Avtor profila Krščanski meme: “Moj namen je, da s humorjem vernike zdramim k refleksiji”

meme1

Kristjani, še posebej katoliki, nekako slovimo po tem, da nismo najbolj obdarjeni s humorjem, predvsem pa, da se ne znamo smejati na svoj račun. Toda 11 tisoč sledilcev, ki jih ima na Instagramu slovenski profil KrščanskiMeme govori drugačno zgodbo. Očitno se kristjani, tudi slovenski, radi smejemo na svoj račun. Urednik profila želi ostati anonimen, povem lahko le, da je bivši dijak škofijske gimnazije.

Pa začniva kar z najbolj perečim vprašanjem: zakaj ne želiš, da javnost ve, kdo stoji za profilom?

Običajno se, tudi v tujini, nihče za takim satiričnim profilom ne razkrije. Število sledilcev je zdaj tako naraslo, da bi mi bilo čudno, če bi se izpostavil. Pa tudi zaradi vsebine – nekateri ljudje, ki niso verni, mislijo, da kristjani zase mislimo, da smo popolni, jaz pa daleč od tega, da bi bil popoln, pa vseeno objavljam šale na račun vernih …

Ni te pa pred prijatelji sram, da objavljaš šale o Jezusu?

Ne, saj večina jih ve. Včasih prispevajo tudi kakšno idejo.

Samo idejo za ustanovitev zabavnega krščanskega profila si pa dobil …

Moj namen je, da pokažem, da nismo tako zadrti, da se znamo tudi pošaliti na svoj račun.Dejansko se je začelo nekega dolgočasnega popoldneva, ko nisem imel pametnejšega dela oz. bi ga moral imeti, a sem se mu izogibal … Iz dolgčasa sem delal meme in se domislil, da bi lahko naredil svoj profil in da je pri tem dobro imeti točno ciljno publiko. Ker je bilo nekaj memov tudi s krščansko vsebino, sem najprej preveril, če kakšna slovenska krščanska meme stran že obstaja in ker nisem našel nobene aktivne, sem jo ustanovil jaz.

Torej je iz popoldanskega dolgočasenja nastal fenomen z 11 tisoč sledilci?

Ja, tudi jaz sem presenečen, kaj lahko človek doseže z enim profilom, če redno objavlja vsebine. Gre pa zdaj vse manj za preganjanje dolgčasa in bolj za “združevanje prijetnega s koristnim” – da poleg zabave tudi podam kakšen nauk. Od tod tudi slogan “širimo vero skozi meme”.

Pa te je kaj strah, da bi si nakopal nasprotnike v Cerkvi?

Ne, moj namen je, da pokažem, da nismo tako zadrti, da se znamo tudi pošaliti na svoj račun. Čeprav nekateri tega še vedno ne zmorejo. Ampak pravzaprav mi je precej vseeno, kaj si drugi mislijo.

Prosim, pojasni, kaj je s tabo in pesmijo Marija skoz življenje?

To je zanimiva zgodba, jaz namreč sploh ne pojem, ker nimam posluha. Pesem Marija skoz življenje pa rad poslušam. Ampak nekaj časa je bila pri čisto vsaki maši za konec Marija skoz življenje, pa smo se s prijatelji začeli malo hecati na ta račun. In je prišla cela serija memov.

Obstajajo teme, ki se jih v memih ne bi dotaknil?

Hm, ravno zadnjič mi je prijateljica rekla, da nikdar ne omenjam čistosti pred poroko … Težko je prek mema izraziti svoje mnenje, sploh, če ni čisto v skladu s Cerkvenimi nauki.

Se ti ne zdi, da se ravno skozi šalo da to najbolje?

Pa tudi to je, ker lahko ljudje vedno kaj vzamejo iz konteksta. Zagovarjati se v komentarjih se mi pa ne ljubi.

No, s Pikalom si dregnil v politiko …

Ja, čeprav mislim, da tega niso tako resno vzeli. Če bi se v stranki SD še nad mojim memom pritožili v kakšnem članku na svoji spletni strani, bi jim pa napisal, naj raje naredijo kaj otipljivega, kot da se ukvarjajo z neškodljivimi memi.

Te moti, če kdo širi tvoje objave, brez da navede vir?

Ravno to je najboljši štos, da uspeš zabavati tudi tiste, ki niso del te scene.Saj ne delam za denar! Fajn je, naj se veselje širi, saj jaz tudi marsikaj poberem od ameriških krščanskih memov. Nekaj časa sem imel še dva sodelavca, ampak sta bolj malo aktivna. Bilo bi mi zelo všeč, da bi našel koga, ki bi tudi pripravljal meme, ampak …

Se bojiš, da bi nekdo mislil, da ima smešne ideje, pa v resnici ne bi bile?

Ja, to je moj največji problem! Ker nekomu reči, da nekaj ni smešno, je težko. Pa saj ne, da so moji FUL smešni. Pa tolažim se: dam dva povprečna mema in si obljubim, da tretji dan bo pa res carski. Samo potem se tudi zgodi, da tisti, za katerega sem mislil, da bo ful „usekal“, sploh ne.

Se ti zgodi tudi obratno, da pritegne kak, od katerega tega nisi pričakoval?

Ja, recimo galeb, ki poje „Pridi, pridi Sv. Duh“.

(smeh) Pa če je ptič, ki poje o Svetem Duhu!

Ampak narejen je bil tako na hitro … aveš, ker za nekatere meme se jaz res TRUDIM … pa ni nič.

Imaš najljubši meme?

To me sprašujejo, ampak težko se odločim. (izvleče telefon in mi pokaže) Tale mi je všeč, ker je res lepa slika:

Zdaj je memov že toliko, da jih že listam zelo dolgo, kaj šele, da bi si jih razporejal po priljubljenosti. Všeč mi je recimo tudi tista, da zvečer ne morem ven, ker z družino kadimo, ker je tudi precej realna.

Kakšen je tvoj dolgoročen načrt s profilom?

Včasih res razmišljam, imam že neko idejo. Nabira se mi res lepa publika, ki bi jo bilo fajn izkoristiti. Nasploh bi dobrodošlo, da se ljudje malo sprostijo, da se naučijo pošaliti tudi na svoj račun.

Zakaj katoličani tega ne znamo?

Nočem biti nesramen, ampak mogoče zato, ker prevladuje starejša populacija. Ko bomo mi stari, bo že v redu :).

Se ti zdi, da nas omrežja naredijo bolj odprte in dojemljive?

Kar se tiče odnosov, se človek vedno bolj zapira, ampak glede humorja, se mi zdi, pa postajamo bolj sproščeni, odprti. Ampak recimo, tudi to je rezervirano za omrežja, če bi recimo pri maši povedal vic, bi pa sledila tišina in pogledi, češ: „Kaj je s tabo?“

Koliko tega, kar pišeš, tudi res živiš – veliko omenjaš rožni venec, spoved …

Ja, hodim k maši, grem k spovedi, tudi doma še kar redno molimo … Rožni venec … hm, kakšno desetko zmolim, kadar je res krizna situacija. Čeprav vem, da to izpade, kot da Bogu pravim: „Zdaj te rabim, zdaj pa daj!“

Te skrbi, da bi lahko kdaj tvoj profil kdo uporabil za kritiziranje vernih?

Ravno zadnjič sem gledal, da so neki Ateisti Slovenije delili mojo objavo in nekdo je komentiral, da v resnici ne ve, ali jaz ateiste ali vernike zafrkavam. Ampak moj namen je predvsem, da s humorjem vernike zdramim k refleksiji. Ravno to je najboljši štos, da uspeš zabavati tudi tiste, ki niso del te scene.

Za iskrene odnose.
Pridružite se naročnikom iskreni.net!

Dobili boste orodja in spodbude v obliki ekskluzivnih videov in člankov, ki vam bodo pomagale, da ustvarite vzpodbudno okolje za vas osebno, vaš zakon, družino, pa tudi širše. Z naročnino podprete tudi naše delo in omogočite rast ter razvoj tako sebe kot tudi izboljšavo bodočih vsebin za vas in ostale.
Hvala vam!

Naroči se

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja