Odprava na Madagaskar – čudovita pustolovščina

Thumbnail

Na letošnjem Festivalu družin je bila nabirka namenjena odpravi na Madagaskar v okviru programa POTA. Zbrali smo 1.062 €. Ena izmed članic odprave, ki čez nekaj dni odhaja v Afriko, Tinkara Jerkič, je kot prostovoljka sodelovala na festivalu. O svojih pripravah na odpravo je napisala nekaj besed.

Sem Tinkara in prihajam iz Šenčurja. V naši družini sem druga izmed šestih otrok. Trenutno zaključujem prvi letnik študija. Rada imam nenavadne dogodivščine v življenju. Ena takih je tudi prostovoljstvo na Madagaskarju pri programu POTA, kamor se odpravljam v sredo, 11. julija. Program POTA z mednarodnim prostovoljstvom omogoča, da prostovoljci, gostitelji in ljudje, s katerimi stopamo v stik, skupaj sodelujemo, se učimo drug od drugega in gradimo skupnost.

Prostovoljno delo pri različnih projektih opravljam že nekaj let. Ena izmed lepih izkušenj prostovoljstva je tudi na Festivalu družin, kjer sem pomagala dvakrat. Zdi se mi, da je to ena čudovita in nepozabna izkušnja, ki se ti lahko zgodi v življenju in tvoje delo je vedno poplačano. Na koncu v sebi čutiš zadovoljstvo, da si lahko naredil nekaj dobrega za druge.

Dolga pot na Madagaskar

O Madagaskarju sem začela premišljevati že pred nekaj leti, ko sta se tja odpravili prijateljici. Že v nižjih razredih osnovne šole sem sanjala, da bom zdravnica in da bom obiskala Afriko ter pomagala tamkajšnjim ljudem. Nato sem izvedela za program POTA in se za prijavo odločila v četrtem letniku. Januarja 2017 sem se udeležila uvodnega sestanka in bila povsem navdušena, da sem prijavnico pisala še ponoči, saj nisem mogla zaspati. Tisto leto nisem bila izbrana za pot na Madagaskar, temveč sem odšla v Zambijo. O tej izkušnji bi lahko pisala ure in ure.

To doživetje sem si želela izkusiti ponovno in prijavila sem še enkrat, ponovno na Madagaskar. Že čez nekaj dni sem izvedela, da sem sprejeta. Kar skakala sem od sreče, saj je bila to že leto prej moja velika želja.

Za kaj bomo potrebovali denar

Na Madagaskarju prostovoljci programa POTA letos že 13. leto pri slovenskih misijonarjih organizirajo oratorije. Sama sem bila na oratoriju v domači župniji že od petega leta in to je bil eden izmed najlepših tednov med poletnimi počitnicami, od mojega 5. pa vse do 17. leta. Najprej kot udeleženka, nato kot animatorka.

Nato so se februarja začele priprave na projekt Madagaskar. Imeli tri skupne vikende, prvega organizira program POTA, ostala dva pa sami. Namen teh vikendov je, da se skupina bolje spozna, pogovori o pričakovanjih, strahovih, … Poleg vikendov pa sledijo še manjša srečanja, kjer se malo pogovorimo o tem, kako nam gredo priprave.

V pripravljalni fazi prostovoljci zbiramo tudi denar za misijonarje in material za delavnice za oratorije – izvedli jih bomo kar 6, obiskalo pa jih bo več kot 2000 otrok. Zato smo obiskali okoli 30 slovenskih župnij in organizirali tudi dobrodelni koncert z naslovom Štejejo dejanja, storjena iz srca. Zelo smo veseli, da so se na našo prošnjo odzvali tudi v Zavodu Iskreni in nam namenili denar, zbran pri nabirki svete maše na letošnjem Festivalu družin.

Denar bodo misijonarji namenili predvsem za hrano in gradnjo bolnišnic, šol, hiš in cerkva. Na Madagaskarju namreč umre veliko otrok predvsem zaradi slabe zdravstvene oskrbe, več kot polovica prebivalstva pa je nepismena. 

Vsem, ki ste prispevali denar, se zahvaljujem za podporo in že komaj čakam naš odhod!

Tinkara je v simpatičnem videu leta 2015 povabila na 9. Festival družin.

Za iskrene odnose.
Pridružite se naročnikom iskreni.net!

Dobili boste orodja in spodbude v obliki ekskluzivnih videov in člankov, ki vam bodo pomagale, da ustvarite vzpodbudno okolje za vas osebno, vaš zakon, družino, pa tudi širše. Z naročnino podprete tudi naše delo in omogočite rast ter razvoj tako sebe kot tudi izboljšavo bodočih vsebin za vas in ostale.
Hvala vam!

Naroči se

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja