Dejstva o menstruaciji

Thumbnail

Ste vedeli, da se deklica rodi že s celotno zalogo jajčec? In da imajo v življenju menstruacijo približno 450-krat? Pa da so prvi lunini koledarji temeljili na dolžini menstrualnega ciklusa? Še več dejstev o menstruaciji, pa v nadaljevanju.

 1. Približno 70% žensk v rodni dobi med menstruacijo uporablja tampone. V svojem življenju tako lahko porabi skoraj 11.400.
 2. Ženska ima v povprečju menstruacijo 3.500 dni v življenju.

 3. Walt Disney je leta 1946 posnel film o menstruaciji z naslovom “The Story of Menstruation«. To je najverjetneje prvi film, v katerem so uporabljati besedo “vagina.” 

 4. Edini sesalci, pri katerih pride do pojava menopavze, so sloni, kiti grbavci in človeške predstavnice.  

 5. Opice vrste rhesus macaque imajo 29-dnevni ciklus in so tako najbližje človeškemu menstrualnemu ciklusu. 

 6. Povprečna ženska v industrijsko razviti državi ima v svojem življenju menstruacijo 450-krat. V prazgodovini je ženska imela menstruacijo le 50-krat – in celo danes imajo ženske v agrarnih regijah menstruacijo le 150-krat v življenju.

 7. Kajenje lahko uniči jajčeca in povzroči, da se ciklusi končajo prezgodaj. 

 8. Pri celotni menstrualni krvavitvi se izloči manj kot pol skodelice krvi, vključno s strdki. 

 9. Prvi lunarni koledarji so temeljili na dolžini ženskega menstrualnega cikla. 

 10. Menstruacije so ponavadi močnejše, bolj boleče in daljše v hladnejših mesecih.

 11. Prva menstruacija se imenuje menarha (iz grške besede men =mesec + arkhe = začetek). Po menarhi se ovulacije ponavadi ne pojavijo še približno 1 leto do leto in pol.

 12. Deklica se rodi že s celotno zalogo jajčec. Tekom njenega razvoja v maternici se ustvari približno sedem milijonov jajčnih celic. Ob rojstvu jih ima še dva milijona. Ko pride v puberteto, je jajčec še približno 400.000, od katerih se jih dejansko sprosti manj kot 500. 

 13. Ženska jajčna celica je največja celica v človeškem telesu. Je edina človeška celica, ki jo lahko vidimo s prostim očesom. 

 14. V zgodovini so ženske, ki so se pritoževale zaradi menstrualnih krčev (dismenoreja), poslali k psihiatru, saj so menstrualne krče smatrali kot zavrnitev lastne ženskosti. 

 15. Oligomenoreja pomeni, da ima ženska manj pogoste menstruacije kot je običajno. Amenoreja pa pomeni, da menstruacij sploh nima.

 16. Dekleta dobijo prvo menstruacijo med 10 in 16 letom.

 17. Menstruacija je krvavitev, ki je posledica luščenja maternične sluznice oz. endometrija. To je najbolj vidna faza menstrualnega ciklusa. 

 18. Raziskovalci razpravljajo o obstoju menstrualne sinhronizacije – teorija, ki kaže, da imajo ženske, ki živijo v neposredni bližini, sinhronizirane cikluse.

 19. Judovstvo, hinduizem in islam prepovedujejo spolne odnose med menstruacijo. Judi in muslimani zahtevajo od žensk, da po menstruaciji postanejo »čiste«. 

 20. Stari Egipčani so kot predhodnike tamponov uporabljali zmehčan papirus. Sodobne tampone pa je leta 1929 izumil dr. Earle Haas in jih proizvajal pod blagovno znamko Tampax. 

 21. Močna krvavitev je definirana kot krvavitev, pri kateri se v ciklusu izloči več kot ena skodelica krvi, kjer je potrebno menjati tampone ali vložke vsako uro v 6 zaporednih urah, ali ko krvavitev traja dlje kot sedem dni. 

 22. Nekatere ženske upazijo cele kose oz. koagule krvi. Strdki nastanejo, kadar so krčenje menternice in krči tako pogosti, da se kri nima časa razredčiti.

 23. Uporaba tampona ne more razdevičiti dekleta. Devica je dekle, ki še ni imelo spolnih odnosov. Čeprav v nekaterih kulturah smatrajo nepoškodovano deviško kožico kot znak nedolžnost, pa se le ta lahko poškoduje tudi pri uporabi tamponov, ginekoloških pregledih ali intenzivni fizični aktivnosti. 

 24. Obstaja tudi možnost, da ženska zanosi, če je imela spolni odnos med menstruacijo, saj semenčice lahko preživijo v telesu tudi več dni. 

 25. 81% žensk pravi, da so doživele dismenorejo (boleči krči med menstruacijo). To se zgodi zato, ker hormon prostaglandin, ki povzroča krčenje maternice, tudi povzroči krče v trebuhu.

 26. Ker ženske tehtajo več kot so v preteklosti, prvo menstruacijo dobijo pri nižji starosti, prav tako pa pridejo v meno kasneje. Znanstveniki tudi predvidevajo, da gre vzroke za zgodnje menstruacije iskati tudi v hormonih v sodobni hrani. 

 27. Iste snovi, ki povzročajo krčenje maternice med menstruacijo, povzročijo tudi krče v črevesju, kar lahko privede do driske. 

 28. Študije kažejo, da mestne luči ali umetna svetloba vplivajo na menstrualni ciklus.

 29. Povprečna starost ženske ob nastopu mene je 51 let, čeprav se simptomi menopavze oz. premenopavze lahko začnejo že pri 32. letih. 

 30. V starih kulturah so poznali menstrualne koče, kamor so se zatekle ženske med menstruacijo. V času menstruacije je bila ženska tako ločena od skupnosti zaradi različnih razlogov, od strahu pa do spoštovanja. 

Za iskrene odnose.
Pridružite se naročnikom iskreni.net!

Dobili boste orodja in spodbude v obliki ekskluzivnih videov in člankov, ki vam bodo pomagale, da ustvarite vzpodbudno okolje za vas osebno, vaš zakon, družino, pa tudi širše. Z naročnino podprete tudi naše delo in omogočite rast ter razvoj tako sebe kot tudi izboljšavo bodočih vsebin za vas in ostale.
Hvala vam!

Preveri pakete

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja