Družinski izlet v svet, ki je resničen – na sejem

Foto: Freepik

Ste kdaj pomislili, da bi svojo družino peljali na kraj, kjer bi vsak družinski član našel nekaj zase. Kjer je dovolj sence in dovolj sonca. Dovolj zabave in dovolj poučnih stvari. Še kar dobra hrana in dovolj sladoleda. Prijazni ljudje in veliko zanimivega.

Potem je morda dobra ideja, da svojo družino peljete na sejem!

Sejem bil je živ

… pravi Aškerčeva pesem. In ker je živ, je tudi zanimiv. Morda se sliši nekoliko nenavadno, a za našo družino so sejmi že dolgo zelo priljubljena oblika izletov. Tako doma kot v tujini. Nekaj smo jih preživeli tudi kot razstavljavci, še večkrat pa kot obiskovalci. Začelo se je zaradi službenih obveznosti, sčasoma pa je to postala tudi priljubljena oblika izletov. Spodaj je nekaj razlogov, zakaj gremo radi na sejme kot družina:

  1. Vsak bo našel nekaj zase. Naj bo to najstnik, ki si želi na razstavnem prostoru vojske preizkusiti pravo brzostrelko, naj bo to malček, navdušen nad kamioni, naj bo to šolarka, ki občuduje stojnico z nakitom, ali mama, ki si podrobno ogleda, kakšni tlakovci so na voljo, ali ata, ki razmišlja o nakupu nove kosilnice.
  2. Prednost obiska sejma je tudi učenje socialnih veščin in uvidevnosti. Potrebno je počakati eden drugega, upoštevati tempo in ritem ostalih, upoštevati seveda tudi želje in zanimanja in se posledično tudi kaj novega naučiti …
  3. Gostinsko ponudbo na sejmiščih bi lahko v preteklosti zajeli v dve besedi – drago in slabo. Prvo sicer še vedno do neke mere velja, drugo pa že veliko manj. V zadnjih letih se da pogosto najti tudi povsem domačo in dobro hrano z lokalnim pridihom.
  4. Sejmi so koristni tudi za splošno izobrazbo otrok. Preprost, vsaj srednje velik sejem, je odličen prikaz utripa gospodarstva v naši državi. Otrok si lahko praktično ogleda in se nauči stvari, ki se jih sicer ne bi. Vidi, kaj ga pritegne, kaj ga zanima … Osnovnošolec zadnje triade bo morda dobil pomembne informacije, kaj ga zanima in v katero poklicno smer ga vleče.
  5. Večina razstavljavcev se potrudi, da so čim bolj zanimivi, in pogosto imajo poleg svojih proizvodov predstavljene tudi raznorazne zanimivosti, nekateri dovolijo celo preizkus opreme. In kaj je bolj zanimivo za predšolskega dečka kot to, da lahko sede v pravi bager?
  6. Če vaši otroci niso nevzgojeni in podivjani paglavci, jim bo večina razstavljavcev z veseljem pokazala svoje proizvode zelo od blizu. Mnogi dovolijo otrokom, da preizkusijo razstavljene proizvode ali vsaj del njih … tudi kak balon, bombon, pijača … ne izostane.
  7. Nekateri, predvsem kmetijski sejmi imajo razstavljene tudi živali, kar je za otroke še posebej zanimivo.
  8. Odvijajo se tudi razni dogodki, ki obisk še popestrijo. Na sejmu Agra si tako lahko vsako leto ogledate striženje ovac. Razstavo koz, perutnine, plemenskih bikov … Otroci, pa tudi odrasli spoznamo različne gospodarske panoge od blizu.

Posebni in z domačimi sejmi skoraj neprimerljivi pa so sejmi v svetovnem merilu. Velika sejmišča v tujini imajo svoje avtobusne linije, po katerih se voziš do različnih sekcij sejma. Teh si seveda ne moreš ogledati v enem dnevu in tudi običajno ni mišljeno, da bi si sploh ogledal celoten sejem. Razstavni prostori in spektakli na njih so seveda na povsem drugem nivoju. Seveda obisk takšnega sejma ni več le popoldanski izlet, ampak večdnevno potovanje.

Če peljete otroka v zabavišči park , ga praviloma peljete v nekaj umetnega. Zakaj mu ne bi pokazali sveta, ki obstaja in ki je resničen.

Sejem je prikaz realnega stanja sveta. Na nek način svet v malem. Od največjih podjetij z razkošnimi razstavnimi prostori do najmanjših, skoraj zanikrnih stojnic, ki pa tudi imajo svoj čar in običajno tudi karakternega razstavljavca. Če peljete otroka v zabaviščni park ali na neko organizirano zabavno destinacijo, ga praviloma peljete v nekaj umetnega. Zakaj mu ne bi pokazali sveta, ki obstaja in ki je resničen. Obzorja mu boste razširili neprimerljivo bolj kot v kateremkoli zabaviščem parku in če ima vsaj malo zvedavosti, mu bo tudi zelo zanimivo.

Kritike, ki letijo na domače večje sejme, pa so seveda cene vstopnic, ki so konkretno zasoljene – tudi družinske in to kljub temu, da se sejmi iz leta v leto manjšajo po obsegu. Visoke so namreč tudi cene razstavnih prostorov in to ob trendu, da komunikacija s strankami in tudi sama prodaja vedno bolj poteka preko spleta, povzroča tudi upad razstavljavcev. Videti pa je, da si sejmišča pred tem kratkovidno pogosto zatiskajo oči.

Sejem, ki je pred vrati in na katerem lahko preizkusite to obliko “družinskega izleta”, je kmetijsko-živilski sejem Agra v Gornji Radgoni. Zaradi pestre in raznolike ponudbe je tudi in še posebej primeren za družine. Zato smo tudi pripravili posebno nagradno igro za bralce portala Iskreni: BREZPLAČNO NA SEJEM AGRA! 

Za iskrene odnose.
Pridružite se naročnikom iskreni.net!

Dobili boste orodja in spodbude v obliki ekskluzivnih videov in člankov, ki vam bodo pomagale, da ustvarite vzpodbudno okolje za vas osebno, vaš zakon, družino, pa tudi širše. Z naročnino podprete tudi naše delo in omogočite rast ter razvoj tako sebe kot tudi izboljšavo bodočih vsebin za vas in ostale.
Hvala vam!

Naroči se

Komentarji

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja