Adventne minute za družino: “Na njem bo počival Gospodov duh.”

Zbrani ob adventnem venčku molimo …
V molitev vstopimo z znamenjem križa in izbrano pesmijo:
“V imenu Očeta in Sina …”

Besedilo pesmi:

O, pridi, naš Emanuel, in osvobodi Izrael;
ujet v bridkosti suženjstva trpi brez sina Božjega.

Odpev: Raduj, raduj se Izrael, saj rojen bo Emanuel.

O, pridi k nam, Kralj narodov, o, pridi Rešenik rodov;
služabnike odreši vse, zavedajo že greha se.

O, pridi, vzhajajoči Bog, razsvetli zemlje širni krog;
preženi proč oblak noči in smrtno temo, ki grozi.

O, pridi k nam, ključ Davidov, odpri kraljestvo angelov;
v nebo nam varno pot odstri, poti v podzemlje pa zapri.

O, pridi, bilka Jeseja, odvedi nas iz krempljev zla;
podzemlja jame vse otmi, nas brezna pekla reši ti.

O, pridi, pridi, Adonaj, na gori Sinaj si nekdaj
svoj zakon ljudstvu podaril, v mogočni slavi izročil.

O pridi, pridi, ti, Modrost, ki podeljuješ vso blagóst;
nas uči pot preudarnosti in slave tvoje večnosti.

Berilo iz knjige preroka Izaija (Iz 11,1-10)

 

Tisti dan požene mladika iz Jésejeve koreníke, iz njegove korenine obrodí poganjek. Na njem bo počival Gospodov duh: duh modrosti in razumnosti, duh svéta in moči, duh spoznanja in strahu Gospodovega. Navdihoval ga bo s strahom Gospodovim, da ne bo sodil po pogledu svojih oči, ne odločal po sluhu svojih ušes. Pravično bo sodil siromake, pošteno bo branil stiskane v deželi. Tepel bo deželo s šibo svojih ust, z dihom svojih ustnic bo pokončeval krivičnega. Pravičnost bo pas okoli njegovih ledij, zvestoba bo pas okoli njegovih bokov.

Volk bo prebival z jagnjetom in panter bo ležal s kozličem. Teliček in levček se bosta skupaj redila, majhen deček ju bo poganjal. Krava in medvedka se bosta skupaj pasli, njuni mladiči bodo skupaj ležali in lev bo jedel slamo kakor govedo. Dojenček se bo igral nad gadjo luknjo in komaj odstavljeni bo iztezal svojo roko v modrasjo odprtino. Ne bodo delali škode, ničesar ne bodo uničevali na vsej moji sveti gori, kajti dežela bo polna Gospodovega spoznanja, kakor morsko globino pokrivajo vode. Tisti dan bo Jésejeva korenina stala kot znamenje za ljudstva, njo bodo iskali narodi in njeno bivališče bo slavno. 

Če želite, lahko po prebranem odlomku pustite, da Božja beseda nekaj minut odmeva v vas in si potem med seboj podelite, kaj vas je nagovorilo.

Skušam si predstavljati, kako bo to izgledalo, Gospod. Kakšen bo svet, kjer se bodo živali, ki jih uvrščamo med plenilce, dobro razumele s svojim plenom. Kakšen bo svet, kjer se otrokom ne bo treba bati kač. Kakšen bo svet, kjer se človeku ne bo treba bati človeka. Kakšen bo svet, kjer se bom lahko dobro razumela z vsemi, s katerimi sedaj ne najdem skupnega jezika, ker si gremo dlakocepsko na živce zaradi tega, kako se kdo loti pomivanja posode in pospravljanja za seboj. Kako se bomo med seboj razumeli vsi, med katerimi je prišlo do tistih bolečih konfliktov, ki razdvajajo prijateljstva, družine in narode. Do konfliktov, ki spreminjajo življenje in kljub vsemu trpljenju srce krepijo v (za)upanju, da obstaja svet, kjer bo to za nami in bodo brazgotine le še okvir, skozi katerega posije Božja milost.

Za iskrene odnose.
Pridružite se naročnikom iskreni.net!

Dobili boste orodja in spodbude v obliki ekskluzivnih videov in člankov, ki vam bodo pomagale, da ustvarite vzpodbudno okolje za vas osebno, vaš zakon, družino, pa tudi širše. Z naročnino podprete tudi naše delo in omogočite rast ter razvoj tako sebe kot tudi izboljšavo bodočih vsebin za vas in ostale.
Hvala vam!

Naroči se

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja