Družina ni hec

Thumbnail

Je imeti družino zabavno? Kaj sploh je družina? Se splača imeti družino? Poglejmo, kaj je o tem povedal igralec Gregor Čušin na okrogli mizi z naslovom Družina – koliko evrov na dan?, ki je potekala kot prva prireditev v sklopu 5. Festivala družin.

V vabilu so napisali, da bom poskrbel za smeh. Ampak zakaj sami ne poskrbijo za smeh. Treba se je le spotaknit, prevrnit kakšno mizo, izreči mastno kletvico in ljudje se bodo smejali. A ker jim je nerodno, da bi se spotikali, prevračali stvari, da bi kleli in še kaj hujšega, so pač prosili mene.

V življenju je pač tako: kadar česa ne znamo, ne zmoremo, nočemo ali nimamo časa narediti, najamemo nekoga drugega. A brez strahu, tudi jaz ne bom tega počel. Prvič zato, ker sem spodoben človek, drugič pa zato, ker nisem najet ampak zgolj naprošen.

Rekli so mi, naj povem, kaj hecnega o družini, ampak jaz tega ne razumem. Kako naj povem kaj hecnega o družini? Družina ni hec! Ne rečem: se lahko mnogo zabavnega in hecnega zgodi v družini, ampak imeti družino, skrbeti za družino, imeti rad družino… To ni hec. In tukaj še jaz ne poznam šale.

Pa tudi: povedati kaj o družini – če hočeš kaj lepega povedat o družini, v trenutku zveniš kot reklama. Saj veste: vse kar je lepo, dobro, nujno in bistveno je neprecenljivo, za vse ostalo pa imamo mastercard! Pa še iz enega razloga je težko govoriti o družini: ker vsi vse vemo, vsi se na vse spoznamo in vsakdo je prepričan v svoj prav! Pa se še o tem ne znamo zmeniti, kaj družina sploh je!

Pravijo, da so družina: oče, mati in otrok. A dajte no, lepo vas prosim! Jaz, ki sem rad pameten in ki ne znam skriti, da sem svoj čas študiral slavistiko, rad postrežem z definicijami iz Slovarja slovenskega knjižnega jezika, ker kar človek ima, o tem govori in vse kar Slovenci slovenskega govorimo, se pravi vse kar slovenskega imamo, je zapisano v Slovarju slovenskega knjižnega jezika. In tam lepo piše, da je družin več vrst, ne ena sama! Imamo ribiške družine, lovske družine, pa strelske družine, celo igralske družine so omenjene, pa živalske družine, čebelja na primer, pa družine jezikov… In piše tudi, da imamo nepopolne družine. Takih je, če mene vprašate, največ. Katera družina pa je popolna, lepo vas prosim?! Sveta družina, mogoče, ki je tudi omenjena v Slovarju. Se mi pa zdi čudno, da nihče še ni tožil avtorjev slovarja ali pa jih vsaj obtožil politične nekorektnosti, saj so zapisali, da je nepopolna družina tista, kjer kateri od staršev manjka. In o tej temi je bilo v razpravah o novem družinskem zakoniku precej povedanega. In če kaj manjka v Slovarju slovenskega knjižnega jezika, potem seveda manjka pojem redifinirane oz. moderneje definirane družine.

In smo spet pri politični nekorektnosti, sploh če povem, da je pod geslom družina v Slovarju na prvem mestu zapisano, da je to zakonski par z otroki ali brez njih! »Zakonski par« torej in ne »nezakonski« oziroma »izvenzakonski par kot prav bedasto poimenujemo koruzniške partnerske odnose in to z otroki ali brez njih. Kar pa se mi zdi absolutno točno.

 

Zame sta družina: moški in ženska! Pika! Moški in ženska! Ker vsak njun odnos in samo njun odnos prinaša možnost rojstva!

 In tako: ker smo vsi na ta svet prišli na enak način – pri rojstvu slehernega človeka sta na tak ali drugačen način sodelovala moški in ženska – vsi izhajamo iz družine. Vsi imamo družino. Tudi tisti, ki je nimajo. Tudi tisti, ki svojih staršev niso nikoli poznali. Tudi tisti, ki jih njihovi starši niso nikoli ljubili in marali. Tudi tisti, ki svojih staršev niso nikoli ljubili in jih marali in jih ne ljubijo in ne marajo. Tudi tisti, ki so se jim starši odrekli. Tudi tisti, ki so se odrekli staršev. Tudi tisti, ki izhajajo iz nepopolnih družin. In tudi tisti, ki izhajajo iz svetih družin. Morda bi iz teh družin izvzel le ribiške in strelske. Ker ta bi bila pa res lovska! Pa ne družina, ampak šala.

In potem so mi rekli, naj povem, če se družina splača, mislim če se splača imeti družino. Seveda se splača imeti družino. Ampak potem se ne splača imeti parketa, ker ga otroci uničijo. Če pa ga že imaš, ga pokriješ s tepihom, dokler ne odrastejo. In ko smo že pri tepihu: ne splača se ga menjat vsakič, ko se kakšen otrok spravi nadenj s čokolešnikom ali škarjami ali pa ga pobruhajo. Počakaš pač, da odrastejo. Čeprav kar se bruhanja tiče, je bolje počakati do odselitve otrok.

In čeprav se družina splača, se ti ne splača imeti drage italijanske kuhinje. Odloči se za domačo – slovenian quality! Zdržala bo 10, 15 let, kar je ravno dovolj, da otroke mine veselje nad plezanjem po predalih, uničevanjem ročajev in razbijanjem šip.

Če si se odločil za družino, potem se splača imeti dobre sosede, potrpežljive, po možnosti slepe in gluhe. Z okni, ki ne gledajo na tvojo stran in s čim manj cvetličnimi lončki in okrasnega grmičevja.

Družina se splača. Ne splača se sekirati zaradi prask na avtomobilu, porisanih sten, polomljenih kljuk, neprespanih noči, skrbi in vsega, kar še spada zraven. Za vse to je tu mastercard. Tisto, zaradi česar se družina splača, pa je neprecenljivo! In to vesta vsaka oče in mati in to vesta le oče in mati!

V življenju je pač tako: kadar česa ne znamo, ne zmoremo, nočemo ali pa nimamo časa narediti, najamemo nekoga drugega. A kot oče, kot starš moram znati vse, moram zmoči vse, moram želeti vse in moram imeti čas za vse. Ne morem najeti nekoga, da bo oče mojim otrokom namesto mene. Če to storim, sem svoji družini postavil ceno. Družina pa je neprecenljiva!

Več o okrogli mizi 

Za iskrene odnose.
Pridružite se naročnikom iskreni.net!

Dobili boste orodja in spodbude v obliki ekskluzivnih videov in člankov, ki vam bodo pomagale, da ustvarite vzpodbudno okolje za vas osebno, vaš zakon, družino, pa tudi širše. Z naročnino podprete tudi naše delo in omogočite rast ter razvoj tako sebe kot tudi izboljšavo bodočih vsebin za vas in ostale.
Hvala vam!

Naroči se

Komentarji

  1. Tole gre pa na našo steno(z manjšo priredbo, da bo še bolj aktualno za nas)

    DRUŽINA SE SPLAČA, NE SPLAČA PA SE SEKIRAT ZA RADI SOSEDOV, KI TRDIJO, SMO PREGLASNI IN NAM ZATO BUTAJO PO STENAH IN NAS POŠILJAJO NA SOCIALNO SLUZBO.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja