Čudež življenja od spočetja do rojstva

Thumbnail

 Sodobna tehnologija nam je omogočila pogled v delovanje človeškega telesa, ki je bil človeštvu še pred nekaj desetletji povsem neznan.

Še posebej osupljivi so posnetki razvoja človeškega bitja od spočetja dalje, ki na svojevrsten način pričajo o čudežu življenja.

Eden najbolj znanih fotografov na tem področju je Alexander Tsiaras. V okviru projekta, ki ga je podprla NASA, je razvijal tehnike prikaza delovanja človeškega telesa, ki bi omogočile, da bi lahko astronavte operirali na daljavo, s pomočjo robotov.

Sodobne fotografske tehnike in pripomočke je nadgradil z računalniško obdelavo, ki je omogočila neverjetne kombinacije prikazov dogajanj znotraj človeškega telesa.

S tovrstnimi predstavitvami želi Tsiaras pomagati tako pri razvoju medicinske znanosti kot pri splošnem ozaveščanju na področju zdravstvene preventive.

Njegove fotografije so krasile naslovnice nekaterih najbolj znanih revij, kot sta denimo Life ali Time, zbrane pa so tudi v več knjigah. Fotografije o razvoju človeka od spočetja do rojstva je objavil v knjigi From Conception to Birth: A Life Unfolds.

Tsiarias je sam izjavil, da je ob sadovih svojega dela doživljal občudovanje in spoznaval, da je človeško telo tako perfektno ustvarjeno, da je težko ne pripisati mu božanskega izvora.

Tsiariasove podobe nas resnično osupnejo. Pomagajo nam obmolkniti v tišini pred nami samimi, obenem pa nas tudi postavijo pred izziv, kje se meje človekovega poseganja v skrivnost čudeža, ki se dogaja v naših telesih.

Priporočamo vam ogled kratkega filmčka z naslovom: Conception to birth – visualized. Na začetku filmčka je Tsiariasov uvod, prikaz pa se začne na 1:56.