Družina je izziv

Thumbnail

Letošnji mednarodni dan družin, 15. maja, poteka pod geslom: »Matere in družine – izzivi v spreminjajočem se svetu«. Osredotoča se na pomembno vlogo mame, ki jo ima tako v družini kot v različnih skupnostih.

Mame igrajo odločilno vlogo v družini. Odnos med mamo in otrokom je bistvenega pomena za zdrav razvoj otroka. Mame niso zgolj skrbnice, ampak skrbijo tako za dobro počutje vseh članov družine kot tudi za preživetje.

Čeprav je materinstvo nekaj najbolj naravnega, pa za žensko predstavlja velik izziv. Že sam porod marsikatero žensko spravi v življenjsko nevarnost.

Z odločitvijo za otroka ženska tvega izgubo službe. Prizadevati si moramo za podporo mater na njihovem delovnem mestu in zagotoviti okolje, kjer bo materinstvo prednost in ne ovira. Prav tako je potrebna javna podpora za enakopravno delitev dela in družinskih obveznosti med ženskami in moškimi. Družine, ki gradijo na tej enakosti, bodo prispevale k bolj stabilni in produktivni družbi.

Spregledati pa ne smemo tudi najtemnejše plati: nasilja. Žal je še vedno ogromno materam in ostalim ženskam kršene osnovne človeške pravice.

Soočamo se s številnimi izzivi v tem spreminjajočem se svetu, vendar en dejavnik ostaja stalen: matere in njihov neprecenljiv prispevek k vzgoji naslednjih generacij. S priznanjem njihove izjemne vloge ter krepitvijo zdravih življenjskih pogojev, lahko zagotovimo boljšo prihodnost za vse.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja