Bratje in sestre so nekaj najboljšega, kar človeku starši in Bog sploh lahko dajo

Foto: Shutterstock

Z brati in sestrami sem imela res srečo, zato sem v tednu družine zanje še posebej hvaležna. Bog jih je obilno obdaril s smislom za humor, goro izvirnih domislic in pametnih nasvetov, celo pripravljenostjo, da mi rešijo kožo, ko je to res potrebno. In sploh so vsi po vrsti res prijetna družba. Vedno sem si želela še kakšnega, a Bog je najbrž ocenil, da bodo ti zadoščali.

Ogromna zakladnica življenjskih veščin

Bratje in sestre so po moje nekaj najboljšega, kar človeku starši in Bog sploh lahko dajo. Učijo te Bi rad boljši svet? Najprej se spravi v red, potem v red spravi odnose s svojimi brati in sestrami.pomembnih socialnih veščin, drug drugega učijo jezika in šolskih znanj, življenjskih lekcij, kot na primer, kako se postaviti zase in si nekaj izboriti, življenja v družbi in z drugimi, a tudi deljenja, čakanja, potrpežljivosti, reševanja konfliktov, vodstvenih sposobnosti, animacije, prevzemanja odgovornosti itd.

Študije kažejo, da posamezniki s sorojenci drugega spola izražajo višjo raven romantične kompetence, da fantje s starejšimi sestrami po navadi podpirajo bolj egalitarne spolne vloge. Odnosi med brati in sestrami močno vplivajo tudi na to, kako se bodo ti obnašali v svojih razmerjih.

Biti sestra in brat v družbi, državi in svetu

A kot imajo dobri odnosi med otroki množico pozitivnih posledic, imajo tudi negativni množico slabih. Tako lahko imajo za posledico motnje v razvoju, nižje izobrazbene sposobnosti, depresijo, zlorabo drog … Prav zato je še posebej pomembno, da se zavedamo pomena, ki ga imajo na življenje odnosi med brati in sestrami od rojstva naprej.

Bratstvo (in sestrstvo), ki se ga naučimo v družini je namreč vzorec, ki ga bomo prenesli na družbo. Kristjan naj bi v vsakem človeku videl brata in sestro. Biti bratski, ljubiti z bratsko ljubeznijo, bratsko priskočiti na pomoč, gojiti bratstvo – niso fraze za nedeljsko pridigo. So tisti način življenja, ki bi se moral iz družine slikati v družbo, državo, v svet. Bratstvo je osnova miru.

 

Teden družine je priložnost za pobratenje

Bi rad boljši svet? Najprej se spravi v red, potem v red spravi odnose s svojimi brati in sestrami. Ko to storiš, živi, kot da je svet tvoja družina. Naloga je presneto težka. Morda tudi zato, ker smo se, med brati (in sestrami), naučili tudi prepirati, trmariti, zameriti itd. A vsi smo otroci istega Očeta. Z enakim dostojanstvom. Nihče ni izvzet.

Teden družine je v dneh, ko se je ustavil svet, tudi priložnost za obnavljanje in ustvarjanje bratskih in sestrskih vezi. Potrebe so velike. In svet v stiski pobratenje še bolj potrebuje.

 

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja