Dejstva, ki jih morate danes vedeti o objemu

Thumbnail

Danes je svetovni dan objemov. Prvič so ga obeležili 21. januarja 1986 na pobudo ameriškega duhovnika Kevina Zaborneya. S to idejo je želel predvsem spodbuditi ljudi, da bi pogosteje izražali ljubezen svojim bližnjim.

Najverjetneje takrat še ni vedel, da preprosto dejanje objema poleg čudovitih občutkov prinaša tudi mnoge druge koristi, ki so jih kasneje potrdile različne raziskave. Spoznajte jih, nato pa čimprej objemite svoje dekle, svojega fanta, svojo ženo ali moža. Objemite svoje otroke, svoje starše in stare starše. Objemite svoje prijatelje, in, če ste bolj odprtega duha, tudi kakšnega znanca.

1. Z objemom zmanjšamo stres

Univerza v Kaliforniji je v raziskavi dokazala, da tolažilni objem in dotik zmanjša občutek stresa ter celo omili bolečino.  Medtem, ko so telesa mož obremenjevali z neprijetnimi električnimi dražljaji, so jih njihove žene enkrat objemale, drugič pa ne. Nekateri možje so celo poročali, da ob dotikih žena bolečine sploh niso čutili.

2. Objem varuje pred boleznijo

Še zanimivejša je raziskava, v kateri so okoli 400 zdravih prostovoljcev izpostavili virusom prehlada in jih prosili, naj bodo izključno doma. 14 zaporednih dni so morali poročati o svojih odnosih z drugimi, predvsem o številu objemov, ki so jih prejeli ali dali, pa tudi o prepirih ali složnosti v gospodinjstvu. Tisti, ki so se veliko objemali in se dobro razumeli z drugimi, virusom niso podlegli. Odlična novica za zimske dni, kajne?

3. Objemi krepijo srčno-žilni sistem

Da bi povezali koristi objema za zdravo srce, so v neki raziskavi 200 odraslih razdelili v dve skupini. V prvi skupini so se možje in žene najprej 10 minut držali za roke, temu pa je sledil dvajsetsekundni objem. V drugi skupini so pari teh dobrih 10 minut zgolj sedeli v tišini. Pri ljudeh v prvi skupini so zabeležili občutno znižanje tako krvnega tlaka kot srčnega utripa.

4. Objemi naredijo ljudi srečnejše

Oksitocin je hormon, katerega vrednost v telesu se viša s tem, ko se objemamo, crkljamo, dotikamo drug drugega ali samo sedimo ob ljubljeni osebi. Višja kot je njegova vrednost v telesu, večji je občutek sreče. Celo z raziskavo so potrdili, da so srečnejše ženske, ki se pogosteje objemajo.

5. Bolj kot se objemamo, manj nas je strah

Znanstveniki so potrdili, da dotiki in objemi močno znižajo občutek strahu in celo dvignejo nivo zaupanja vase. Zdaj veste, kaj morate storiti ob zaskrbljeni ženi – objem bo veliko uspešnejši kot nizanje rešitev ?

6. Preko objema do lažje komunikacije

Včasih ne vemo, kako bi začeli pogovor. A raziskava kaže, da je objem lahko odličen začetek še tako težkega pogovora. Celo popolni tujci so si bili po dotiku in objemu pripravljeni izreči in pokazati celo paleto čustev. Zakaj torej to ne bi delovalo znotraj najbližjih odnosov?

Foto: butterbin.com

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen.