Morajo otroci za uspešno zaključen razred dobiti “plačilo”?

Vir: Shutterstock
Ob koncu vsakega šolskega leta se soočimo z isto težavo – nagrajevanjem spričeval. Z ženo sva mnenja, da se konec šolskega leta proslavi z doživetjem, sladoledom, izletom … Zato otroke vedno nekam peljeva. Pohvaliva jih za vloženi trud, novo znanje, spoznanja, rast … Za stvari, ki zares štejejo. Težava nastane, ker so stari starši navajeni nagrajevati ocene. To pomeni, da vsako leto pregledajo spričevala, hvalijo otroke glede na uspeh in nazadnje tudi finančno nagradijo. To se mi zdi skregano z zdravo pametjo, saj spričevalo ni nekaj, za kar bi otroci dobili “plačilo”. Šola in učenje sta pač njihova dolžnost. Toda babicam in dedkom je to nemogoče dopovedati. Kaj lahko storimo?

Bliža se konec šolskega leta. Leto je bilo za otroke zahtevno zaradi vseh različnih okoliščin, ki so se vrtele okoli epidemije; veliko prilagajanj, hitrih sprememb, nejasnosti, pričakovanj, drugačnih odnosov in šolskega dela … Prav zaradi tega se še toliko bolj veselijo prihajajočih počitnic, mirnega in sproščenega časa s prijatelji in v krogu svoje družine. Marsikje pa se pojavi tudi pričakovanje po darilih, presenečenju, izpolnjeni želji, novi dogodivščini …

Skupno doživetje je za otroka največje darilo

Otroku bo ostalo v spominu doživetje, ki ga skupaj preživimo kot družina, namenjen čas, lepe besede, majhne poznosti, objemi in nasmehi.

Kadar se zaključi pomembno obdobje, kot je tudi šola, je lepo, da se v družini to pokaže s skupnim časom, ki ga preživimo kot družina – dobro “darilo” so različne aktivnosti ali obisk dogodkov, ki otroka in starše razveseljujejo in se jih udeležijo skupaj – lahko je to izlet v mesto na sladoled ali tortico; doma spečena pica ali pecivo; skupen izlet v neznano; pohod v hribe, kolesarski izlet; raziskovanje zanimivega muzeja; igranje družabnih iger ali iger na prostem, skupno branje knjige in pogovor; ogled primernega filma ali risanke ob domačih kokicah … Veliko je idej, ki jih lahko družina skupaj počne, tako da je vsem zabavno in izpolnjujoče. To pomeni, da se pogovarjamo med seboj, spoznavamo drug drugega in si tako ustvarjamo prijeten, sproščen in nasmejan dan, napolnjen z veselimi trenutki. Ta čas je tudi namenjen, da se pogovorimo o šolskem letu, o stvareh, ki so se zgodile, o zanimivih dogodkih in doživetjih in tako obudimo spomine na vse, kar je za nami. Z otroki odkrivamo, kaj je tisto, na kar so ponosni, kaj jim je bilo všeč v tem letu, pa tudi kaj jih je morda spravljajo v slabo voljo ali jim je odvzelo veselje. Pomembno je, da s pogovorom omogočimo otrokom, da povedo tisto, kar nosijo v svojih srcih. Otroku bo ostalo v spominu doživetje, ki ga skupaj preživimo kot družina, namenjen čas, lepe besede, majhne poznosti, objemi in nasmehi.

So darila, ki so neprimerna

Denar je za otroke abstrakcija, do katere nimajo odnosa in se je težko zares razveselijo.

Materialna darila otroku prinašajo drugačno sporočilo. Kadar so ocene nagrajene z denarjem, otroci to počnejo za denar in ne zato, da bi se kaj naučili in imeli novo znanje. Šola je njihova skrb in obveza. Podobno je z nakupom kolesa, pametne ure, telefona … Kadar otrok dobi nekaj takega ob koncu leta, bo za višji in težji razred pričakoval več vredno darilo, kot je bilo sedaj.

Neprimerna darila so tista, ki ubijajo otroško željo po raziskovanju sveta okrog sebe, ustvarjalnost, domišljijo in razigranost. Denar je za otroke abstrakcija, do katere nimajo odnosa in se je težko zares razveselijo. Za starejše otroke, na primer najstnike, ki se odpravljajo na kak­šno pot, je lahko denar lepo darilo. Tukaj pa poudarimo, da je ta denar namenjen za izmenjavo ali izlet v tujino, za nova spoznanja, dogodke in druženja.

Kjer je v družini več šolarjev, se pojavi še vprašanje, kako pravično nagraditi. Morda se je eden izmed otrok težko učil in se je skozi celo leto močno trudil za ocene. Drugi pa je nadarjen in je dobival petke brez večjega truda. Velikokrat se starši bojijo, da bi se otroku zgodila krivica in popustijo. Tako se zgodi, da mlajši dobi enako ali podobno darilo kot starejši, čeprav zanj še ni primerno.

Mirno “ukrotiti” stare starše, ki pretiravajo

Pomembno je, da se predhodno pogovorimo s starimi starši in jim razložimo, kakšne vrednote veljajo v naši družini in h čemu stremimo.

Na drugi strani imamo še stare starše, ki zelo radi otrokom dajejo še več materialnih daril ali ocenjujejo dosežek z denarjem. Taka nagrada izpade kot plačilo in plačilo nikoli ni fer. Kaj lahko naredimo v tem primeru? Da se izognemo neprijetnim pogledom, slabemu vzdušju in zagotovimo varno in veselo ozračje ob koncu šolskega leta? Pomembno je, da se predhodno pogovorimo s starimi starši in jim razložimo, kakšne vrednote veljajo v naši družini in h čemu stremimo. Kaj je tisto, kar želimo v naši družini doseči, kaj nam predstavljajo ocene: predstavimo jim naše poglede in kaj si želimo. Razložimo jim, da se je vsak otrok potrudil v šoli, kjer ni pomembna zaključna ocena, ampak celoten čas v šolskem letu. To pa predstavlja od učenja, do izletov, pisanja testov, obšolskih dejavnosti in truda, ki ga je vsak otrok na svoj način vložil v to leto. S pogovorom lahko dosežemo, da se skupaj dogovorimo, kaj lahko naredimo ob koncu šolskega leta, da se bomo vsi dobro počutili.

Dragocene izkušnje, ki jih lahko otrokom ponudita dedek in babica

V ospredju naj bo posvečen čas z vnuki.

Če želita stara starša kaj prispevati, lahko prispevata za skupen izlet, za karte za muzej, karte za tekmo ali odhod v adrenalinski park … Pomembno je, da otroke poznamo in vemo, kaj bi si želeli. Kaj je tisto, kar jim bo prineslo nasmeh na obraz? Morda lahko speče babica torto ali ponudi otrokom, da jih nauči peči piškote ali kakšno drugo posebno jed, ki jo rada pripravi. Dedek lahko otrokom razkaže bližnjo okolico, jim pokaže, kako se kakšna stvar naredi ali popravi, jih pelje v svojo delavnico … Idej je veliko, odvisno je seveda od okoliščin, ki jih imata dedek in babica na voljo, kaj rada počneta ter kako sta z zdravjem. V ospredju naj bo posvečen čas z vnuki. Vprašanje, ki si ga lahko zastavita, je: Kaj bi onadva rada dala vnukom, da jim bo ostalo v spominu še za dolga leta? Ko se bodo z veseljem spominjali, kaj so ob koncu leta počeli skupaj z dedkom in babico. Lahko se starši, otroci in stari starši vsi skupaj odpravijo na izlet na morje, morda z vlakom na Bled ali do kakšnega drugega zanimivega kraja, kjer raziskujejo okolico, gredo na sprehod, se kopajo ali gredo skupaj na sladoled. Lahko je to ogled lutkovne predstave, ob kateri se lahko vsi skupaj zabavajo.

Pomembno je, da ohranjamo vrednote, ki veljajo v naši družini in jih predstavimo starim staršem na način, da se lahko vanje vključijo in se skupaj dogovorimo, kaj bi bilo primerno. Če bi dedki in babice želeli nekaj vseeno dati, se lahko dogovorimo, da jim dajo kakšno malenkost – čokolado ali bonbone, kakšno dobro knjigo ali družabno igro, ki je za vse. Tako se lahko skupaj igrajo, skupaj berejo, si razdelijo čokolado ali iz nje skupaj pripravijo kakšno zanimivo jed. To je čas, ki ga stari starši kvalitetno preživijo s svojimi vnuki in je neprecenljiv. Nobena druga materialna dobrina jim ne more prinesti tega.

Stare starše vključimo v proces razmišljanja o darilu

Razmišljanje, poznavanje in organizacija – to otroke razveseli in jim da občutek, da so videni, dragoceni, da se je nekdo potrudil pri izbiri.

Čarobnost obdarovanja je v tem, da lahko podarimo nekaj drugega, kot otroci pričakujejo. Da nam uspe najti darilo, za katero otrok morda niti ne ve, da si ga želi. Tako ustvarimo pričakovanje in presenečenje. To pomeni, da ga moramo dobro poznati in opazovati, kaj ga veseli. Stare starše lahko pri tem vključimo, saj so dobri pri opazovanju otrok; spodbudimo jih, da predlagajo, kaj so opazili pri otrocih, kaj imajo radi in kaj jih veseli. S tem jim podarimo nekaj, kar jim bo pričaralo nasmeh. Dragocenost darila kot skupne dogodivščine je v tem, da je v njej skrito veliko razmišljanja, poznavanja otrok in organizacije. To otroke razveseli in jim da občutek, da so videni, dragoceni in da se je nekdo potrudil pri izbiri.

Večkrat se nam skozi leto zazdi, da imamo premalo časa za skupna druženja. Počitnice nam ponujajo možnost, da nadgradimo ta skupni čas kot družina in razširjena družina. Z vsemi zgoraj naštetimi skupnimi dejavnostmi in aktivnostmi podarjamo otrokom in vnukom svoj čas in se preprosto samo družimo. Otroci veliko bolj kot darila v obliki stvari potrebujejo nas, naš čas in našo prisotnost, saj jim to največ pomeni. Potrebujejo kvaliteten čas za obisk in druženje s svojimi starši in starimi starši, kjer se lahko posvetijo drug drugemu, se skupaj igrajo, smejejo in počnejo različne aktivnosti, ki jih veselijo. Te prijetne občutke in spomine bodo ohranili za celo življenje.

Odgovor je zapisala zakonska in družinska terapevtka Katja Jarc, ki je tudi prof. razrednega pouka, spec. pomoči z umetnostjo (gibalno-plesna terapevtka), geštalt pedagoginja in geštalt svetovalka. Na Zavodu Iskreni izvaja terapije za odrasle in otroke.
Svoje vprašanje za Svetovalnico Iskreni lahko pošljete na [email protected].
svetovalnica

Za iskrene odnose.
Pridružite se naročnikom iskreni.net!

Dobili boste orodja in spodbude v obliki ekskluzivnih videov in člankov, ki vam bodo pomagale, da ustvarite vzpodbudno okolje za vas osebno, vaš zakon, družino, pa tudi širše. Z naročnino podprete tudi naše delo in omogočite rast ter razvoj tako sebe kot tudi izboljšavo bodočih vsebin za vas in ostale.
Hvala vam!

Naroči se

Komentarji

  1. Odličen odgovor psihoterapevtke Katje Jarc, tudi jaz sem odločna, kar se tiče nagrajevanja sina s strani starih staršev. Lepo jim povem kaj in kako, tudi zaradi dajanja sladkarij. Stari starši so lahko samo podporniki, nikakor pa ne vzgajajo mojega sina, zato se jim ne pustim in jim kar določim mejo, do kam lahko gredo.

  2. Ocena je sama po sebi nagrada. Bonbončki starih staršev pa so tako, kot če bi na olimpijskemu zmagovalcu po podelitvi zlate medalje nekdo iz publike dal kilogram zlata. Razvrednotil in presegel bi nagrado. In ponižal organizatorja tekmovanja. Stari starši to včasih počno.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja