Adventne minute za družino: »Kaj neki bo iz tega otroka?«

Zbrani ob adventnem venčku molimo …
V molitev vstopimo z znamenjem križa in izbrano pesmijo, med katero lahko že prebirate svetopisemski odlomek:
“V imenu Očeta in Sina …”

Besedilo pesmi:

Hvalite vsi rodovi, hvalite Jezusa! (2x)

 

Iz svetega evangelija po Luku (Lk 1,57-66)

 

Elizabeti se je dopolnil čas poroda in je rodila sina. Ko so njeni sosedje in sorodniki slišali, da ji je Gospod skazal veliko usmiljenje, so se z njo veselili. Osmi dan pa so prišli, da dete obrežejo in so mu po očetu hoteli dati ime Zaharija. Njegova mati pa je odgovorila: »Nikakor, ampak Janez se bo imenoval!« In rekli so ji: »Nikogar ni v tvojem sorodstvu, ki bi mu bilo takó ime.«

Tedaj so pomignili njegovemu očetu, kako bi ga on hotel imenovati. Zahteval je deščico ter zapisal: »Janez je njegovo ime.« In vsi so se začudili. Pri tej priči so se mu razvezala usta in jezik in je govoril ter hvalil Boga.

Strah je obšel vse njih sosede in po vsem judejskem pogorju so govorili o vsem tem. Vsi, ki so to slišali, pa so si vzeli k srcu in so govorili: »Kaj neki bo iz tega otroka? Gospodova roka je bila z njim.«

Tisti čas je bil Janezov oče Zaharija napolnjen s Svetim Duhom in je prerokoval: Hvaljen Gospod, Bog Izraelov, ker se je ozrl na svoje ljudstvo in mu pripravil odrešenje: dvignil nam je rog zveličanja v hiši svojega služabnika Davida, kakor je govoril po ustih svojih svetih prerokov iz davnih vekov: da nas bo rešil naših sovražnikov in iz rok vseh, kateri nas črtíjo, da skaže usmiljenje našim očetom ter se spomni svoje svete zaveze; kakor je prisegel Abrahamu, našemu očetu, da nam bo dal, da bomo iz rok sovražnikov rešeni in mu brez strahu služili v svetosti in pravičnosti pred njegovim obličjem vse dni življenja.

In ti, dete, boš prerok Najvišjega, pojdeš namreč pred Gospodom, pripravljat mu pota, da daš njegovemu ljudstvu spoznati odrešenje v odpuščenju njihovih grehov, po prisrčnem usmiljenju našega Boga, s katerim nas bo obiskal Vzhajajoči z višave, da razsvetli te, ki sedijo v temi in smrtni senci, da naravna naše noge na pot miru.

Če želite, lahko po prebranem odlomku pustite, da Božja beseda nekaj minut odmeva v vas, in si potem med seboj podelite, kaj vas je nagovorilo.

Jezus, blizu, zelo blizu je končno dan, ko bomo praznovali tvoj rojstni dan. Danes pa poslušamo še o rojstnem dnevu Janeza, tvojega bratranca, katerega spočetje se je zdelo ravno tako nemogoče kot tvoje. A Bogu ni nič nemogoče, niti to, da podari otroka ostarelemu paru, ki po naravnih zakonitostih ne more imeti svojih otrok. Pomen Janezovega imena, Bog je milosten, nam kaže obraz Boga očeta, ki ne pozabi na nas, nikoli, niti takrat ne, ko se nam zdi, da upanja ni več in se okoli nas razširja tema, ki grozi, da nas bo pogoltnila. Prosim te, Jezus, pomagaj nam iskati tvojo luč, naj prepoznamo Janeza Krstnika, ki s svojim življenjem pripravlja pot tebi, ki prihajaš, da prineseš luč v zmedo in ranjenost, ki ju doživljamo. Razsvetli vsa srca, ki sedijo v temi in smrtni senci in naravnaj naše noge na pot miru.

 

 

 

 

 

Za iskrene odnose.
Pridružite se naročnikom iskreni.net!

Dobili boste orodja in spodbude v obliki ekskluzivnih videov in člankov, ki vam bodo pomagale, da ustvarite vzpodbudno okolje za vas osebno, vaš zakon, družino, pa tudi širše. Z naročnino podprete tudi naše delo in omogočite rast ter razvoj tako sebe kot tudi izboljšavo bodočih vsebin za vas in ostale.
Hvala vam!

Naroči se

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja