Adventne minute za družino: »Našli boste dete, v plenice povito in položeno v jasli.«

Zbrani ob adventnem venčku molimo …
V molitev vstopimo z znamenjem križa in najprej preberemo odlomek.
“V imenu Očeta in Sina …”

 

Iz svetega evangelija po Luku (Lk 2,1-14)

 

Tiste dni je izšlo povelje cesarja Avgusta, naj se popiše ves svet. To je bilo prvo popisovanje, in sicer v času, ko je bil Kvirinij cesarski namestnik v Siriji. In vsi so se hodili popisovat, vsak v svoj rodni kraj. Tudi Jožef je šel iz Galilìje, iz mesta Názareta, v Judêjo, v Davidovo mesto, ki se imenuje Bêtlehem, ker je bil iz Davidove hiše in rodbine, da bi se popisal z Marijo, svojo zaročenko, ki je bila noseča. Ko sta bila tam, so se ji dopolnili dnevi, ko naj bi rodila. In rodila je sina, prvorojenca, ga povila in položila v jasli, ker v prenočišču zanju ni bilo prostora. V istem kraju so pastirji prenočevali na prostem in čez noč stražili pri svoji čredi. Gospodov angel je stopil k njim in Gospodova slava jih je obsijala. Zelo so se prestrašili. Angel pa jim je rekel: »Ne bojte se! Glejte, oznanjam vam velíko veselje, ki bo za vse ljudstvo. Danes se vam je v Davidovem mestu rodil Odrešenik, ki je Kristus, Gospod. To vam bo v znamenje: našli boste dete, v plenice povito in položeno v jasli.« In nenadoma je bila pri angelu množica nebeške vojske, ki je hvalila Boga in govorila: »Slava Bogu na višavah in na zemlji mir ljudem, ki so mu po volji.«

Če želite, lahko po prebranem odlomku pustite, da Božja beseda nekaj minut odmeva v vas, in si potem med seboj podelite, kaj vas je nagovorilo.

Pot je skoraj končana. Jožef in Marija sta v hlevčku in morda se bo v kakšnem domu pojavil nemir ob dogovarjanju, kdo bo položil Jezuščka v jaslice. Sveti večer nas spominja na pot, ki sta jo morala prehoditi Marija in Jožef, ko sta potovala v Betlehem, da bi izpolnila na videz neumestno cesarjevo voljo.
In ti, Jezus? Prihajaš nam naproti kot dete, ki bi svoje jasli rado našlo v mojem naročju. Prihajaš, da bi dal mesto in smisel cesarjem v mojem življenju in da bi moje korake naravnal na pot miru, ki vodi k tebi domov. Pridi, namesti se v moje srce, oblij ga s svojo toplino in nežnostjo, da bo svetilo na tej poti, po kateri me vodiš.

(Objavljeno v Adventnem sopotniku 2021. Uporabljeno z dovoljenjem.)

Za nadaljevanje praznovanja danes in v božični osmini pa si lahko glasbo zavrtite po okusu kar s seznama predvajanja, ki smo ga pripravili. Upamo, da se najde nekaj za vsaka ušesa, seznam vsebuje pesmi v slovenščini, latinščini, angleščini in francoščini. Želimo vam notranjega miru in blagoslova deteta, ki leži v jaslicah našega srca.

 

 

 

Brezplačen za vse, ki ga potrebujejo. Z vašo podporo.

Ne zmorejo vsi plačati za kakovostne in poučne vsebine, zato so naši članki brezplačni za vse obiskovalce portala iskreni.net. Če ste med njimi, vabljeni, da nas še naprej berete brezplačno.

Če pa ste med tistimi, ki si na srečo lahko privoščite tudi nekaj več, vabljeni, da naše delo finančno podprete in prispevate k večji kakovosti življenja posameznikov in boljšim odnosom v slovenskih družinah.

Odločite se za enkratno ali mesečno donacijo v poljubnem znesku. Vsak prispevek šteje!

Doniraj

Lahko pa postanete tudi naš naročnik in z enim paketom dostopate do zaklenjenih vsebin in izobraževalnih oddaj s področja medsebojnih odnosov, vzgoje, osebne rasti in financ.

Preveri pakete in se naroči

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja