Dvorec Visoko tik pred 13. Festivalom družin z novo pridobitvijo

Kmečki dvorec iz 17. stoletja leži v objemu okoliških gričev in gozdov nedaleč od Poljanske Sore. Za nekdanje Kalanovo posestvo se je od začetka 20. stoletja uveljavilo ime Tavčarjev dvorec, po slovenskem pisatelju in politiku Ivanu Tavčarju. Mogočna domačija in njeni nekdanji lastniki, rodbina Kalan, so bili vir navdiha pri pisanju zgodovinskega romana Visoška kronika.

Ob nekdanjem stanovanjskem objektu, v katerem so postavljene stalne razstave Visoška domačija pripoveduje in čudovita poročna dvorana, stoji razsežno gospodarsko poslopje s tipičnim kozolcem – toplarjem. Na robu gozda je pisatelj postavil kapelico z družinsko grobnico, v kateri je tudi sam pokopan. V bližini stoji tudi markanten bronast kip pisatelja, ki gleda proti svojemu rojstnemu kraju, Poljanam.

V neokrnjeni idilični naravi se je možno zapeljati s kolesom ali sprehoditi peš.

Letos se je ponudbi pridružila še ponudba  nove kavarne. Minuli petek se je namreč uradno odprla nova kavarna in slaščičarna na Dvorcu Visoko, ki obiskovalcem ponuja dobro kavo in okusne sladice.

 

Zbrane so na odprtju nagovorili Damjana T. Pediček, predstavnica Zavoda za varstvo kulturne dediščine, Milan Čadež, župan občine Gorenja vas – Poljane, ter Lucija Kavčič, direktorica Zavoda za turizem in kulturo Poljanska dolina.

 

Prireditev so z glasbo popestrile Klara in Samanta Peternelj ter Nika Justin, nove prostore pa je blagoslovil župnik Jože Stržaj. Z dobro kavico in odličnimi slaščicami vam bodo postregla mlada in urejena dekleta.

Zgodba Dvorca Visoko nas povezuje predvsem z zadnjim njegovim, na slovenskem zelo poznanim pisateljem, dr. Ivanom Tavčarjem. Na tem prelepem dvorcu je skupaj z ženo Franjo imel svojo letno rezidenco. Tu je najbolj užival in se spostil, kakor se dandanes sprostijo in razživijo tudi vsi, ki dvorec obiščejo. Lepa narava, urejena okolica in obnovljena notranjost kmečkega dvorca, navduši prav vsakogar.

Zato so se v Zavodu Poljanska dolina odločili, da v sklopu objekta, kjer je že nekaj let predstavljena lepa razstava ‘Visoška domačija pripoveduje’, vzpostavijo še stilsko primerno kavarno. Tako vas v njej navduši lepo pohištvo, izdelano v stilu, ki v tak objekt časovno in vsebinsko tudi sodi. Strežno osebje pa je prav tako nekaj posebnega. Ob obisku kavarne spoznate njihovo prisrčnost, prijaznost, ter dobite občutek, da se je čas tukaj kar ustavil. Oblekice iz modrotiska, ki je bil v 19. stoletju zelo pogost material in se je tiskal na Škofjeloškem, poudarijo ženstvenost in prisrčnost.

Pridite v Poljansko dolino, na Dvorec Visoko, kjer se čas ustavi! Še posebej dobrodošli prihodnji vikend, ko bo tu potekal že 13. Festival družin.

 

Prispevek je oglasna vsebina

Za iskrene odnose.
Pridružite se naročnikom iskreni.net!

Dobili boste orodja in spodbude v obliki ekskluzivnih videov in člankov, ki vam bodo pomagale, da ustvarite vzpodbudno okolje za vas osebno, vaš zakon, družino, pa tudi širše. Z naročnino podprete tudi naše delo in omogočite rast ter razvoj tako sebe kot tudi izboljšavo bodočih vsebin za vas in ostale.
Hvala vam!

Naroči se

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja