo. Vabljeni k branju!

Bogu hvala za dar družine: Bogu hvala za te tri prelepe dneve, v katerih kipijo radost ljubezni in moč medsebojne povezanosti, dar življenja in milost biti ustvarjen po Božji podobi.

Rad bi poudaril dva vidika, ki se mi zdita zelo pomembna.

Skrivnost biti z Bogom je Božje delo

Prvi je skrivnost Božjega kraljestva, skrivnost biti z Bogom je Božje delo. Človeku je dana priložnost – to je dar, da v zemljo vrže seme in potrpežljivo čaka, kajti zemlja sama od sebe poraja najprej bilko, nato klas in končno žito v klasu.

Človeku je dana priložnost – to je dar, da v zemljo vrže seme in potrpežljivo čaka, kajti zemlja sama od sebe poraja najprej bilko, nato klas in končno žito v klasu.V sodobnem svetu naglice, načrtovanja, statistike in analiz lahko kristjan zapade miselnosti, da mora Božje kraljestvo vključiti v sistem sestankovanja in debaterstva. Bog naj bi tako pridno poslušal naše načrte in – vsaj tako si želimo – uresničeval tudi naše želje.

Apostol Pavel nas s svojim zgledom poguma bodri, da bi Gospodu prepuščali prvo mesto, hodili v veri in skrbeli, da bi Jezusu bili všeč.

Ta notranja svoboda ter pogum sta zagotovilo zvestobe Jezusu, ki o sebi pravi, da je Življenje. Dokler bo on v središču našega življenja, bo vse prav.

Hvala za pogumno uresničevanje načrta Božjega kraljestva!

Poleg tega pa se iskreno zahvaljujem Zavodu Iskreni za organizacijo Festivala družin; hvala vam, dobri ljudje, da pogumno uresničujete skrivnostni načrt Božjega kraljestva.

Hvaležen sem, da svoje notranje svobode niste prodali za tistih nekaj srebrnikov, ki bi vam na zunaj sicer olajšali delovanje, v resnici pa bi vas zavezali k lojalnosti povprečja, ki kmalu potone v močvirju mlačnosti.Ne pozabite na besede, ki jih je zapisal prerok Ezekijel: »Tako govori Gospod Bog: jaz sam bom vzel vršiček visoke cedre in ga podtaknil, od njegovih vrhnjih mladik bom odtrgal nežno vejico in jo zasadil na visoko in vzvišeno goro …  pognala bo veje in obrodila sad.«

Le kako ne bi ob teh besedah pomislili na čudovito poslanstvo Zavoda Iskreni ter portalov iskreni.net in domovina.je? Nežna vejica, v Božji obljubi, poganja veje in rojeva sad.

Oklenite se poguma apostola Pavla, omenjenega danes v drugem berilu; drzno vstopajte v logiko Božjega kraljestva, kjer človek spi ponoči in bedi podnevi; ter vztrajajte v zvestobi Božji obljubi.

V težkih trenutkih, ki jih preživlja Cerkev na Slovenskem, sem Vam izjemno hvaležen, da svoje notranje svobode niste prodali za tistih nekaj srebrnikov, ki bi vam na zunaj sicer olajšali delovanje, v resnici pa bi vas zavezali k lojalnosti povprečja, ki kmalu potone v močvirju mlačnosti.

Blaženi Alojzij Stepinac, kardinal, mučenec, je v času hišnega pripora v rodnem Krašiču svoje duhovnike opozarjal na nevarnost, da bi Cerkev – zaradi koristi (ugodnosti…) – prodali za nekaj denarja, kot je to storil Juda; ali pa  za krožnik kuhane leče, kot je to storil Jakob. Blaženega Alojzija, ki je sredi preganjanja pogumno dejal, da je za Jezusa in Cerkev pripravljen dati življenje, prosim, naj Vam, dragi prijatelji, pri Gospodu izprosi zvestobe, doslednosti in ponosa.

Ne bojte se!

Ne bojte se! Radujte in veselite se, ker stiska rodi potrpljenje, potrpljenje preizkušenost, preizkušenost pa upanje, ki nikoli ne osramoti. Hvala za vaše pričevanje.

Hvala tudi vam, drage družine, drage mamice in dragi očetje, dragi mladi in dragi otroci. Naj vas po priprošnji Marije, naše nebeške Matere, svetega Jožefa in vseh svetnikov, Jezus varuje v svojem prebodenem Srcu.

 

Za iskrene odnose.
Pridružite se naročnikom iskreni.net!

Dobili boste orodja in spodbude v obliki ekskluzivnih videov in člankov, ki vam bodo pomagale, da ustvarite vzpodbudno okolje za vas osebno, vaš zakon, družino, pa tudi širše. Z naročnino podprete tudi naše delo in omogočite rast ter razvoj tako sebe kot tudi izboljšavo bodočih vsebin za vas in ostale.
Hvala vam!

Naroči se

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja