Družinski izleti: kaj si še lahko ogledate do konca tega tedna?

Vir: Shutterstock

Ste tudi vi dolgo časa razmišljali, da bi si z družino ogledali lučke vseh barv in oblik, jaslice v naravni velikosti ali doživeli čudovit razgled, “kot ga vidijo ptice”? Pa vam je za to zmanjkalo časa? Nič zato. Do konca tega tedna še lahko ulovite marsikatero lepoto ali doživetje, ki vas čaka na različnih koncih Slovenije.

Foto: Tomo Strle/CITRUS

Ljubljana bo okrašena do 8. januarja, Maribor do 7. januarja, Koper do 8. januarja, Kranj – kot je v navadi – do 8. februarja, ko se spominjajo najbolj znanega občana v zgodovini Kranja Franceta Prešerna. Murska Sobota do 6. januarja. Bled bo svoje lučke ugasnil 8. januarja 2023.

Panoramsko kolo v Mariboru. Do sobote 7. januarja 2023 lahko na Glavnem trgu v Mariboru doživite panoramsko vožnjo s 23 metrov velikega kolesa, s katerega boste uživali v razgledu na praznično okrašeno mestno jedro.

Vir: Facebook/Panoramsko kolo/Visit Maribor

Pot med krošnjami na Pohorju. Do nedelje 8. januarja 2023 lahko na koncu poti med krošnjami – na vrhu razglednega stolpa – pozvonite na zvonček želja. Pot je dolga 1 km in se med krošnjami mogočnih pohorskih dreves vije 20 metrov nad tlemi. Zaključi se s podvigom na 37 metrov visok stolp, s katerega se razlega veličasten razgled, “kakor ga vidijo ptice”. Pot je odprta vsak dan med 10. in 16. uro, zadnji vstop eno uro prej, torej ob 15. uri. Primerna je za otroke vseh starosti.

Foto: Facebook/Pot med krošnjami Pohorje

Božična bajka Slovenije – ogled 1,7 milijona lučk v Mozirskem gaju. Do 8. januarja 2023 bo v parku cvetja na voljo ogled edinstvene postavitve lučk: lučke v številnih barvah, obešene čez grmovnice, drevesa, hiške, igrala, etnološke objekte in druge eksponate. Letošnja novost so labodi in lokvanji iz lučk, ki se svetijo na ribniku, ter druge zimske živali, ki so skrite po parku. Za sprehod si morate vzeti nekje uro do uro in pol. Lučke si lahko ogledate vsak dan od 16.00 do 21.00.

Večerni sprehod med lučkami – Arboretum Volčji potok. Do 8. januarja 2023 se lahko v Volčjem potoku sprehodite med lučkami, ki so jih tudi letos postavili v obliki enosmerne poti, ki vabi iz enega prizora v drugega. Letošnja novost je 25 metrov dolg tunel, kjer se barva lučk postopno spreminja, zato vsak korak ustvari nov pogled, nove odtenke in občutek, da so obiskovalci v kristalni palači. Večerni sprehod je mogoč vsak dan, tudi med vikendi in prazniki, od 15.00 do 21.00. Lučke so prižgane od 16. ure naprej.

Vir: Facebook/Arboretum Volčji Potok

Jaslice v naravni velikosti, Ranč Jimmy. Do 8. januarja 2023 si lahko v Velikem Kalu 10, v Šentvidu pri Stični, ogledate jaslice v naravni velikosti. Prirejajo jih že vse od leta 2013 in se razprostirajo na površini 6000 m², kjer je prižganih na tisoče božičnih lučk. Vidite lahko več kot 20 figur v naravni velikosti, ki se premikajo s pomočjo mehanizmov in prikazujejo različna kmečka opravila. Med sprehodom med jaslicami lahko srečate različne živali. Na hribčku stoji cerkvica, kjer lahko vsi pozvonite na pravi zvonec. Otroci bodo lahko jahali ponija, odrasli pa boste med tem časom lahko spili čaj ali kuhano vino v prijetni družbi pod kozolcem.

Božična vas v Banovcih. Do 6. januarja 2023 si lahko v prleški vasici Banovci ogledate 39 unikatnih jaslic, ki jih vaščani pred svojimi domačijami postavijo na ogled. Jaslice si je najlepše ogledati, ko pade mrak, saj so vse osvetljene. Prve jaslice na ogled so le streljaj vstran od Term Banovci.

Foto: osebni arhiv/Božična vas Banovci

Jaslice na Sveti Gori. Do 8. januarja 2023 si lahko v največjem romarskem središču na Primorskem ogledate razstavo najrazličnejših jaslic, izdelanih iz papirja, stekla, lesa, volne, sukanca, odpadnih materialov, gline, kamna in še marsikaterih drugih materialov. Vsako leto si jih ogleda veliko ljudi. Razstavljene figure prispevajo številni izdelovalci tako iz Slovenije kot iz sosednje Italije, med njimi tudi priznani umetniki, učenci osnovnih šol in zavodov. Ogled jaslic je do 5. januarja 2023 na voljo od 14. do 18. ure, v nedeljo 8. januarja pa od 9. do 19. ure.

Jaslice v Vipavskem Križu. Do petka, 6. januarja 2023, si lahko ogledate razstavo jaslic, ki so postavljene na več lokacijah po Vipavskem križu – v grajski kleti, v domu krajanov in tudi na ulicah mesta. Sprehod po tako majhnem srednjeveškem mestecu je v tem času izjemno doživetje.

Jaslice na Ljubljanskem gradu. Letos so na Ljubljanskem gradu postavili na ogled jaslice z lesenimi figurami v naravni velikosti, delo avtorja Mira Rismonda, bolj znanega po izdelovanju ledenih skulptur. Jaslice so postavljene v grajski kapeli sv. Jurija. Na ogled bodo do svečnice, 2. februarja 2023. Vstop je prost.

Za iskrene odnose.
Pridružite se naročnikom iskreni.net!

Dobili boste orodja in spodbude v obliki ekskluzivnih videov in člankov, ki vam bodo pomagale, da ustvarite vzpodbudno okolje za vas osebno, vaš zakon, družino, pa tudi širše. Z naročnino podprete tudi naše delo in omogočite rast ter razvoj tako sebe kot tudi izboljšavo bodočih vsebin za vas in ostale.
Hvala vam!

Naroči se

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja