Andersen in njegove pravljice

Thumbnail

Kdo ne pozna velikih in znamenitih pravljic danskega pravljičarja in pisatelja Hansa Christiana Andersena? In v koliko otroških pa tudi odraslih src je prinesel upanje in prebudil tiha pričakovanja? Morda pa se ravno iz njegovega življenja lahko naučimo, kako iz vsakdana narediti pravljico, ki razveseli tako nas kot naše bližnje …

 

Danski pravljičar in pisatelj Hans Christian Andersen, ki se je rodil leta 1805, umrl pa leta 1875, je skupno spisal kar 168 pravljic. Med najbolj znanimi so prav gotovo Mala morska deklica, Kraljična na zrnu graha, Cesarjeva nova oblačila, Grdi raček, Snežna kraljica ter Deklica z vžigalicami.

Iz življenja narediti »pravljico« …

Življenje tega slavnega pisatelja pa ni bilo vedno lahko in posuto s čarobnim žarom. Rodil se je kot sin revnega čevljarja in že s 14 leti moral od doma. Šolal se je s pomočjo dobrotnikov, ki so opazili njegovo nadarjenost. V času odraščanja se je srečeval s številnimi težavami, a je kljub temu zrasel v toplega, prijaznega in modrega moškega. Takega so poznali predvsem njegovi prijatelji, ki so smeli videti globine srca. Nekaterim drugim pa se je zdel preveč občutljiv in čustven, včasih nenavaden, zato mu ni manjkalo nasprotnikov, ki so se njegovemu delu posmehovali.

Prve pravljice je pričel pisati pri 29 letih, navdahnile pa so jih danske ljudske pripovedke. Služile so mu kot nekakšno startno mesto, svojim delom pa je vedno bolj dodajal lastno dušo. Navdihe je črpal tudi v zgodbah Tisoč in ene noči, francoskih salonskih zgodbah iz 17. stoletja, pravljicah bratov Grimm ter leposlovju E. T. A. Hoffmana, najvidnejšega predstavnika nemške romantike.

Realnost prepletena s čarobnim

Čeprav se je rodil v veliki revščini in nepoznanim staršem, je umrl kot tisti, ki so ga oboževali po celem svetu, zaupali pa so mu celo kraljice in kralji. Poleg pisca izvirnih pravljic je bil znan tudi kot dober pisec romanov, potopisov, pesmi, gledaliških iger in avtobiografij.

Pisma, ki jih je pošiljal svojim sodobnikom, razkrivajo njegovo inteligentnost, prizadevnost, ne manjka pa se tudi dokazov o trpeči duši.

Njegove originalne pravljice kažejo na to, da je znal opazovati človeško naravo in družbeno življenje Danske v 19. stoletju. Za razliko od pravljic, ki sta jih pisala brata Grimm, so Andersenove zgodbe umeščene v Kopenhagen in ostala znana mesta, v njih pa se prepletajo fantazijski in stvarni opisi. Pravljice vključujejo vsakodnevne predmete, kot so igrače in kuhinjska posoda, ki pa jim je pripisana osebnost in čarobne lastnosti.

Svoje umetnine je izpopolnjeval na družabnih večerih, kjer je pravljice na zahtevo tako otrok kot staršev bral na glas, ob tem pa spoznaval nove možnosti in razsežnosti domišljije.

Sodobne preobleke …

Prevedene in skrajšane različice njegovih pravljic, ki so doživele mnogo medijskih priredb, se ne približajo globokim in močnim originalom. Kljub temu pa najdejo svojo mesto v otroških srcih.

V decembru tako na naše zaslone prihajajo Andersenove pravljice v čisto novi, moderni preobleki. Serija, ki se je pričela 6. decembra, vključuje tudi bolj poznane zgodbe, kot so Grdi raček, Cesarjeva nova oblačila in Palčica.

Ali bodo novosti uspele pričarati tisto »zlato klasiko« nekdanjih pravljic? Morda. Da bi le v otroških srcih ostalo prepričanje, da je ne glede na vse, dobro vedno močnejše.


Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja