Eno najbolj učinkovitih sredstev pri zdravljenju raka – zakon

Thumbnail

Če ste poročeni, imate precej večjo možnost, da ne boste umrli zaradi raka. Znanstvena raziskava, ki so jo opravili na Harvardu, je namreč izpostavila vidik, ki bistveno poveča možnost za uspešno zdravljenje: zakonsko zvezo.

Poročeni ljudje, ki zbolijo za rakom, živijo dlje in imajo večjo možnost za popolno ozdravitev, so ugotovili raziskovalci s Harvarda v sodelovanju z inštitutom Dana-Farber Cancer Institute in bolnišnico Brigham and Women’s Hospital. Poleg tega poročenim bolnikom raka v povprečju odkrijejo bolj zgodaj, kar omogoča uspešnejše zdravljenje.

Podpora sozakonca je neprecenljiva

Poročenim bolnikom raka v povprečju odkrijejo bolj zgodaj, kar omogoča uspešnejše zdravljenje.

»Naši izsledki kažejo, da ima zakon pomemben vpliv na zdravje rakavih bolnikov. To se je dosledno pokazalo pri študiji primerov, ki smo jih obravnavali,« pravi Ayal Aizer s Harvard Radiation Oncology Programa, ki je vodil raziskavo, objavljeno v medicinski reviji Journal of Clinical Oncology.

»Domnevamo, da je podpora sozakonca tista, ki vpliva na drastično višjo možnost preživetja. Sozakonci običajno spremljajo moža oz. ženo na terapijah in skrbijo, da bolniki razumejo in upoštevajo zdravstvena priporočila ter zaključijo vse terapije,« pravi Aizel.

Možnost, da bodo neporočeni bolniki deležni ustreznega zdravljenja, je kar za 53 % nižja kot pri poročenih

Raziskovalci so analizirali 734.889 ljudi, ki so jim med letoma 2004 in 2008 diagnosticirali raka. Med drugim so se osredotočili na deset glavnih vzrokov smrti med rakavimi bolniki v Združenih državah Amerike (pljuča, debelo črevo, dojke, trebušna slinavka, prostata, jetra oz. žolčnik, ne-Hodgkinov limfom, glava in vrat, jajčniki, požiralnik), upoštevali pa so tudi številne demografske faktorje, kot so starost, spol, poreklo, izobrazba in dohodek, ki bi lahko vplivali na izid zdravljenja.

Podpora sozakonca je tista, ki vpliva na drastično višjo možnost preživetja.

Analiza je pokazala, da v primerjavi s poročenimi bolniki pri neporočenih, ločenih ali ovdovelih pacientih obstaja 17 % večja verjetnost za nastanek metastaz (torej da se rak iz primarnega mesta prenese v druge dele telesa). Poleg tega je pri neporočenih bolnikih možnost, da bodo deležni ustreznega in čim prejšnjega zdravljenja, kar za 53 % nižja.

Možnost za ozdravitev je višja pri moških kot pri ženskah

Poročeni moški imajo 23 % večjo možnost, da premagajo raka, pri ženskah ta odstotek znaša 16 %. Pri tem naj bi pomemben dejavnik igralo dejstvo, da so ženske bolj vztrajne, ko je treba moža prepričati, naj obišče zdravnika in čim prej začne z zdravljenjem.

Poziv bližnjim: s spremljanjem in podporo lahko drastično vplivate na potek zdravljenja

Poročeni moški imajo 23 % večjo možnost, da premagajo raka, pri ženskah ta odstotek znaša 16 %.

Raziskovalci ugotavljajo, da na uspešnejše zdravljenje poročenih bolnikov vpliva dvoje. Najprej skrb sozakonca, da gre pacient prej k zdravniku, da se drži zdravniških navodil, pogosto je sozakonec tudi tisti, ki aktivno išče različne dodatne možnosti zdravljenja, se obrne na priznanega specialista itd. Obenem pa bližina ljubeče osebe deluje kot neke vrste »stimulacija« in dodatna motivacija.

»Naše raziskave ne dojemamo le kot potrditev pomena zakona, ampak mora biti pomembno sporočilo za vse, ki imajo prijatelja ali bližnjega, ki se bori z rakom,« je izjavil Paul Nguyen, eden od raziskovalcev in izredni profesor na Harvard Medical School. »S spremljanjem in podporo v času zdravljenja lahko drastično vplivate na uspešnost zdravljenja!«

Nguyen dodaja, da bi morali biti onkologi še posebej pozorni na pacientovo »podporno okolje« ter obolele spodbujati, naj poiščejo in sprejmejo pomoč in podporo svojih bližnjih.

Vir: news.harvard.edu, health.harvard.edu

Foto: guardianlv.com, thechart.blogs.cnn.com 

Za iskrene odnose.
Pridružite se naročnikom iskreni.net!

Dobili boste orodja in spodbude v obliki ekskluzivnih videov in člankov, ki vam bodo pomagale, da ustvarite vzpodbudno okolje za vas osebno, vaš zakon, družino, pa tudi širše. Z naročnino podprete tudi naše delo in omogočite rast ter razvoj tako sebe kot tudi izboljšavo bodočih vsebin za vas in ostale.
Hvala vam!

Naroči se

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja