»Dojenje, dober temelj za življenje.« Poteka svetovni teden dojenja

Thumbnail

Svetovna zveza za dojenje (WABA) želi vsako leto na novo poudariti pomen dojenja za širšo družbo tudi z mednarodnim tednom dojenja v začetku avgusta. Teden poteka pod določenim geslom. Letošnje geslo se glasi: »Dojenje: dober temelj za življenje«.

V letošnjem letu dojenja se želi WABA osvetliti predvsem dva poudarka: označevanja prednosti dojenja za mamo in otroka ter problemov trženja vsakovrstne umetno izdelane prehrane za otroka. V to kategorijo sodijo vse vrste adaptiranega mleka in prva gosta hrana, ki se jo ponuja otrokom (kašice).

Dojenje je standard in odsotnost dojenja za otroka in mamo predstavlja tveganje za zdravje.

Besedna zveza »prednost dojenja« pravzaprav ni ustrezna. Nakazuje namreč to, da je dojenje za otroka samo nadstandard, ki mu nudi neko nedefinirano prednost, nujno pa ni. V resnici pa je ravno obratno. Dojenje je standard in odsotnost dojenja za otroka in mamo predstavlja tveganje za zdravje. Poleg tega pa je uporaba mlečnih nadomestkov tudi velika okoljska obremenitev.

Drugi poudarek pa se dotika problema trženja, ki v premajhni meri ščiti razvoj zdravih prehranjevalnih navad pri najmanjših otrocih. V izdelkih namreč močno variira predvsem vsebnost sladkorjev in maščob, ob tem da vodilo večinoma ni skrb za otroke in njihovo zdravje, ampak ustvarjanje dobička.

Ob dopolnilni prehrani se premalo opozarja tudi na pasti njenega uvajanja in na podcenjevanje ter spodkopavanje priporočane prakse dojenja. Posledica tega je prehitro uvajanje goste hrane, skrajševanje celotnega časa dojenja in dvom mater, ali se njihovo mleko sploh lahko kosa z industrijsko pridelano hrano.

Mame, ki potrebujejo in želijo dobro strokovno podporo in pomoč pri dojenju, jo lahko najdejo tudi v Sloveniji (svetovalke LLL, IBCLC).