Direktorica klinike za splave: »Ko sem videla splav v živo, so se mi odprle oči«

Thumbnail

Abby Johnson je bila direktorica ene izmed klinik Planned Parenthooda, največjega ponudnika splavov v ZDA. Svoje delo je opravljala z veseljem in iz ljubezni do žensk, kot je bila prepričana. Dokler ni bila priča ultrazvočno vodenemu splavu …

Abby Johnson je bila osem let zaposlena pri organizaciji Planned Parenthood, kjer je od prostovoljke napredovala do direktorice ene izmed klinik v Teksasu. Tudi sama je splavila dva svoja otroka – enega kirurško in enega kemično. Tega ni obžalovala, saj se ji je zdelo, da si zaradi neurejenega partnerskega in finančnega položaja otroka v tistem trenutku pač ne more privoščiti.

»Mislila sem, da rešujemo ženske v stiski«

Abby je imela svoje delo za poslanstvo, saj si je resnično želela pomagati ženskam v stiski. Tako kot številni drugi je bila prepričana, da jim najbolje pomaga tako, da odpravi nosečnost, ne njihove stiske.

Kljub temu da jo je včasih stisnilo pri srcu, ko je pomislila na tisoče žensk, ki jih je naročila za splav, je ostajala trdno prepričana, da ima vsaka ženska pravico do izbire. Zarodek je bil po njenem »le skupek celic«, s katerim lahko ženske svobodno razpolagajo. Kot zagovornica »pro-choice« (pravice do izbire) je nastopala tudi v medijih.

Tako kot številni drugi je bila Abby nekdaj prepričana, da nosečnicam v stiski najbolje pomaga tako, da odpravi nosečnost, ne njihove stiske.

Življenje ji je spremenila molitev pro-life aktivistov …

Pred Abbyino kliniko v Bryanu so se na »abortivne« dneve zbirali pro-life aktivisti, molili in ženskam poskusili predstaviti možnosti, ki so jim poleg splava še na voljo. Šlo je za pripadnike Zveze za življenje (Coalition for Life), ki je v tistem času, leta 2004, začela s prvo pobudo 40 dni za življenje. Prostovoljci so dvakrat letno 40 dni zapored po 24 ur bedeli pred kliniko v tihi molitvi za vse ženske v stiski, za osebje, ki opravlja splave in ostale zaposlene.

Abby je bila razcepljena med jezo, da se »vtikajo v stvari, ki se jih ne tičejo«, in tihim občudovanjem njihovega miru, zavzetosti in dobronamernosti. Prostovoljci so ji pogosto zaželeli lep dan, se ji nasmehnili ali ji celo podarili rože, čeprav jih je vodstvo klinike vztrajno preganjalo.

Abby ni vedela, da nekateri izmed pro-life prostovoljcev že dolga leta molijo zanjo. Po njenih besedah je ravno njihova molitev in tiho Božje delovanje do temeljev pretreslo njeno življenje.

… in prisostvovanje ultrazvočnemu splavu

Po osmih letih dela na kliniki so Abby nekega dne prosili, da bi zaradi pomanjkanja osebja pomagala pri kirurškem splavu. Zdravnik jo je prosil, naj mu med postopkom drži ultrazvok. Abby ni bila navdušena, a je privolila. »Morda mi bo to pomagalo pri svetovanju ženskam, saj se bom iz prve roke poučila o novem, varnejšem postopku,« si je mislila. »Poleg tega pa bo trajalo le nekaj minut.«

Ni vedela, da ji bo teh nekaj minut spremenilo življenje.

Abby je prizor splava zlomil. Spoznala je, da je »zarodek« v maternici resnično človek in da njegova smrt ne more biti rešitev za nobeno žensko v stiski, ampak da stisko še poveča.

V svoji knjigi Unplanned* (Nenačrtovano) Abby piše: »Na ultrazvoku sem zagledala dojenčkov celoten, popoln profil.« Prešinilo jo je, da je otrok videti natanko tak, kakršna je bila njena hči Grace pri 12. tednih. »Osupnile so me podrobnosti. Natančno sem lahko videla glavico, obe roki, nogi in celo majcene prstke.«

Nato se je na zaslonu pojavilo še nekaj drugega – v maternico je vdrla dolga kanila, ki se je začela približevati dojenčku. »Čas se je upočasnil,« piše Abby. »Nisem hotela gledati, vendar si nisem mogla pomagati. Pogledala sem pacientko: po licih so ji tekle solze in videla sem, kakšna bolečina jo prežema.«

»Dojenček se je boril, da bi se izognil kanili«

»Na začetku je bilo videti, da se dojenček ničesar ne zaveda,« piše Abby. »Za trenutek mi je odleglo, saj sem se spomnila, da zarodek ne čuti bolečine. O tem sem na Planned Parenthoodu sama poučila na tisoče žensk, ki so bile v dvomih. Tkivo zarodka ne čuti ničesar. Zberi se, Abby! To je le preprost in hiter zdravniški postopek.«

Nato pa je na zaslonu zagledala nenadno hitro premikanje – dojenček je začel na vso moč brcati, kot bi se hotel umakniti pred ogrožajočim tujkom. »Ko se mu je kanila približala, si je dojenček na vse načine prizadeval, da bi se mu izognil. Bilo mi je jasno, da dojenček dobro čuti kanilo in da mu ni všeč.«

Nato je zdravnik kanilo priklopil na aparat za izsesavanje. Abby je hotela zavpiti: »Nehajte!« in: »Poglejte, kaj se dogaja z vašim otrokom! Ustavite jih!« a iz sebe ni spravila glasu. V tistem trenutku se je dojenčkovo telo začelo zvijati, mečkati in postopoma izginjati po cevki.

»Zadnja stvar, ki sem jo videla, je bila majcena, čudovito oblikovana hrbtenica, ki jo je posesala cevka. Nato ni bilo ničesar več. Maternica je bila prazna. Popolnoma prazna.«

Od direktorice klinike do znane pro-life aktivistke

Abby Johnson je prizor splava zlomil. V tistem trenutku je spoznala, da je »zarodek« v maternici resnično človek, ki živi in čuti. In da njegova smrt ne more biti rešitev za nobeno žensko v stiski, ampak da stisko še poveča.

S tem splavom se je začela njena pot notranjega spreobrnjenja, na kateri se je zatekla na Zvezo za življenje, kjer so zanjo vsa ta leta vztrajno molili. Tam so ji stali ob strani pri iskanju nove službe, pa tudi pri napadih in celo tožbi s strani Planned Parenthooda, ki jo je po odhodu s klinike obtožil izdaje.

Abby je danes znana pro-life aktivistka in borka za pravice nerojenih otrok. Zase pravi, da se še vedno bori za ženske v stiski, a zdaj z druge strani ograje. Njeno geslo je: »Za življenje sem, ker sem za ljubezen.«

* Abby Johnson. Unplanned. Carol Stream: Tyndale Momentum, 2010.

Foto: youtube.com, lifenews.com, lifesitenews.com

Za iskrene odnose.
Pridružite se naročnikom iskreni.net!

Dobili boste orodja in spodbude v obliki ekskluzivnih videov in člankov, ki vam bodo pomagale, da ustvarite vzpodbudno okolje za vas osebno, vaš zakon, družino, pa tudi širše. Z naročnino podprete tudi naše delo in omogočite rast ter razvoj tako sebe kot tudi izboljšavo bodočih vsebin za vas in ostale.
Hvala vam!

Naroči se

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja