Adventne minute za družino: »Našli boste dete, v plenice povito in položeno v jasli.«

Zbrani ob adventnem venčku molimo …
V molitev vstopimo z znamenjem križa in najprej preberemo odlomek.
“V imenu Očeta in Sina …”

 

Iz svetega evangelija po Luku (Lk 2,1-14)

 

Tiste dni je izšlo povelje cesarja Avgusta, naj se popiše ves svet. To je bilo prvo popisovanje, in sicer v času, ko je bil Kvirinij cesarski namestnik v Siriji. In vsi so se hodili popisovat, vsak v svoj rodni kraj. Tudi Jožef je šel iz Galilìje, iz mesta Názareta, v Judêjo, v Davidovo mesto, ki se imenuje Bêtlehem, ker je bil iz Davidove hiše in rodbine, da bi se popisal z Marijo, svojo zaročenko, ki je bila noseča. Ko sta bila tam, so se ji dopolnili dnevi, ko naj bi rodila. In rodila je sina, prvorojenca, ga povila in položila v jasli, ker v prenočišču zanju ni bilo prostora. V istem kraju so pastirji prenočevali na prostem in čez noč stražili pri svoji čredi. Gospodov angel je stopil k njim in Gospodova slava jih je obsijala. Zelo so se prestrašili. Angel pa jim je rekel: »Ne bojte se! Glejte, oznanjam vam velíko veselje, ki bo za vse ljudstvo. Danes se vam je v Davidovem mestu rodil Odrešenik, ki je Kristus, Gospod. To vam bo v znamenje: našli boste dete, v plenice povito in položeno v jasli.« In nenadoma je bila pri angelu množica nebeške vojske, ki je hvalila Boga in govorila: »Slava Bogu na višavah in na zemlji mir ljudem, ki so mu po volji.«

Če želite, lahko po prebranem odlomku pustite, da Božja beseda nekaj minut odmeva v vas, in si potem med seboj podelite, kaj vas je nagovorilo.

Pot je skoraj končana. Jožef in Marija sta v hlevčku in morda se bo v kakšnem domu pojavil nemir ob dogovarjanju, kdo bo položil Jezuščka v jaslice. Sveti večer nas spominja na pot, ki sta jo morala prehoditi Marija in Jožef, ko sta potovala v Betlehem, da bi izpolnila na videz neumestno cesarjevo voljo.
In ti, Jezus? Prihajaš nam naproti kot dete, ki bi svoje jasli rado našlo v mojem naročju. Prihajaš, da bi dal mesto in smisel cesarjem v mojem življenju in da bi moje korake naravnal na pot miru, ki vodi k tebi domov. Pridi, namesti se v moje srce, oblij ga s svojo toplino in nežnostjo, da bo svetilo na tej poti, po kateri me vodiš.

(Objavljeno v Adventnem sopotniku 2021. Uporabljeno z dovoljenjem.)

Za nadaljevanje praznovanja danes in v božični osmini pa si lahko glasbo zavrtite po okusu kar s seznama predvajanja, ki smo ga pripravili. Upamo, da se najde nekaj za vsaka ušesa, seznam vsebuje pesmi v slovenščini, latinščini, angleščini in francoščini. Želimo vam notranjega miru in blagoslova deteta, ki leži v jaslicah našega srca.

 

 

 

Za iskrene odnose.
Pridružite se naročnikom iskreni.net!

Dobili boste orodja in spodbude v obliki ekskluzivnih videov in člankov, ki vam bodo pomagale, da ustvarite vzpodbudno okolje za vas osebno, vaš zakon, družino, pa tudi širše. Z naročnino podprete tudi naše delo in omogočite rast ter razvoj tako sebe kot tudi izboljšavo bodočih vsebin za vas in ostale.
Hvala vam!

Naroči se

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja